Använda AirDrop på din Mac

Med AirDrop kan du skicka dokument, bilder, videoklipp, webbplatser, kartplatser och mycket annat trådlöst till en iPhone, iPad, iPod touch eller Mac i närheten.

Dela innehåll med AirDrop

Dela innehåll från Finder:

1. Välj Gå > AirDrop från menyraden i Finder. Ett annat sätt är att välja AirDrop i sidofältet i ett Finder-fönster.
  2. AirDrop-fönstret visar AirDrop-användare i närheten. Dra ett eller flera dokument, bilder eller andra filer till mottagaren som visas i fönstret.

Du kan också använda funktionen Dela:

1. Öppna filen som du vill skicka och klicka på Dela Knappen Dela i appen. Du kan också kontrollklicka på filen i Finder och sedan välja Dela i snabbmenyn.
  2. I menyn Dela finns flera delningsalternativ. Välj AirDrop.
  3. Välj en mottagare från AirDrop-arket. När mottagaren har godkänt detta och filen har skickats klickar du på Klar.

Du kan även dela innehåll från din iPhone, iPad eller iPod touch.

Ta emot innehåll med AirDrop

Om någon i närheten försöker skicka innehåll till dig med AirDrop kan du avvisa eller godkänna detta. Du ser det här meddeladet i AirDrop-fönstret eller som en notis:

Innehåll som du tar emot på din Mac sparas i mappen Hämtade filer.

Om du inte kan se den andra enheten i AirDrop

Om en enhet inte visas som AirDrop-mottagare ska du se till att både enheterna har wifi och Bluetooth aktiverat och att det inte är mer än 9 meter mellan dem. Om det inte hjälper kontrollerar du dessa inställningar på din Mac eller iOS-enhet.

På Mac:

• Välj Gå > AirDrop från menyraden i Finder. Kontrollera sedan att AirDrop är aktiverat.
  • Kryssa i inställningen ”Låt mig upptäckas av” längst ned i AirDrop-fönstret. När AirDrop är inställt på att ta emot innehåll från Bara kontakter måste båda enheterna vara inloggade på iCloud, och e-postadressen eller telefonnumret som är kopplat till avsändarens Apple-ID måste finnas i appen Kontakter på din Mac.
  • Om datorn är från 2012 eller tidigare klickar du på ”Hittar du inte det du letar efter?” i AirDrop-fönstret eller delningsarket på Mac-datorn som ska dela filer. Klicka sedan på ”Sök efter en äldre Mac”.
  • Om den mottagande datorn har OS X Mavericks eller tidigare ser du till att ett AirDrop-fönster är öppet på den datorn: välj Gå > AirDrop från menyraden i Finder.
  • Se till att ”Blockera alla inkommande anslutningar” är avstängt i inställningarna för säkerhet och integritet på datorn som är mottagare.

På iPhone, iPad eller iPod touch:

• Kontrollera AirDrop-inställningen i Kontrollcenter. När AirDrop är inställt på att ta emot innehåll från Bara kontakter måste båda enheterna vara inloggade på iCloud, och e-postadressen eller telefonnumret som är kopplat till avsändarens Apple-ID måste finnas i appen Kontakter på din iOS-enhet.
  • Se till att Internetdelning är avstängt i Inställningar > Mobilnät på iOS-enheten som är mottagare.

Systemkrav för AirDrop

Om du vill dela mellan en Mac och en iPhone, iPad eller iPod touch behöver du någon av dessa enheter och operativsystem:

• Mac från 2012 eller senare (förutom Mac Pro (mitten av 2012)) med OS X Yosemite eller senare
  • iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 7 eller senare

Om du vill dela mellan Mac-datorer måste båda datorerna vara någon av dessa modeller:

• MacBook Pro som presenterades sent 2008 eller senare, förutom MacBook Pro (17 tum, sent 2008)
  • MacBook Air som presenterades sent 2010 eller senare
  • MacBook som presenterades sent 2008, förutom vita MacBook (sent 2008)
  • iMac som presenterades tidigt 2009 eller senare
  • Mac mini som presenterades i mitten av 2010 eller senare
  • Mac Pro som presenterades tidigt 2009 (modell med AirPort Extreme-kort) eller mitten av 2010
  • iMac Pro (alla modeller)