Hitta rätt strömadapter och kabel för din bärbara Mac-dator

Läs mer om vilken strömadapter, kabel och kontakt som medföljer din bärbara Mac-dator.

Strömadaptrar för bärbara Mac-datorer finns med 29 W, 30 W, 45 W, 60 W, 61 W, 85 W och 87 W. Använd en strömadapter med rätt wattal till den bärbara Mac-datorn. Du kan använda en kompatibel adapter med högre wattal utan problem, men det innebär inte att datorn laddas snabbare eller fungerar bättre. Adaptrar med lägre wattal ger inte tillräckligt med kraft.

Bärbara Mac-datorer som laddas via usb-C levereras med en usb-C-strömadapter från Apple med löstagbar strömadapter (även kallad ”duckhead”) och en usb-C-laddningskabel.

Bärbara Mac-datorer som laddas via MagSafe levereras med en nätadapter med MagSafe-kontakt och en löstagbar så kallad ”duckhead” samt en strömkabel.

På bilderna nedan visas vilken typ av adapter som följer med MacBook, MacBook Pro och MacBook Air. Om du inte vet vilken Mac-modell du har använder du följande artiklar:

usb-C

29 W eller 30 W usb-C-strömadapter och usb-C-laddningskabel från Apple

• MacBook Pro-modeller introducerade 2015 eller senare

30 W usb-C-strömadapter och usb-C-laddningskabel från Apple

• MacBook Air-modeller introducerade 2018 eller senare

61 W usb-C-strömadapter och usb-C-laddningskabel från Apple

• 13-tums MacBook Pro-modeller introducerades 2016 eller senare

87 W usb-C-strömadapter och usb-C-laddningskabel från Apple

• 15-tums MacBook Pro-modeller introducerade 2016 eller senare

Kontrollera att du använder rätt usb-C-laddningskabel

Du kan bekräfta att du använder rätt version av usb-C-laddningskabeln från Apple med din bärbara Mac och usb-C-nätadaptern som hör till den.

Kabelns serienummer är tryckt på det externa höljet bredvid texten ”Designed by Apple in California. Assembled in China.”

• Om de tre första tecknen i serienumret är C4M eller FL4 ska kabeln användas med 29 W eller 30 W usb-C-strömadaptern från Apple.
  • Om de tre första tecknen i serienumret är DLC eller CTC ska kabeln användas med 61 W eller 87 W usb-C-strömadaptern från Apple.
  • Om det står ”Designed by Apple in California. Assembled in China” på kabeln men det inte finns något serienummer kan du vara berättigad till att få en ny usb-C-laddningskabel.

MagSafe 2

85 W MagSafe-strömadapter med MagSafe 2-kontakt

• 15-tums MacBook Pro-modeller introducerade från 2012 till 2015

60 W MagSafe-strömadapter med MagSafe 2-kontakt

• 13-tums MacBook Pro-modeller introducerade från 2012 till 2015

45 W MagSafe-strömadapter med MagSafe 2-kontakt

• MacBook Air-modeller introducerade från 2012 till 2017

Om MagSafe-till-MagSafe 2-adaptern

Om du har en äldre MagSafe-adapter kan du använda den med nyare Mac-datorer som har MagSafe 2-portar. Använd bara en MagSafe till MagSafe 2-adapter (visas här).

MagSafe ”L”- och ”T”-formade adaptrar

60 W MagSafe-strömadapter med ”T”-kontakt

• 13-tums MacBook Pro-modeller introducerade 2009
  • MacBook-modeller introducerade från 2006 till 2009

60 W MagSafe-strömadapter med ”L”-kontakt

• 13-tums MacBook Pro-modeller introducerade från 2010 till 2012
  • MacBook-modeller introducerade från sent 2009 till 2010

85 W MagSafe-strömadapter med ”T”-kontakt

• 15-tums MacBook Pro-modeller introducerade från 2006 till 2009
  • 17-tums MacBook Pro-modeller introducerade från 2006 till 2009

85 W MagSafe-strömadapter med ”L”-kontakt

• 15-tums MacBook Pro-modeller introducerade från 2010 till 2012
  • 17-tums MacBook Pro-modeller introducerade från 2010 till 2011

45 W MagSafe-strömadapter med ”L”-kontakt

• 13-tums MacBook Air-modeller introducerade från 2008 till 2011*
  • 11-tums MacBook Air-modeller introducerade från 2010 till 2011

*Adaptrar som medföljde MacBook Air (original), MacBook Air (sent 2008) och MacBook Air (mitten av 2009) rekommenderas inte för användning med MacBook Air-modeller (sent 2010). I möjligaste mån ska du använda originaladaptern eller en nyare adapter.

Läs mer

Du kan köpa en extra adapter eller en ersättningsadapter med strömkabel och kontakt på Apple Online Store, hos en Apple-återförsäljare eller i en Apple Store-butik.

En ersättningsadapter kanske inte har samma storlek, färg, form eller wattal som originaladaptern som medföljde datorn. Men den laddar din Mac-dator på samma sätt som den adapter som medföljde datorn.

Om du behöver hjälp med att använda MagSafe-adaptern läser du Bärbara Apple-datorer: Felsöka MagSafe-adaptrar.

Om du letar efter en PowerPC-baserad strömadapter läser du artikeln PowerPC-baserade Apple-datorer: identifiera rätt strömadapter och -kabel.