Så här nollställer du NVRAM på Mac

Om du upplever problem relaterade till inställningar lagrade i NVRAM kan du behöva nollställa NVRAM.

NVRAM (nonvolatile random-access memory) är en liten mängd minne som Mac-datorn använder för att lagra vissa inställningar och snabbt komma åt dem. Inställningarna som kan sparas i NVRAM är ljudvolym, skärmupplösning, val av startskiva, tidszon och information om senaste kernelkrasch. Inställningar som lagras i NVRAM beror på din Mac-dator och enheterna du använder tillsammans med datorn.

Om du upplever problem relaterade till de här inställningarna eller andra kan du behöva nollställa NVRAM. Om Mac-datorn exempelvis startar med en annan startskiva än den du valt i inställningarna för Startskiva, eller om ett frågetecken visas kort när du startar Mac-datorn, kan du behöva nollställa NVRAM.

Äldre Mac-datorer lagrar liknande information i PRAM (parameter-RAM) istället för i NVRAM. Stegen för att nollställa PRAM är samma som stegen för att nollställa NVRAM.

Så här nollställer du NVRAM

Stäng av din Mac, starta den igen och håll omedelbart ned de här fyra tangenterna samtidigt: Alternativ, Kommando, P och R. Håll ned tangenterna i ungefär 20 sekunder, då det ser ut som om din Mac startar om. (Om du har en Mac som spelar upp ett startljud när du sätter på den kan du släppa tangenterna efter det andra startljudet.)

AlternativplusKommandoplusPplusR

När din Mac-dator har startat kanske du vill öppna Systeminställningar och justera inställningar som har nollställts, som ljudvolym, skärmupplösning, val av startskiva eller tidszon.

Om Mac-datorn använder ett lösenord för fast mjukvara gör den här tangentkombinationen att Mac-datorn startar från  Återställning i macOS istället. Stäng av lösenordet för fast mjukvara innan du nollställer NVRAM.

Läs mer

• Om du använder en stationär Mac-dator istället för en bärbar och inställningar som ljudvolym eller tidszon nollställs varje gång du stänger av eller kopplar från din Mac kan du behöva byta ut batteriet i datorn. Det lilla batteriet sitter på datorns moderkort och hjälper NVRAM att behålla inställningarna när Mac-datorn är frånkopplad. Du kan ta med datorn till en Apple-servicepartner för att byta batteri.
  • Om du har problem med att ställa in viloläge, väcka eller ladda batteriet till en bärbar Mac-dator eller andra strömrelaterade symtom, kan du behöva nollställa systemhanteraren (SMC) istället.