Använda delade album i Bilder

Med delade album kan du dela bilder och videor bara med de personer du vill, och de kan lägga till egna bilder, videor och kommentarer.

Med delade album på Mac, iPhone och iPad

Med delade album kan du välja vilka bilder du vill dela och vem du vill dela dem med. Om du vill ha en spontanare delning av fina ögonblick som Bilder väljer ur biblioteket kan du testa Delningsförslag.

Innan du börjar

1. Uppdatera din iPhone, iPad eller iPod touch till den senaste versionen av iOS, din Mac till den senaste versionen av macOS och din Apple TV 4K eller Apple TV (4:e generationen) till den senaste versionen av tvOS.
  2. Ställ in iCloud på alla dina enheter.
  3. Se till att du är inloggad på iCloud med samma Apple-ID på alla enheter som du vill använda med Delade album.
  4. Uppdatera till Windows 7 eller senare och hämta iCloud för Windows om du har en Windows-dator.

Aktivera Delade album

• Öppna Inställningar > [ditt namn] > iCloud > Bilder på iPhone, iPad eller iPod touch och aktivera sedan Delade album.
  • På Mac väljer du Apple-menyn () > Systeminställningar. Välj iCloud, klicka på alternativknappen bredvid Bilder och välj sedan Delade album.
  • På Apple TV öppnar du Inställningar > iCloud > Inställningar för iCloud-bilder och aktiverar Delade album.
  • På en Windows-dator öppnar du iCloud för Windows och väljer Bilder. Tryck på alternativknappen för att bekräfta att Delade album är aktiverat och tryck sedan på Använd.

Om du använder en äldre version av iOS, iCloud för Windows, iPhoto eller Aperture kan du ändå skapa och visa delade album.I tidigare versioner av iOS, macOS, tvOS och iCloud för Windows kallades delade album för iCloud-bilddelning.

Använda delade album

Använd appen Bilder för att skapa ett delat album som endast visar de bilder du väljer. Bjud in upp till 100 vänner att gå med och låt dem lämna kommentarer och även lägga till sina egna bilder. Du kan sedan hantera ditt delade album och spara bilder som dina vänner har lagt till.

Skapa ett nytt delat album

Skapa ett nytt delat album på iPhone

1. Öppna fliken Album och tryck på det blå plustecknet..
  2. Tryck på Nytt delat album.
  3. Ge det delade albumet ett namn och tryck på Nästa.
  4. Välj vilka personer du vill bjuda in från dina kontakter eller ange en e-postadress eller ett iMessage-telefonnummer.
  5. Tryck på Skapa.

Bjud in fler personer

Bjuda in människor till ett delat album på iPhone

Du kan även dela album med personer som inte använder iCloud. Öppna bara ett delat album som du har skapat, gå till fliken Personer på din iOS-enhet eller klicka på personsymbolen på din Mac och aktivera Offentlig webbplats. Dina bilder publiceras på en webbplats som alla kan visa i en uppdaterad webbläsare.

Välja bilder som ska läggas till i ett delat album på iPhone

Lägga till bilder och videor

Du lägger snabbt till bilder och videor i ett delat album med följande steg:

1. Tryck på Välj på bildfliken eller i ett album och välj de bilder och videor som du vill dela.
  2. Gå till delningssymbolen > Delade album.
  3. Välj albumet som du vill dela.

Om du har ett delat album öppet kan du också välja bilder och videor att lägga till genom att trycka på den blå plustecknet.

Personer som du har delat albumet med meddelas automatiskt när du lägger till nya bilder. Se till att Prenumeranter kan lägga upp är aktiverat så att de kan lägga till bilder och videor. Öppna fliken Personer för det delade albumet på din iOS-enhet eller klicka på personsymbolen på din Mac.

Kommentera och gilla

Aktivitet i delat album på en iPhone

Vänner och familjemedlemmar som är inloggade på iCloud kan lämna kommentarer och gilla bilder från ditt delade album. Du meddelas automatiskt när de gör det och de meddelas om någon kommenterar tillbaka. Läs mer om kommentarer i delade album.

Spara bilder och videor

Välja bilder från ett delat album som ska sparas på en iPhone

Personer som du delar med kan spara bilder och videor i sitt eget bibliotek. På din iPhone, iPad eller iPod touch trycker du på bilden eller videon > delningssymbolen > Spara bild eller Spara video. På Mac väljer du bilden eller videon och kontrollklickar på > Importera.

Radera från ett delat album

Om du är ägare av ett delat album kan du radera allas bilder, videor och kommentarer. Prenumeranter kan radera allt som de själva har lagt till. Allt du raderar tas automatiskt bort från albumet på alla dina enheter och prenumeranternas enheter.

Alla bilder som du har sparat eller hämtat från ett delat album till ditt bildbibliotek finns kvar i biblioteket även om det delade albumet raderas eller om personen som skapade det slutar dela det.

Ta bort prenumeranter eller radera ett album

Som skapare av ett delat album kan du styra vilka som får tillgång. Du kan ta bort prenumeranter eller radera albumet när som helst. När du raderar ett delat album tas det bort automatiskt från alla dina enheter och från dina prenumeranters enheter. Om Offentlig webbplats var aktiverat tas även det delade albumet bort från webben.

Så tar du bort en prenumerant

1. Öppna det delade albumet.
  2. Gå till fliken Personer på din iOS-enhet eller klicka på personsymbolen på din Mac.
  3. Välj prenumeranten som du vill ta bort.
  4. Välj Ta bort prenumerant.

Så raderar du ett delat album

1. Öppna det delade albumet.
  2. Gå till fliken Personer på din iOS-enhet eller klicka på personsymbolen på din Mac.
  3. Välj Radera delat album.

Filtyper som du kan använda i delade album

Delade album stöder följande filformat:

• HEIF
  • JPEG
  • RAW*
  • PNG
  • GIF
  • TIFF

Delade album har även stöd för specialformat som du tar med iPhone, t.ex. slowmotion, tidsförskjutning, Live Photos och videor från Minnen. Bilder som tagits med en vanlig kamera, ESR-kamera eller iOS-enheter, har upp till 2 048 pixlar på den långa kanten när de delas. Panoramabilder kan vara upp till 5 400 pixlar breda. Du kan dela GIF-filer på upp till 100 MB.

Delade album har stöd för följande videofiltyper och format:

• HEVC
  • MP4
  • QuickTime
  • H.264
  • MPEG-4

Videor kan vara upp till 15 minuter långa och levereras med en upplösning på 720p.

* Du kan inte överföra RAW-bilder till delade album på en Windows-dator.

Lagringsutrymmesgräns för delat album

Ett delat album kan innehålla upp till 5 000 bilder och videor. Om du når gränsen för ditt delade album måste du radera bilder eller videor innan du kan lägga till nya. Bilder och videor som du delar (och kommentarer eller gillningar som är kopplade till dessa bilder) finns kvar i iCloud tills de raderas manuellt av dig eller personen som skapade dem, eller tills du raderar det delade albumet.

Bilder och videor i dina delade album finns kvar i iCloud, men de tas inte med i gränsen för ditt iCloud-lagringsutrymme.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.