Blockera popupannonser och popupfönster i Safari

Läs om hur du kan blockera popupfönster och hantera fasta annonser på iPhone, iPad eller Mac.

Popupfönster kan innehålla annonser, meddelanden, erbjudanden eller varningar och kan öppnas i det aktuella webbläsarfönstret, i ett nytt fönster eller i en ny flik. Vissa popupfönster kommer från tredje part och kan använda nätfisketekniker, till exempel varningar eller priser, för att lura dig att tro att de kommer från Apple eller ett annat företag som du litar på och på det sättet få dig att avslöja personuppgifter eller betalningsinformation. De kan också påstå att de erbjuder gratishämtningar, mjukvaruuppdateringar eller insticksprogram, eller försöka lura dig att installera oönskad mjukvara.

Använd dessa tips för att hantera popupfönster och andra oönskade störningar.

Undvik att interagera med popupfönster

Om du inte är säker på att det är en legitim annons är det bäst att undvika popupfönster eller webbplatser som tar över din skärm.

• Om du ser en irriterande popupannons i Safari kan du öppna Sökfältet och skriva en ny webbadress eller ett sökord för att komma till en ny webbplats. Om sökfältet inte visas på din iPhone eller iPad trycker du högst upp på skärmen för att det ska visas.

• Vissa popupfönster och annonser har falska knappar som liknar en stängningsknapp, så var försiktig när du försöker stänga ett popupfönster eller en annons. Om du inte känner dig säker låter du bli att interagera med fönstret eller annonsen och stänger Safari-fönstret eller fliken.

• På Mac kan du avsluta Safari och sedan trycka på och hålla ned skifttangenten medan du öppnar Safari. Det förhindrar Safari från att automatiskt öppna fönster eller flikar som var öppna tidigare.

Uppdatera mjukvaran

Installera alltid de senaste mjukvaruuppdateringarna Många nya mjukvaruversioner innehåller viktiga säkerhetsuppdateringar och kan innehålla förbättringar som hjälper dig att styra popup-fönster.

Det säkraste sättet att hämta appar till din Mac är från App Store. Om du behöver mjukvara från tredje part till din Mac som inte finns i App Store bör du hämta den direkt från utvecklaren eller en annan tillförlitlig källa och inte via en annons eller länk.

Kontrollera Safari-inställningarna

På din iPhone eller iPad går du till Inställningar > Safari.

• Aktivera Blockera popupfönster.

• Aktivera Varna för bedräglig webbplats.

På din Mac öppnar du Safari och väljer Safari > Inställningar från menyraden.

Om annonsprogram eller annan oönskad mjukvara har installerats på datorn

Om du ser popupfönster som inte försvinner på din Mac kan du ha råkat hämta och installera annonsprogram eller annan oönskad mjukvara. Vissa hämtningsplatser som tillhör tredje part kan installera mjukvara som du inte vill ha tillsammans med de mjukvaror du vill ha.

Om du tror att du kan ha skadliga program eller annonsprogram på din Mac:

• Uppdatera till den senaste versionen av macOS. Starta om Mac-datorn om du redan har den senaste versionen. macOS innehåller ett inbyggt verktyg som tar bort skadliga program vid omstart.

• Titta efter i mappen Program för att se om du har några okända appar. Du kan avinstallera de apparna.

• Se efter på fliken Tillägg i Safari-inställningarna om du har installerat några okända tillägg. Du kan inaktivera dessa tillägg.

Om du ändå ser annonser eller andra oönskade program på din Mac-dator kontaktar du Apple.

Läs mer

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.