Avinstallera appar på din Mac

När du tar bort eller avinstallerar en app tas den bort från Mac-datorns hårddisk. Det innebär att du kan använda lagringsutrymmet till andra saker. Du kan göra detta från Launchpad eller Finder.

Använda Launchpad för att radera appar som har hämtats från App Store

Launchpad erbjuder ett bekvämt sätt att radera appar som du har hämtat från App Store.

1. Öppna Launchpad genom att klicka på det i Dock eller öppna det från mappen Program. Eller nyp ihop med tummen och tre fingrar på styrplattan.

2. Om du inte ser appen i Launchpad skriver du appens namn i sökfältet högst upp i Launchpad. Om du har mer än en sida med appar kan du byta sida genom att klicka på punkterna längst ner på skärmen eller genom att svepa åt höger eller vänster med två fingrar på styrplattan.

3. Tryck och håll in alternativtangenten eller klicka och håll på en app tills apparna vibrerar.

4. Klicka på Radera-knappenIngen bildtext för denna bild bredvid appen som du vill radera och klicka sedan på Radera för att bekräfta. Appen raderas omedelbart.

Mac-skärm som visar hur du tar bort appar

Om du inte kan ta bort en app från Launchpad: Radera-knappenIngen bildtext för denna bild visas endast för appar som du har hämtat från App Store. Radera andra appar med Finder istället.

Använda Finder för att radera appar

1. Växla till Finder, till exempel genom att klicka på skrivbordet eller Finder-symbolen i Dock.

2. Markera appen som du vill radera.

• De flesta programmen finns i mappen Program. Du öppnar den genom att klicka på Program i sidofältet i valfritt Finder-fönster. Eller välj Gå > Program från menyraden i Finder.

3. Använd något av följande sätt för att flytta appen till papperskorgen:

• Dra appen till papperskorgen.

• Markera appen och välj Arkiv > Flytta till papperskorgen från menyraden.

• Välj appen och tryck på Kommando-Backsteg på ditt tangentbord.

4. Om du blir ombedd att ange ett användarnamn och lösenord ska du ange namn och lösenord för ett administratörskonto på Mac-datorn. Detta är vanligtvis det namn och lösenord som du använder för att logga in på din Mac.

5. Om du vill ta bort appen efter att du har flyttat den till papperskorgen väljer du Finder > Töm papperskorgen.

Mac-skärm som visar symbolen för papperskorgen

Om du inte kan flytta en app till papperskorgen: Du kan inte använda Finder för att radera appar som krävs av din Mac, till exempel många av de appar som har installerats av macOS.