Blockera popup-fönster i Safari

Lär dig hur du blockerar popup-reklam på iPhone, iPad, iPod touch och Mac.

Popup-fönster kan vara annonser, notiser, erbjudanden eller andra aviseringar som öppnas över eller under ditt webbläsarfönster, i en annan flik eller i det aktiva fönstret. I vissa popup-fönster används nätfiske, till exempel varningar eller priser, för att lura dig att tro att de är från Apple eller ett annat företag som du litar på, så avslöja inte personuppgifter eller betalningsinformation. Andra påstår sig vara gratishämtningar mjukvaruuppdateringar eller plugin-program, eller försök att lura dig att installera oönskad mjukvara.

Om du inte är säker på att en annons är seriös bör du undvika att interagera med popup-fönster eller webbsidor som verkar ta över skärmen. Här är några andra tips som kan hjälpa dig att hantera popup-fönster och andra oönskade störningar.

Kontrollera och uppdatera din mjukvara

Se till att du alltid har installerat de senaste mjukvaruuppdateringarna för alla dina Apple-produkter. Många nya mjukvaruversioner innehåller viktiga säkerhetsuppdateringar och kan innehålla förbättringar som hjälper dig att styra popup-fönster.

Det säkraste stället att hämta appar till din Mac på är Mac App Store. Om du behöver mjukvara från tredje part till din Mac och den inte finns i App Store bör du hämta den direkt från utvecklaren eller en annan tillförlitlig källa och inte via en annons eller länk.

Kontrollera säkerhetsinställningarna i Safari

Kontrollera att säkerhetsinställningarna är aktiverade i Safari, framför allt Blockera popupfönster och Varna för bedräglig webbplats.

Öppna Inställningar > Safari på din iPhone, iPad eller iPod touch och aktivera Blockera popupfönster och Varna för bedräglig webbplats.

På din Mac finns samma alternativ på fliken Säkerhet i Safari-inställningarna. Du kan också klicka på fliken Tillägg i Safari-inställningarna för att se om du har några installerade tillägg som du vill stänga av.

Popupfönster och annonser i Safari

Om du ser ett irriterande popupfönster i Safari kan du öppna fältet Sök och skriva en ny webbadress eller ett sökord för att komma till en ny webbplats. Om fältet Sök inte visas på iPhone, iPad eller iPod touch trycker du högst upp på skärmen för att det ska visas.

Vissa popupfönster och annonser har falska knappar som liknar stängningsknappen, så var försiktig när du försöker stänga ett popupfönster eller en annons. Undvik att göra något med popupfönstret eller annonsen om du är osäker och stäng Safari-fönstret eller -fliken.

Om du kan ha råkat installera annonsprogram eller annan oönskad mjukvara på din Mac

Om du ser popupfönster som inte försvinner på din Mac kan du ha råkat hämta och installera annonsprogram eller annan oönskad mjukvara. Vissa hämtningsplatser som tillhör tredje part kan installera program som du inte vill ha tillsammans med de mjukvaror du vill ha.

Om du tror att du kan ha fått skadliga program eller reklamprogram på din Mac uppdaterar du till den senaste versionen av macOS. Starta om Mac-datorn om du redan har den senaste versionen. macOS har ett inbyggt verktyg som tar bort skadliga program när du startar om Mac-datorn.

Kontrollera om det finns appar som du inte vill ha i mappen Program och avinstallera dem. Om du ändå ser annonser eller andra oönskade program på din Mac-dator kontaktar du Apple.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.