Om det inte går att starta din Mac

Läs om vad du ska göra om det inte går att starta din Mac.

Uteslut skärmproblem

Du kan börja med att utesluta skärmproblem. Kontrollera om du har problem med skärmen genom att trycka på datorns strömbrytare. Om din dator är strömförsörjd, men saknar bild:

• Ett startljud hörs.
  • Det hörs ljud från fläkten eller hårddisken.
  • LED-lampan för viloläge kan lysa (om Mac-datorn har en sådan).
  • När du trycker på skiftlåstangenten på tangentbordet tänds den.

Om något av detta händer kontrollerar du Apple-datorer: Så här felsöker du problem med video på interna och externa bildskärmar. Annars fortsätter du med den här artikeln.

Strömproblem

När du har uteslutit skärmproblem och det inte går att starta datorn, provar du med dessa steg.

1. Kontrollera att det finns en fungerande anslutning från Mac-datorn till vägguttaget genom att bekräfta att strömsladden och adaptern är säkert anslutna och instuckna. Kontrollera att vägguttaget fungerar genom att ansluta en lampa eller annan elektrisk apparat.
  2. Om vägguttaget fungerar och du ändå inte får någon ström kan du prova med en annan strömsladd eller adapter om det finns en tillgänglig. Om den fungerar kan du behöva byta ut sladden eller adaptern. Om du använder en bärbar Mac-dator kan du läsa Bärbara Apple-datorer: Felsöka MagSafe-adaptrar för ytterligare felsökning för MagSafe-adaptrar.
    Om du använder en bärbar Mac-dator låter du strömadaptern vara ansluten tills batteriet har laddats tillräckligt.
  3. Koppla från alla tillbehör som är anslutna till datorn. Det kan till exempel vara skrivare, USB-hubbar eller mobila enheter.
  4. Håll ned strömbrytaren i tio sekunder. Tryck sedan på strömbrytaren igen för att se om datorn startar.
  5. Nollställ SMC.
  6. Om du nyligen installerade minne eller en enhet i Mac-datorn kontrollerar du kompatibiliteten, stödet och installationen. Om det går kan du installera om det ursprungliga minnet eller den ursprungliga enheten för att kontrollera om problemet är kvar.
  7. Om det fortfarande inte går att starta Mac-datorn när du provat dessa steg går du till en Apple Store-butik eller Apple-auktoriserad servicepartner (AASP) för vidare diagnosticering. Boka ett möte i Genius Bar (finns endast i vissa länder) om du tänker besöka en Apple Store-butik.
    En avgift kan komma att debiteras för diagnosen av problem som inte täcks av garantin eller en AppleCare Protection Plan (APP).

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.

Senast ändrad: