iCloud-bilddelning

Med iCloud-bilddelning kan du dela bilder och videor med personer du själv väljer och låta dem lägga till egna bilder, videor och kommentarer.

Innan du börjar

1. Uppdatera iPhone, iPad eller iPod touch till den senaste iOS-versionen, Mac-datorn till den senaste macOS-versionen och Apple TV (4:e generationen) till den senaste tvOS-versionen.
  2. Ställ in iCloud på alla dina enheter.
  3. Se till att du är inloggad på iCloud med samma Apple-ID på alla enheter som du vill använda med iCloud-bilddelning.
  4. Uppdatera till Windows 7 eller senare och hämta iCloud för Windows om du har en Windows-dator.

Aktivera iCloud-bilddelning

• På iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 10.3 eller senare går du till Inställningar > [ditt namn] > iCloud > Bilder och aktiverar sedan iCloud-bilddelning. I iOS 10.2 eller tidigare går du till Inställningar > iCloud > Bilder.
  • På Mac går du till Systeminställningar > iCloud> Alternativ bredvid Bilder och markerar sedan iCloud-bilddelning.
  • På Apple TV går du till Inställningar > iCloud > Inställningar för bilder i iCloud och aktivera iCloud-bilddelning.
  • På en Windows-dator öppnar du iCloud för Windows och väljer Bilder. Tryck på alternativknappen för att bekräfta att iCloud-bilddelning är aktiverad och tryck sedan på Verkställ.

Om du använder en äldre version av iOS, iCloud-kontrollpanelen, iPhoto eller Aperture, kan du fortfarande skapa och visa delade album.

Använda iCloud-bilddelning

Använd appen Bilder för att skapa ett delat album som visar bilderna du väljer. Bjud in upp till 100 vänner att gå med och låt dem lämna kommentarer och även lägga till sina egna bilder. Du kan sedan hantera ditt delade album och spara bilder som dina vänner har lagt till.

Skapa ett nytt delat album

1. Gå till fliken Delat och tryck på .
  2. Ange namnet på det delade albumet och personerna du vill bjuda in.
  3. Välj Skapa.

Du kan skicka inbjudningar via e-postadress eller iMessage-telefonnummer.

Bjud in vilka du vill

Du kan även dela album med personer som inte använder iCloud. Öppna bara ett delat album som du har skapat, gå till fliken Personer på din iOS-enhet eller klicka på personsymbol på din Mac och aktivera Offentlig webbplats. Dina bilder publiceras till en webbplats som alla kan visa i en uppdaterad webbläsare.

Lägga till bilder och videor

Du kan när som helst lägga till bilder och videor i ett delat album. Gå till  och välj iCloud-bilddelning. Du kan snabbt lägga till alla bilder och videor som tagits vid samma tidpunkt och plats i vyn Ögonblick. Eller så kan du publicera några få med hjälp av följande steg:

1. Välj bilderna och videorna du vill dela.
  2. Gå till  > iCloud-bilddelning.
  3. Välj albumet som du vill dela.

Personer som du delat albumet med meddelas automatiskt när du lägger till nya bilder. Se till att Prenumeranter kan lägga upp är aktiverad så att de kan lägga till bilder och videor. Gå till fliken Personer på din iOS-enhet eller klicka på personsymbol på din Mac.

Kommentera och gilla

Vänner som är inloggade på iCloud kan lämna kommentarer och gilla bilder från ditt delade album. Du meddelas automatiskt när de gör det och de meddelas om någon kommenterar tillbaka. Läs mer om kommentarer i delade album.

Spara bilder från ett delat album

Alla som har tillgång till ett delat album kan hämta bilderna och behålla dem. På din iPhone, iPad eller iPod touch trycker du på bilden >  > Spara bild. På din Mac väljer du bilden eller videon och kontrollklickar på > Importera. Du kan endast spara delade videor på en Mac eller PC.

Radera från ett delat album

Om du är ägare av ett delat album kan du radera allas bilder, videor och kommentarer. Prenumeranter kan radera allt som de själva har lagt till. Allt du raderar tas automatiskt bort från albumet på alla dina enheter och prenumeranternas enheter.

Bilder som du sparat från det delade albumet till en annan plats, till exempel fliken Bilder, raderas inte från den platsen.

Lagringsutrymmesgräns för delat album

Ett delat album kan innehålla upp till 5 000 bilder och videor. Om du når begränsningen för din iCloud-bilddelning så måste du radera bilder eller videor innan du kan lägga till nya. Bilder och videor som du delar (och kommentarer eller gillar som är associerade med dessa bilder) behålls i iCloud tills de raderas manuellt av dig eller personen som skapade dem eller tills du raderar det delade albumet.

Bilder och videor i dina delade album behålls i iCloud, men de tas inte med i gränsen för ditt iCloud-lagringsutrymme.

Filtyper som du kan använda i iCloud-bilddelning

iCloud-bilddelning har stöd för JPEG, RAW, PNG, GIF, TIFF och MP4 samt speciella format som du använder med din iPhone, till exempel långsam, tidsförskjutning, 4K-videor och Live Photos. Du kan till och med dela dina videominnen. Bilder som tagits med en vanlig kamera, ESR-kamera eller iOS-enheter, har upp till 2 048 pixlar på den långa kanten när de delas. Panoramabilder kan vara upp till 5 400 pixel breda.

iCloud-bilddelning har stöd för videofiltyperna MP4 och QuickTime och videofilformaten H.264 och MPEG-4. Videor kan vara upp till fem minuter långa och levereras med en upplösning på 720p.

Du kan inte överföra RAW-bilder till iCloud-bilddelning på Windows PC.

Ta bort prenumeranter eller radera ett album

Som skapare av ett delat album kontrollerar du tillgången till albumet. Du kan när som helst ta bort prenumeranter från albumet. Du kan också när som helst radera albumet. När du raderar ett delat album tas det automatiskt bort från alla dina enheter och även från alla enheter som tillhör dina prenumeranter. Om Offentlig webbplats är aktiverad kommer det delade albumet även att tas bort från webben.

Ta bort en prenumerant

1. Öppna det delade albumet.
  2. Gå till fliken Personer.
  3. Välj prenumeranten som du vill ta bort.
  4. Välj Ta bort prenumerant.

Radera ett delat album

1. Öppna det delade albumet.
  2. Gå till fliken Personer.
  3. Välj Radera delat album.

Tänk på att bilder som tidigare har sparats eller hämtats från det delade albumet till en annan plats, till exempel fliken Bilder, inte raderas från den platsen.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.