Om det inte går att starta din Mac

Läs om vad du ska göra om det inte går att starta din Mac.

Uteslut skärmproblem

Du kan börja med att utesluta skärmproblem. Kontrollera om du har problem med skärmen genom att trycka på datorns strömbrytare. Om din Mac är strömförsörjd, men saknar bild:

• En startsignal hörs.
  • Det hörs ljud från fläkten eller hårddisken.
  • LED-lampan för viloläge kan lysa om Mac-datorn har en sådan.
  • När du trycker på skiftlåstangenten på tangentbordet tänds den.

Om något av detta inträffar och du har en extern bildskärm kan du få hjälp med bildproblem på externa skärmar anslutna till din Mac-dator. Annars fortsätter du med den här artikeln.

Strömproblem

Pröva följande steg om din Mac inte startar och du har uteslutit skärmproblem.

1. Kontrollera att det finns en fungerande anslutning från Mac-datorn till vägguttaget genom att bekräfta att strömsladden och adaptern är säkert anslutna och instuckna. Kontrollera att vägguttaget fungerar genom att ansluta en lampa eller annan elektrisk apparat.
  2. Om vägguttaget fungerar och du ändå inte får någon ström kan du prova med en annan strömsladd eller adapter om det finns en tillgänglig. Om du använder en bärbar Mac-dator läser du mer om att felsöka MagSafe-adaptrar och låter strömadaptern vara ansluten tills batteriet har laddats tillräckligt.
  3. Koppla från alla tillbehör som är anslutna till din Mac. Det kan till exempel vara skrivare, USB-hubbar eller mobila enheter.
  4. Håll ned strömbrytaren i tio sekunder. Tryck sedan på strömbrytaren igen för att se om Mac-datorn startar.
  5. Nollställ SMC.
  6. Om du nyligen installerade minne eller en enhet i Mac-datorn kontrollerar du kompatibiliteten, stödet och installationen. Om det går kan du installera om det ursprungliga minnet eller den ursprungliga enheten för att kontrollera om problemet är kvar.

Om det fortfarande inte går att starta Mac-datorn när du provat dessa steg går du till en Apple Store-butik eller Apple-auktoriserad servicepartner för vidare diagnostisering. Boka ett möte i Genius Bar om det finns i ditt land eller region ifall du tänker besöka en Apple Store-butik. En avgift kan komma att debiteras för diagnostisering av problem som inte täcks av garantin eller en AppleCare Protection Plan (APP).