Så här nollställer du NVRAM på Mac

Om du upplever problem som har att göra med sparade inställningar i NVRAM, kan du behöva nollställa NVRAM.

NVRAM (nonvolatile random-access memory) är en liten mängd minne som Mac-datorn använder för att lagra vissa inställningar och snabbt komma åt dem. Inställningarna som kan sparas i NVRAM är ljudvolym, skärmupplösning, val av startskiva, tidszon och information om senaste kernelkrasch. Inställningar som lagras i NVRAM beror på din Mac-dator och enheterna du använder tillsammans med datorn.

Om du upplever problem som har att göra med dessa eller andra inställningar, kan du behöva nollställa NVRAM. Om Mac-datorn exempelvis startar med en annan startskiva än den du valt i inställningarna för Startskiva, eller om ett frågetecken visas kort när du startar Mac-datorn, kan du behöva nollställa NVRAM.

Äldre Mac-datorer lagrar liknande information i PRAM (parameter-RAM) istället för i NVRAM. Stegen för att nollställa PRAM är samma som stegen för att nollställa NVRAM.

Så här nollställer du NVRAM

AlternativplusKommandoplusPplusR

Stäng av din Mac, starta den igen, tryck direkt ned och håll de här fyra tangenterna samtidigt: Alternativ, Kommando, P och R. Håll ned tangenterna i ungefär 20 sekunder, då det ser ut som om din Mac startar om.

• På Mac-datorer som spelar upp ett startljud, kan du släppa tangenterna efter det andra startljudet.
  • På iMac Pro kan du släppa tangenterna när Apple-logotypen visas och försvinner en andra gång.

När din Mac-dator har startat kanske du vill öppna Systeminställningar och justera inställningar som har nollställts, som ljudvolym, skärmupplösning, val av startskiva eller tidszon.

Om din Mac använder ett lösenord för den fasta mjukvaran, kommer en nollställning av NVRAM göra att Mac-datorn startar från macOS Återställning istället. Stäng av lösenord för den fasta mjukvaran innan du nollställer NVRAM.

Läs mer

• Om du använder en stationär Mac-dator istället för en bärbar och inställningar som ljudvolym eller tidszon nollställs varje gång du stänger av eller kopplar från din Mac kan du behöva byta ut batteriet i datorn. Det lilla batteriet sitter på datorns moderkort och hjälper NVRAM att behålla inställningarna när Mac-datorn är frånkopplad. Du kan ta med datorn till en Apple-servicepartner för att byta batteri.
  • Om du har problem med att ställa in viloläge, väcka eller ladda batteriet till en bärbar Mac-dator eller andra strömrelaterade symtom, kan du behöva nollställa systemhanteraren (SMC) istället.