Nollställ NVRAM eller PRAM på din Mac

Om din Mac har problem relaterade till inställningar lagrade i NVRAM eller PRAM kan du behöva nollställa NVRAM.

NVRAM (nonvolatile random-access memory) är en liten mängd minne som Mac-datorn använder för att lagra vissa inställningar och snabbt komma åt dem. PRAM (Parameter RAM) sparar liknande information. Stegen för att nollställa NVRAM och PRAM är desamma.

Inställningarna som kan sparas i NVRAM är ljudvolym, skärmupplösning, val av startskiva, tidszon och information om senaste kernelkrasch. Inställningar som lagras i NVRAM beror på din Mac-dator och enheterna du använder tillsammans med datorn.

Om du upplever problem som har att göra med dessa eller andra inställningar, kan du behöva nollställa NVRAM. Om Mac-datorn exempelvis startar med en annan startskiva än den du valt i inställningarna för Startskiva, eller om ett frågetecken visas kort när du startar Mac-datorn, kan du behöva nollställa NVRAM.

Så här nollställer du NVRAM

AlternativplusKommandoplusPplusR

Stäng av din Mac, starta den igen, tryck direkt ned och håll de här fyra tangenterna samtidigt: Alternativ, Kommando, P och R. Håll ned tangenterna i ungefär 20 sekunder, då det ser ut som om din Mac startar om.

• På Mac-datorer som spelar upp ett startljud, kan du släppa tangenterna efter det andra startljudet.
  • På Mac-datorer med Apple T2-chippet kan du släppa tangenterna efter att Apple-logotypen visas och försvinner den andra gången.

Om din Mac har ett lösenord för fast mjukvara har den här tangentkombinationen ingen effekt eller gör att din Mac startar från Återställning av macOS. Stäng av lösenordet för fast mjukvara innan du nollställer NVRAM.

När din Mac-dator har startat kanske du vill öppna Systeminställningar och justera inställningar som har nollställts, som ljudvolym, skärmupplösning, val av startskiva eller tidszon.

Läs mer

• Om du använder en stationär Mac-dator istället för en bärbar och inställningar som ljudvolym eller tidszon nollställs varje gång du stänger av eller kopplar från din Mac kan du behöva byta ut batteriet i datorn. Det lilla batteriet sitter på datorns moderkort och hjälper NVRAM att behålla inställningarna när Mac-datorn är frånkopplad. Du kan ta med datorn till en Apple-servicepartner för att byta batteri.
  • Om du har problem med att ställa in viloläge, väcka eller ladda batteriet till en bärbar Mac-dator eller andra strömrelaterade symtom, kan du behöva nollställa systemhanteraren (SMC) istället.