Så här använder du Force Touch-styrplattan

Läs om Force Touch-styrplattan, dess funktioner och hur du använder den.

Klicka hårt med Force Touch-styrplattan

Force Touch-styrplattan gör så att du kan klicka hårt genom att trycka på styrplattan och därefter trycka hårdare. Med den här tekniken kan du utnyttja nya funktioner i många program och systemfunktioner på Mac-datorn.

Om du vill se en video som visar hur ett hårt klick fungerar går du till Apple-menyn () och väljer > Systeminställningar. Välj sedan Styrplatta och klicka på fliken Peka och klicka. Håll muspekaren över kryssrutan Slå upp och dataavkännare.

Det här kan du göra med ett hårt klick

Här följer några exempel på vad du kan göra med ett hårt klick:

• Slå upp: Du kan använda ett hårt klick på en text på en webbsida eller i ett meddelande i Mail om du vill visa mer information om texten från källor som ordlistan, Wikipedia med mera.
  • Adresser: Klicka hårt på en adress så visas en förhandsvisning i Kartor av den platsen.
  • Händelser: Klicka hårt på datum och händelser så läggs de till i Kalender.
  • Flightnummer: Klicka hårt på ett flightnummer för att visa detaljer om flyget.
  • Förhandsvisning av länkar: Klicka hårt på en länk i Safari eller Mail så visas en inbäddad förhandsvisning av webbsidan.
  • Spårningsnummer: Klicka hårt på ett spårningsnummer i Safari eller Mail så visas leveransinformation i ett popovermeddelande.
  • Filsymboler: Klicka hårt på en filsymbol så visas en förhandsvisning av filens innehåll i Överblick.
  • Filnamn: Klicka hårt på ett filnamn i Finder eller på skrivbordet för att ändra filnamnet.
  • Dock: Klicka hårt på ett program i Dock när du vill öppna Program-Exposé. Då visas alla fönster som är öppna i ett visst program.
  • Mail: När du skapar ett meddelande med en bild eller en PDF-bilaga, kan du klicka hårt på bilagan för att aktivera Märkning. Då kan du lägga till en kommentar till bilagan.
  • Meddelanden: Klicka hårt på en konversation i sidofältet för att se detaljer och bilagor eller på en token för en kompis i chatthuvudet för att visa deras kontaktkort i ett popovermeddelande.
  • Påminnelser: Klicka hårt på en påminnelse så visas mer information.
  • Kalender: Klicka hårt på en händelse så visas mer information. Klicka hårt på en mötesdeltagare om du vill se mötesdeltagarens kontaktkort i ett popovermeddelande.
  • Platser på en karta: Klicka hårt på en plats i en karta när du vill släppa en kartnål där.
  • iMovie: Om ett iMovie-projekt innehåller en animerad karta eller jordglob kan du klicka hårt på kartan eller jordgloben för att öppna en Stil-meny.
  • GarageBand: Du kan använda hårda klick på följande sätt.
    • Klicka hårt på en region för att döpa om den
    • Klicka hårt på en not i pianorullen eller notbladet för att radera noten
    • Klicka hårt på ett tomt område för mjukvaruinstrumentspår för att skapa en tom MIDI-region
    • Klicka hårt på ett tomt område för Drummer-spår för att skapa en Drummer-region
    • Klicka hårt på ett tomt område för ljudspår för att lägga till en ljudfil
    • Klicka hårt på en not i pianorullen eller notbladet för att lägga till en not
    • Klicka hårt i en region med spårautomatisering för att lägga till automatiseringspoäng i regionkanterna
    • Klicka hårt i en region medan du drar för att zooma in på tidslinjen
    • Klicka hårt nedanför den sista spårrubriken för att öppna en ny spårdialog

Övriga funktioner i Force Touch-styrplattan

• QuickTime och iMovie: Du kan variera trycket när du använder knapparna Spola framåt respektive bakåt. Då kan du variera hastigheten med vilken du spolar framåt eller bakåt.
  • iMovie: När du drar reglaget för ett videoklipp till maxlängden får du feedback om att du kommit till slutet av klippet. Om du lägger till en titel får du feedback när den snäpper fast i början eller slutet av ett klipp. Du får också viss feedback från de justeringsguider som visas i Visaren vid beskärning av klipp.
  • Zooma i kartor: Tryck hårdare på en zoomningsknapp om du vill zooma in eller ut snabbare på en karta.
  • Rotera kartor: Du känner ett litet hack när du roterar kompassen till norr i Kartor.
  • Spotlight: Du känner ett litet hack när du flyttar Spotlight-sökfältet tillbaka till dess ursprungliga horisontella eller vertikala position.
  • Förhandsvisning: Du känner ett litet hack när du riktar in former, text och andra märkningselement mot varandra.
  • Snabbare bläddring: När du bläddrar med pilen genom bilder i ett album eller i Ögonblick kan du bläddra snabbare genom att trycka hårdare.
  • Rotera bilder: Om du använder Beskär i Bilder, och sedan roterar bilden, känner du en litet hack när bildens rotation är noll grader.
  • GarageBand: Du får feedback från din Force Touch-styrplatta när du gör följande.
    • Flyttar reglaget för spårvolym till 0 dB
    • Flyttar ratten för spårpanorering till mittpositionen
    • Ändrar ordningen på spår till en ny startposition
    • Flyttar fönsterkanter till den punkt då fönster visas eller döljs
    • Flyttar spårrubrikskanterna till den punkt då rubrikelement visas eller döljs
    • Flyttar huvudprogrammets fönster till den punkt då kontrollknappar visas eller döljs

Ändra styrplattans inställningar

Följ dessa anvisningar om du vill ändra inställningarna för hur mycket du behöver ta i för att klicka hårt.

1. Välj Apple-menyn > Systeminställningar.
  2. Klicka på Styrplatta.
  3. Klicka på fliken Peka och klicka.
  4. Leta reda på klicktrycksinställningen och justera reglaget till önskad inställning. Observera att klickljudet ändras beroende på vilken inställning du väljer.

Stäng av hårt klick genom att avmarkera kryssrutan Hårt klick och haptisk feedback. Då stängs funktionerna som beskrivs i inställningsfönstret för Styrplatta av.

En del av exemplen på vad du kan göra med ett hårt klick fungerar bara om du aktiverar Klicka hårt med ett finger. Detta alternativ aktiveras och inaktiveras på fliken Peka och klicka under Slå upp och dataavkännare.

På bärbara Mac-datorer tillverkade före 2016 kan du stänga av ljudet för styrplattans klick genom att välja Tyst klick.

Force Touch-styrplattan måste ha ström för att klicka

Force Touch-styrplattan kan inte klicka när den är avstängd eftersom den behöver ström för att ge haptisk feedback (som klick). Detta gäller både för Magic Trackpad 2 och Force Touch-styrplattor som är inbyggda i bärbara Mac-datorer.