Om Mac-datorn inte slås på eller startar

Prova följande lösningar om Mac-datorn inte stängs av eller om den slås på men inte startar ordentligt.

Kontrollera om det förekommer strömrelaterade problem

Tryck på strömbrytaren på Mac-datorn (alla Mac-datorer har en strömbrytare) och titta efter följande tecken på ström:

Om Mac-datorn inte visar tecken på ström börjar du med att se till att den tar emot ström:

• Se till att strömkabeln är oskadad och ordentligt ansluten till Mac-datorn och ett fungerande vägguttag. Om du är osäker på vägguttaget provar du med en lampa eller annan enhet.
  • Om du använder en bärbar Mac-dator ska du se till att du använder rätt strömkabel och strömadapter. Låt dem vara anslutna tillräckligt länge så att batteriet laddas och kan användas. Läs mer om hur du felsöker usb-C-strömadaptrar eller MagSafe-strömadaptrar.
  • Om du använder en extern bildskärm ser du till att den är påslagen och inte upplever några andra skärmproblem.
  • Se till att ha hög ljusstyrka på skärmen. Bärbara Mac-datorer har tangenten Ljusstyrka upp  på det inbyggda tangentbordet.

Prova sedan följande lösningar, oavsett om Mac-datorn visar tecken på ström eller inte:

• Tryck och håll ner strömbrytaren i 10 sekunder och tryck sedan på den igen.
  • Koppla från alla tillbehör från Mac-datorn, inklusive skrivare, hårddiskar, usb-hubbar och mobila enheter. (Det kan vara ett problem med en eller flera av dessa enheter eller deras kablar.) Tryck och håll ner strömbrytaren i 10 sekunder och tryck sedan på den igen.
  • Nollställ systemhanteraren SMC (System Management Controller).

Kontrollera om det förekommer startproblem

• Om Mac-datorn slås på men inte startar ordentligt kanske du kan utföra åtgärder baserat på vad som visas på skärmen.
  • Om du nyligen installerade minne eller en hårddisk (eller SSD) kontrollerar du dess kompatibilitet och att den är korrekt installerad. Ta bort minnet eller hårddisken och testa med originalminnet eller hårddisken, om det är möjligt.

Om Mac-datorn fortfarande inte slås på eller startar

Kontakta Apple-supporten, en Apple Store-butik eller en auktoriserad Apple-servicepartner om du fortfarande behöver hjälp.