Använda Safari-tillägg på din Mac

Safari-tillägg förbättrar och anpassar surfupplevelsen på din Mac. Så här gör du för att installera dem, avinstallera dem eller dela dem mellan enheter.

Safari-tillägg lägger till funktioner i Safari så att du kan utforska webben som du vill. Tillägg kan visa information om en webbplats och nyhetsrubriker, hjälpa dig använda dina favorittjänster, ändra utseendet på webbplatser och mycket mer. Tillägg är ett bra sätt att anpassa din surfupplevelse.

Installera tillägg

Slå på tillägg

Stäng av tillägg

Avinstallera tillägg

Dela tillägg på flera enheter

Installera tillägg

I App Store kan du enkelt hämta och installera Safari-tillägg. Alla tillägg i App Store granskas, signeras och tillhandahålls av Apple för din säkerhet och de hålls automatiskt uppdaterade.

1. Börja med att installera de senaste uppdateringarna för macOS Du behöver Safari 12 eller senare för att kunna hämta Safari-tillägg i App Store.

2. Öppna Safari och klicka på Safari > Safari-tillägg i menyn.

3. App Store öppnas på sidan Safari-tillägg. För att ladda ned och installera ett tillägg klickar du på Hämta eller på priset. Du kan behöva logga in med ditt Apple-ID.

4. Klicka på Installera.

5. När tillägget har installeras klickar du på Öppna och följer instruktionerna som visas genom tillägget.

Slå på tillägg

När du har installerat ett tillägg följer du dessa steg för att aktivera det.

1. Välj Safari > Inställningar.

2. Klicka på Tillägg.

3. Markera kryssrutan vid tilläggets namn. Läs om vad du gör om du inte kan slå på tillägg.

Om du surfar privat eller använder en profil eller webbapp

När du surfar i ett privat fönster i macOS Sonoma eller senare är alla tillägg som kräver åtkomst till webbplatsen avstängda som standard.

1. Välj Safari > Inställningar.

2. Klicka på Tillägg.

3. Välj tillägget i sidofältet och välj sedan Tillåt i privat surfning till höger.

4. Oavsett om du surfar privat eller inte, kan du också begränsa tilläggets åtkomst till vissa webbplatser. Klicka på knappen Redigera webbplatser för att se tillägget i webbplatsinställningar. Därifrån kan du tillåta åtkomst, neka åtkomst eller kräva att webbplatser ber dig om åtkomst.

När du använder Safari-profiler hanteras tillägg för standardprofilen på huvudfliken Tillägg i Safari-inställningarna. Tillägg för andra profiler hanteras på fliken Profiler, med en tilläggsflik för varje profil. Som standard är tillägg avstängda för varje ny profil.

När du använder en Safari-webbapp är tillägg inte tillgängliga. Men du kan enkelt byta till Safari: Klicka på knappen Delaknappen Dela och välj sedan Öppna i Safari. Eller välj Arkiv > Öppna i Safari.

Stäng av tillägg

1. Välj Safari > Inställningar, klicka sedan på Tillägg.

2. Avmarkera kryssrutan vid ett tillägg för att stänga av det.

Avinstallera tillägg

Om du inte är säker på vad ett tillägg gör eller om du inte tänker använda det igen är det bra att avinstallera det.

1. Välj Safari > Inställningar, klicka sedan på Tillägg.

2. För att avinstallera ett tillägg markerar du själva tillägget och klickar på knappen Avinstallera.

Dela tillägg mellan enheter

Från och med macOS Ventura, iOS 16 och iPadOS 16 kan du dela tillägg mellan din Mac, iPhone och iPad:

• Öppna Safari på din Mac och välj Safari > Inställningar och klicka sedan på Tillägg. Välj ”Dela mellan enheter” längst ned i fönstret.

• Gå till Inställningar > Safari > Tillägg på din iPhone eller iPad och aktivera sedan Dela mellan enheter.

Om ett tillägg på en enhet också är kompatibelt med dina andra enheter visas det automatiskt i tilläggsinställningarna på dessa enheter. Klicka på Hämta-knappen eller iCloud-symbolNo alt supplied for Image bredvid tillägget för att hämta det. När du aktiverar eller inaktiverar tillägget visas samma förändring på dina andra enheter.

För att avinstallera ett tillägg från alla enheter måste du avinstallera det på varje separat enhet.

Läs mer

Safari har inte längre stöd för de flesta insticksprogram på webben. Safari är utformat för innehåll med HTML5-webbstandarden för att ladda webbsidor snabbare, spara batteri och öka säkerheten. Då krävs inget insticksprogram. Du kan i stället använda Safari-tillägg för att förbättra och anpassa din surfupplevelse.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.