Lär känna Finder på din Mac

Första steget mot att hitta och ordna dina dokument, medier, mappar och andra filer är att lära dig mer om Finder.

Finder är det första du ser när din Mac har startat. Den öppnas automatiskt och förblir öppen när du använder andra program. Den består av Finder-menyraden längst upp på skärmen och skrivbordet under den. Den använder fönster och symboler som visar innehållet i din Mac, iCloud Drive och andra lagringsenheter. Den kallas för Finder eftersom den hjälper dig hitta och organisera dina filer.

Öppna fönster och filer

Öppna ett fönster och se filerna på din Mac genom att växla till Finder. Det gör du genom att klicka på Finder-symbolen (se bilden ovan) i Dock. När du växlar till Finder visas alla Finder-fönster som kan vara dolda bakom andra programfönster. Du kan dra för att ändra storleken på fönster och använda knapparna för att stänga , minimera  eller maximera  fönster. Läs mer om att hantera fönster.

När du ser ett dokument, ett program eller en annan fil som du vill öppna behöver du bara dubbelklicka på det objektet.

Ändra hur dina filer visas

Ändra hur filer visas i Finder-fönster genom att använda menyn Innehåll i menyfältet eller raden med knappar längst upp i Finder-fönstret. Du kan visa filer som symboler , i en lista , i kolumner  eller i ett galleri . Och för varje vy har menyn Innehåll alternativ för hur du ändrar hur objekt sorteras och ordnas, som efter typ, datum eller storlek. Läs om att anpassa vyn.

När du visar filer i ett galleri kan du rulla dina filer visuellt med stora förhandsvisningar så att det är lätt att identifiera bilder, videor och alla typer av dokument. Med Gallerivy i macOS Mojave kan du även spela upp videor och rulla genom dokument med flera sidor. Tidigare versioner av macOS har ett liknande, men mindre kraftfullt, galleri som kallas Cover Flow .

I gallerivyn i macOS Mojave visas sidofältet till vänster och förhandsvisningspanelen till höger.

Använda panelen Förhandsvisning

Panelen Förhandsvisning finns tillgänglig i alla vyer genom att välja Innehåll > Visa förhandsvisning i menyfältet. Eller tryck Skift-kommando (⌘)-P för att snabbt visa eller dölja panelen Förhandsvisning.

macOS Mojave förbättrar panelen Förhandsvisning på flera sätt:

• Mer information, även detaljerade metadata, kan visas för varje fil. Det är speciellt användbart när du arbetar med foton och medier eftersom viktiga EXIF-data, som kameramodell och bländaröppning, är lätta att se. Välj Innehåll > Förhandsvisningsalternativ om du vill se vilken information panelen Förhandsvisning kan visa för den typ av fil som är vald.
  • Snabbåtgärder låter dig enkelt hantera eller ändra den valda filen.

Använda Snabbåtgärder i panelen Förhandsvisning

Med Snabbåtgärder i macOS Mojave kan du vidta åtgärder för en fil utan att öppna ett program. Snabbåtgärder visas längst ned i panelen Förhandsvisning och varierar beroende på vilken typ av fil som är markerad.

• Rotera en bild
  • Göra markeringar i en bild eller PDF
  • Kombinera bilder och PDF-filer till en enda PDF-fil
  • Putsa ljud- och videofiler

Hantera Snabbåtgärder genom att klicka på Mer  och välj sedan Anpassa. macOS Mojave innehåller en rad förvalda snabbåtgärder men även snabbåtgärder som installeras med program från tredje part. Du kan även skapa egna snabbåtgärder med Automator.

Använda Travar på skrivbordet

macOS Mojave introducerar Travar som ordnar ditt skrivbord automatiskt i prydliga högar med filer, så att det är lätt att du hittar det du letar efter. Läs mer om Travar.

Radera filer

Flytta en fil till papperskorgen genom att dra filen till papperskorgen i Dock. Eller markera en eller flera filer och välj Arkiv > Flytta till papperskorgen (Kommando-backsteg).

Ta bort en fil från papperskorgen genom att klicka på papperskorgen och dra sedan ut filen från den. Eller markera filen och välj Arkiv > Lägg tillbaka.

Ta bort filerna i papperskorgen genom att välja Arkiv > Töm papperskorgen. Det lagringsutrymme som användes av de filerna blir tillgängliga för andra filer. I macOS Sierra kan du ställa in din Mac att tömma papperskorgen automatiskt.