Använda FileVault till att kryptera startskivan på din Mac

FileVaults heldiskkryptering har XTS-AES-128-kryptering med en 256-bitars nyckel för att förhindra obehörig åtkomst till informationen på din startskiva.

Slå av eller på FileVault

När FileVault är påslaget kräver din Mac alltid att du anger ditt lösenord till användarkontot för att låsa upp den inbyggda startskivan och låta din Mac slutföra starten. Inget användarkonto har behörighet att logga in automatiskt. Följ lämpliga steg beroende på vilken version av macOS du använder.

macOS Ventura eller senare

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.
  2. Klicka på Integritet och säkerhet i sidofältet.
  3. Rulla ned till FileVault-avsnittet till höger och klicka sedan på Slå på eller Stäng av.

Tidigare versioner av macOS

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Säkerhet och integritet.
  2. Klicka på fliken FileVault.
  3. Klicka på låset Låst och ange ett administratörsnamn och ett lösenord.
  4. Klicka på Aktivera FileVault eller Avaktivera FileVault.

När du slår på FileVault kan du välja hur du vill låsa upp din skiva och nollställa ditt lösenord om du skulle glömma det. Till exempel kan du använda ditt iCloud-konto eller en återställningsnyckel. Läs mer om de här alternativen.

Om andra användare har konton på din Mac kommer du att uppmanas att aktivera varje användare och ange deras lösenord innan de kan låsa upp skivan. Användarkonton som läggs till efter aktiveringen av FileVault aktiveras automatiskt.

Om du tappar bort både ditt kontolösenord och din FileVault-återställningsnyckel kommer du varken att kunna logga in på din Mac eller komma åt data på startskivan.

Ändra återställningsnyckel eller skapa ett nytt lösenord

Om du vill ändra återställningsnyckeln som du använde till att kryptera startskivan stänger du först av FileVault, vilket kräver ditt kontolösenord. Sedan kan du aktivera FileVault igen för att generera en ny nyckel och inaktivera alla gamla nycklar.

Om du glömmer ditt kontolösenord eller om det inte fungerar kan du kanske nollställa ditt lösenord.