Lära känna Finder på din Mac

Första steget mot att hitta och ordna dina dokument, medier, mappar och andra filer är att lära dig mer om Finder.

Finder-symbol för macOS

Finder är det första som du ser när din Mac har startat. Den öppnas automatiskt och förblir öppen när du använder andra appar. Den består av Finder-menyraden längst upp på skärmen och skrivbordet under den. Den använder fönster och symboler som visar innehållet på din Mac, på iCloud Drive och andra lagringsenheter. Den kallas för Finder eftersom den hjälper dig att hitta och organisera dina filer.

Ändra hur dina filer visas

Ändra hur filer visas i Finder-fönster genom att använda menyn Innehåll i menyfältet eller raden med knappar längst upp i Finder-fönstret. Du kan visa filer som symboler , i en lista , i kolumner  eller i ett galleri . Och för varje vy har menyn Innehåll alternativ för hur du ändrar hur objekt sorteras och ordnas, som efter typ, datum eller storlek. Läs mer om att anpassa vyer.

Gallerivy
I gallerivyn visas sidofältet till vänster och förhandsvisningspanelen till höger.

När du visar filer i ett galleri kan du bläddra bland dina filer visuellt med stora förhandsvisningar så att det är lätt att identifiera bilder, videor och alla typer av dokument. Med gallerivy kan du även spela upp videor och bläddra igenom flersidiga dokument. Tidigare versioner av macOS har ett liknande, men mindre kraftfullt, galleri som kallas Cover Flow .

Sidofältet i Finder-fönster innehåller genvägar till AirDrop, vanliga mappar, iCloud Drive, enheter som dina hårddiskar och mycket mer. Precis som objekten i Dock, så öppnas objekten i sidofältet med bara ett klick.

Om du vill byta objekten i sidofältet väljer du Finder > Inställningar på Finder-menyraden och klickar sedan på sidofältet längst upp i inställningsfönstret. Du kan också dra filer till och från sidofältet. Läs mer om att anpassa sidofältet.

Ett Finder-fönster med en mapp som dras in till sidofältet

Om du vill söka med Spotlight klickar du på förstoringsglaset i menyfältet eller trycker på Kommando-mellanslag. Spotlight liknar Snabbsök på din iPhone eller iPad. Läs mer om Spotlight.

Om du vill söka från ett Finder-fönster använder du sökfältet i fönstrets hörn:

Sökresultat i Finder-fönstret i macOS där fältet för filsökväg visas längst ned i panelen
När du väljer ett sökresultat visas dess plats längst ned i fönstret. Du får fram den här vyn i Spotlight genom att välja Sök i Finder eller Visa alla i Finder längst ned i Spotlights sökresultat.

I både Spotlight och Finder kan du använda avancerad sökning för att begränsa dina sökresultat. Du kan också använda taggar för att ordna och hitta filer.

Radera filer

Flytta en fil till papperskorgen genom att dra filen till papperskorgen i Dock. Eller markera en eller flera filer och välj Arkiv > Flytta till papperskorgen (Kommando-Delete).

Dock i macOS där papperskorgen är förstorad

Ta bort en fil från papperskorgen genom att klicka på papperskorgen och sedan dra ut filen från den. Eller markera filen och välj Arkiv > Lägg tillbaka.

Radera filerna i papperskorgen genom att välja Arkiv > Töm papperskorgen. Det lagringsutrymme som användes av filerna blir då tillgängligt för andra filer. I macOS Sierra kan du ställa in din Mac så att den tömmer papperskorgen automatiskt.