Om det inte går att starta din Mac

Läs om att kontrollera om det är problem med skärmen, strömförsörjningen och andra delar av din Mac om den inte slås på.

Kontrollera om det förekommer skärmproblem

Om din Mac inte visas eller slås på är det möjligt att datorn slås på men att skärmen inte fungerar. Du kan se om det är ett bildskärmsproblem genom att trycka på datorns strömbrytare. Sedan är du uppmärksam på dessa tecken på att din Mac-dator slås på även om skärmen fortsätter att vara mörk:

• Ett startljud hörs.
  • Det hörs ljud från fläkten eller hårddisken.
  • Om din Mac har en LED-indikatorlampa för viloläge kan den slås på.
  • Om din bärbara Mac har ett tangentbord med bakgrundsbelysning kan den tändas.
  • När du trycker på skiftlåstangenten tänds tangentens lampa.

Om något av detta inträffar och din Mac är ansluten till en extern bildskärm kan du få hjälp med bildproblem på externa skärmar anslutna till din Mac. Annars går du vidare till nästa avsnitt.

Kontrollera om det förekommer strömproblem

Prova följande steg om din Mac inte startar och du har uteslutit skärmproblem:

1. Se till att strömkabeln och adaptern är ordentligt anslutna till din Mac och anslutna till ett fungerande eluttag. Anslut en lampa eller annan enhet för att kontrollera att uttaget fungerar.
  2. Prova med en annan nätsladd eller adapter om uttaget fungerar men din Mac fortfarande saknar ström.
  3. Om du använder en bärbar Mac ser du till att du använder rätt strömadapter och kabel och läser om felsökning av MagSafe-adaptrar. Låt strömadaptern vara ansluten så att batteriet laddas tillräckligt.

Kontrollera om det förekommer andra problem

Prova med dessa steg om du har uteslutit ström- och bildskärmsproblem:

1. Koppla från alla tillbehör som är anslutna till din Mac. Det kan till exempel vara skrivare, USB-hubbar och mobila enheter.
  2. Håll nere strömbrytaren i tio sekunder. Tryck sedan på strömbrytaren igen för att se om Mac-datorn startar.
  3. Nollställa systemhanteraren SMC (System Management Controller).
  4. Om du nyligen installerade minne eller en enhet i Mac-datorn kontrollerar du kompatibiliteten, stödet och installationen. Om det går kan du installera om det ursprungliga minnet eller den ursprungliga enheten för att kontrollera om problemet är kvar.

Om Mac-datorn fortfarande inte startar efter att du har provat med dessa steg kontaktar du Apple-supporten. Du kan även besöka en Apple Store-butik eller auktoriserad Apple-servicepartner för att få hjälp.