Använda FileVault till att kryptera startskivan på din Mac

FileVaults heldiskkryptering (FileVault 2) har XTS-AES-128-kryptering med en 256-bitars nyckel för att förhindra oauktoriserad åtkomst till informationen på din startskiva.

Aktivera och ställa in FileVault

FileVault 2 är tillgängligt i OS X Lion eller senare. När FileVault är aktiverat kräver din Mac alltid att du loggar in med lösenordet till ditt konto.

1. Välj Apple-menyn () > Systeminställningar och klicka sedan på Säkerhet och integritet.
  2. Klicka på fliken FileVault.
  3. Klicka på Låst och ange administratörsnamn och -lösenord.
  4. Klicka på Aktivera FileVault.

Om andra användare har konton på din Mac kan det visas ett meddelande som säger att alla användare måste ange sina lösenord innan de kan låsa upp hårddisken. För varje användare klickar du på knappen Aktivera användare och anger användarens lösenord. Användarkonton som du lägger till efter att ha aktiverat FileVault aktiveras automatiskt.

Välj hur du vill kunna låsa upp din hårddisk och nollställa ditt lösenord om du någonsin skulle glömma bort ditt lösenord:

• Om du använder OS X Yosemite eller senare kan du välja att använda ditt iCloud-konto för att låsa upp din hårddisk och nollställa ditt lösenord.*
  • Om du använder OS X Mavericks kan du välja att lagra en FileVault-återställningsnyckel hos Apple genom att ange frågor och svar för tre säkerhetsfrågor. Välj svar som du är säker på att du kommer att komma ihåg.*
  • Om du inte vill använda FileVault-återställning via iCloud kan du skapa en lokal återställningsnyckel. Se till att bokstäverna och siffrorna i nyckeln förvaras någonstans säkert, och inte på din krypterade startskiva.

Om du tappar bort både ditt kontolösenord och din FileVault-återställningsnyckel kommer du varken att kunna logga in på din Mac eller komma åt data på startskivan.

Krypteringen sker i bakgrunden när du använder din Mac, men bara när den är igång och ansluten till eluttaget. Du kan kontrollera förloppet i FileVault-avsnittet på panelen Säkerhet och integritet. Alla nya filer som du skapar krypteras automatiskt när de sparas på startskivan.

När inställningen av FileVault är klar och du startar om din Mac, ska du använda ditt kontolösenord för att låsa upp skivan och låta Mac-datorn slutföra uppstarten. FileVault kräver att du loggar in varje gång din Mac startas, och inget konto tillåts att loggas in automatiskt.

Nollställa ditt lösenord eller ändra din FileVault-återställningsnyckel

Om du glömmer ditt kontolösenord eller om det inte fungerar kan du kanske nollställa ditt lösenord.

Om du vill ändra återställningsnyckeln som används för att kryptera startskivan ska du inaktivera FileVault i inställningarna för Säkerhet och integritet. Sedan kan du aktivera FileVault igen för att generera en ny nyckel och inaktivera alla gamla nycklar.

Stänga av FileVault

Om du inte längre vill kryptera startskivan kan du stänga av FileVault:

1. Välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka sedan på Säkerhet och integritet.
  2. Klicka på fliken FileVault.
  3. Klicka på Låst och ange administratörsnamn och -lösenord.
  4. Klicka på Stäng av FileVault.

Dekrypteringen sker i bakgrunden när du använder din Mac, men bara när den är igång och ansluten till eluttaget. Du kan kontrollera förloppet i FileVault-avsnittet på panelen Säkerhet och integritet.

Läs mer

• Läs om hur du skapar och distribuerar en återställningsnyckel för FileVault för Mac-datorerna på ditt företag, din skola eller annan institution.
  • Om du använder FileVault i Mac OS X Snow Leopard kan du uppgradera till FileVault 2 genom att uppgradera till OS X Lion eller senare. Efter att du har uppgraderat OS X öppnar du FileVault-inställningarna och följer anvisningarna på skärmen för att uppgradera FileVault.
  • Om du använder RAID-partitioner eller Boot Camp-partitioner som inte följer standard på startenheten, kan det hindra OS X från att installera ett lokalt återställningssystem. Utan ett återställningssystem kommer FileVault inte att kryptera din startskiva. Läs mer.

* Om du lagrar din återställningsnyckel hos Apple eller i ditt iCloud-konto kan Apple inte garantera att företaget kan tillhandahålla din nyckel om du tappar bort den eller glömmer den. Det går inte att få service på alla språk från AppleCare eller iCloud, och alla AppleCare-regioner erbjuder inte support på alla språk. Om du ställer in din Mac med ett språk som AppleCare inte har stöd för ska du aktivera FileVault och lagra din nyckel hos Apple (endast OS X Mavericks), dina säkerhetsfrågor och deras svar kan vara på ett språk som AppleCare inte har stöd för.