Om popupannonser och popupfönster i Safari

Se hur du kan blockera popupfönster och hantera fasta annonser på iPhone, iPad, iPod touch eller Mac.

Popupfönster kan innehålla annonser, meddelanden, erbjudanden eller varningar och kan öppnas i det aktuella webbläsarfönstret, ett nytt fönster eller en ny flik. Vissa popupfönster kommer från tredje part och kan använda nätfisketekniker, till exempel varningar eller priser, för att lura dig att tro att de är från Apple eller ett annat företag som du litar på och på så sätt få dig att avslöja personuppgifter eller betalningsinformation. De kan också påstås vara gratishämtningar, mjukvaruuppdateringar eller insticksprogram, eller försöka att lura dig att installera oönskad mjukvara.

Om du inte är säker på att en annons är seriös bör du undvika att interagera med popupfönster eller webbsidor som verkar ta över skärmen. Här är några andra tips som kan hjälpa dig att hantera popupfönster och andra oönskade störningar.

Kontrollera och uppdatera din mjukvara

Se till att du alltid har installerat de senaste mjukvaruuppdateringarna för alla dina Apple-produkter. Många nya mjukvaruversioner innehåller viktiga säkerhetsuppdateringar och kan innehålla förbättringar som hjälper dig att styra popupfönster.

Det säkraste stället att hämta appar till din Mac är App Store. Om du behöver mjukvara från tredje part till din Mac och den inte finns i App Store bör du hämta den direkt från utvecklaren eller en annan tillförlitlig källa och inte via en annons eller länk.

Kontrollera säkerhetsinställningarna i Safari

Kontrollera att säkerhetsinställningarna är aktiverade i Safari, framför allt Blockera popupfönster, för att slippa popupfönster, och Varna för bedräglig webbplats.

Öppna Inställningar > Safari på din iPhone, iPad eller iPod touch och aktivera Blockera popupfönster och Varna för bedräglig webbplats.

På Mac-datorn hittar du samma alternativ under Safari > Inställningar. Fliken Webbplatser har alternativ som gör det möjligt att blockera vissa eller alla popupfönster och du kan aktivera varningar för bedrägliga webbplatser på fliken Säkerhet.

Popupfönster och annonser i Safari

Om du ser en irriterande popupannons i Safari kan du öppna fältet Sök och skriva en ny webbadress eller ett sökord för att komma till en ny webbplats. Om fältet Sök inte visas på iPhone, iPad eller iPod touch trycker du högst upp på skärmen för att det ska visas.

Vissa popupfönster och annonser har falska knappar som liknar stängningsknappen, så var försiktig när du försöker stänga ett popupfönster eller en annons. Undvik att göra något med popupfönstret eller annonsen om du är osäker och stäng Safari-fönstret eller -fliken.

På Mac-datorn kan du dessutom uppdatera dina inställningar för att förhindra att fönstren öppnas på nytt när du har stängt Safari. Du kan också hålla ned Shift-tangenten när du öppnar Safari.

Om du kan ha råkat installera annonsprogram eller annan oönskad mjukvara på din Mac

Om du ser popupfönster som inte försvinner på din Mac kan du ha råkat hämta och installera annonsprogram eller annan oönskad mjukvara. Vissa hämtningsplatser som tillhör tredje part kan installera program som du inte vill ha tillsammans med de mjukvaror du vill ha.

Om du tror att du kan ha fått skadliga program eller reklamprogram på din Mac uppdaterar du till den senaste versionen av macOS. Starta om Mac-datorn om du redan har den senaste versionen. macOS har ett inbyggt verktyg som tar bort skadliga program när du startar om Mac-datorn.

Kontrollera om det finns appar som du inte vill ha i mappen Program och avinstallera dem. Du kan också klicka på fliken Tillägg i Safari-inställningarna för att se om du har några installerade tillägg som du vill stänga av. Om du ändå ser annonser eller andra oönskade program på din Mac-dator kontaktar du Apple.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.