Om Applebot

Läs om Applebot, Apples webbcrawler.

Applebot är Apples webbcrawler. Produkter som Siri och Spotlight-förslag använder Applebot.

Identifiera Applebot

Trafik från Applebot kan identifieras utifrån dess användaragent och omvänd DNS visar den i domänen *.applebot.apple.com med ursprung i nätblocket 17.0.0.0.

Kontrollera att trafik kommer från Applebot

I macOS kan värdkommandot användas för att avgöra om en IP-adress tillhör Applebot. I följande exempel visas värdkommandot och tillhörande resultat:

$ host 17.58.101.179
179.101.58.17.in-addr.arpa domain name pointer 17-58-101-179.applebot.apple.com.

Värdkommandot kan också användas för att bekräfta att DNS pekar på samma IP-adress:

$ host 17-58-101-179.applebot.apple.com
17-58-101-179.applebot.apple.com has address 17.58.101.179.

Kontrollera Applebots användaragent

Användaragentens sträng innehåller ”Applebot” och annan information. Formatet är:

Mozilla/5.0 (Device; OS_version) AppleWebKit/WebKit_version (KHTML, like Gecko)
Version/Safari_version Safari/WebKit_version (Applebot/Applebot_version)

Exempel på dator:

Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_10_1) AppleWebKit/600.2.5
(KHTML, like Gecko) Version/8.0.2 Safari/600.2.5 (Applebot/0.1)
Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_14_5) AppleWebKit/605.1.15
(KHTML, like Gecko) Version/12.1.1 Safari/605.1.15 (Applebot/0.1)

Exempel på mobil:

Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 8_1 like Mac OS X) AppleWebKit/600.1.4
(KHTML, like Gecko) Version/8.0 Mobile/12B410 Safari/600.1.4 (Applebot/0.1;
+http://www.apple.com/go/applebot)
Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 13_4_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15Z
(KHTML, like Gecko) Version/13.1 Mobile/15E148 Safari/604.1 (Applebot/0.1)

Anpassa robot.txt-reglerna

Applebot följer standarddirektiven för robots.txt som riktas till Applebot. I det här exemplet försöker inte Applebot att crawla dokument som finns under /private/ eller /not-allowed/:

User-agent: Applebot         # apple
Allow: /                     # Allow everything (also true if omitted)
Disallow: /private/          # disallow this directory
User-agent: *                # any robot
Disallow: /not-allowed/      # disallow this directory

Om robotinstruktionerna inte nämner Applebot men Googlebot, följer Apple-roboten instruktionerna för Googlebot.

Rendering och robotregler

Applebot kan rendera innehållet på webbplatsen inuti en webbläsare. Om javascript, CSS eller andra resurser blockeras i robots.txt kan det hända att innehållet inte kan renderas korrekt. Detta omfattar XHR, JS och CSS som sidan kan behöva.

Om Applebot ska kunna indexera det bästa innehållet för sidan måste du säkerställa att alla element som krävs för att en användare ska kunna rendera sidan är tillgängliga för Applebot. Du kan också se till att webbplatsen renderas korrekt även om vissa av resurserna saknas. Detta kallas ofta gradvis funktionsnedgång (graceful degradation).

Anpassa Applebots indexeringsregler

Applebot har stöd för metataggar för robotar i HTML-dokument. Ange robotregler i metataggarna genom att sätta taggar i <head> i dokumentet, på följande sätt:

<html><head>
 <meta name="robots" content="noindex"/>
 ...
 </head>
 <body>...</body>
 </html>

Applebot har även stöd för följande direktiv:

• noindex: Applebot indexerar inte den här sidan och den visas inte i Spotlight- eller Siri-förslag.
  • nosnippet: Applebot genererar inte en beskrivning eller ett webbsvar för sidan. Förslag på att besöka den här URL-adressen visar endast sidans titel.
  • nofollow: Applebot följer inte länkar på sidan.
  • none: Applebot indexerar inte, skapar inte utdrag och följer inte länkar på den här sidan, enligt beskrivning ovan.
  • all: Applebot föreslår dokumentet och visar utdrag från innehållet så att en kort beskrivning för sidan visas bredvid en representerad bild. Applebot kan följa länkar på sidan för att ge ytterligare förslag.

Använd en kommaavgränsad lista om du vill lägga flera direktiv i en enda metatagg, eller använd flera metataggar. Exempel:

<meta name="robots" content="nosnippet, noindex”>
<meta name="robots" content=“noindex">
<meta name="robots" content=“nosnippet">

Om rangordning av sökresultat

Apple Search kan se på följande faktorer när sökresultaten ska rangordnas:

• Sammanlagda användarinteraktioner med sökresultaten
  • Söktermernas relevans och matchningsfrekvens till webbplatsens ämne och innehåll
  • Antal och kvaliteten på länkar från andra sidor på webben
  • Signaler baserade på användares platser (ungefärliga data)
  • Webbplatsens designkaraktär

Sökresultaten kan baseras på faktorerna ovan utan någon (förutbestämd) vikt på rangordningen. Personer som använder sökningen omfattas av integritetspolicyn som ingår i Siri-förslag, sökning och integritet.

Kontakta oss

Har du frågor kan du kontakta oss på applebot@apple.com.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.