Så här tar du en skärmavbild på din Mac

Du kan ta en skärmavbild av hela skärmen, ett fönster eller endast den utvalda delen av skärmen.

Använda Skift-Kommando-5 i macOS Mojave

Skrivbordet med flytande reglage för skärmavbilden precis ovanför Dock

Med macOS Mojave trycker du på Skift-Kommando (⌘)-5 på tangentbordet för att se alla reglage som du behöver för att ta stillbilder och spela in video av din skärm. Använd dessa reglage för att välja om du vill avbilda hela skärmen, ett fönsteren utvald del eller spela in en video av skärmen. (Om du vill avbilda Touch Bar fortsätter du att använda Skift-Kommando-6.)

Avbilda hela skärmen

1. Klicka på knappen Avbilda hel skärm i skärmreglagen. Markören ändras till en kamera .
  2. Klicka på någon skärm för att avbilda den skärmen eller klicka på Avbilda i skärmreglagen.
  3. Använd miniatyren till att märka upp, dela, spara eller utföra andra åtgärder.

Avbilda ett fönster

1. Klicka på knappen Avbilda markerat fönster i skärmreglagen. Markören ändras till en kamera .
  2. Klicka på ett fönster för att avbilda det fönstret.
    Om du vill undanta fönstrets skugga från skärmavbilden håller du alternativtangenten (⌥) intryckt när du klickar.
  3. Använd miniatyren till att märka upp, dela, spara eller utföra andra åtgärder.

Avbilda en utvald del av skärmen

1. Klicka på knappen Avbilda markerad del i skärmreglagen.
  2. Dra för att välja ett område av skärmen som du vill avbilda. Du kan flytta hela markeringen genom att dra inifrån det markerade.
  3. Klicka på Avbilda i reglagen på skärmen.
  4. Använd miniatyren till att märka upp, dela, spara eller utföra andra åtgärder.

Miniatyr av skärmavbild

Märka upp, dela och spara

När du har tagit en skärmavbild visas en miniatyr av skärmavbilden en stund i det nedre högra hörnet av skärmen.

• Om du inte gör något eller sveper miniatyren till höger sparas skärmavbilden automatiskt.
  • Klicka på miniatyren för att öppna skärmavbilden. Sedan kan du redigera den med märkningsverktygen i verktygsfältet eller klicka på  för att dela den.
  • Dra miniatyren för att flytta skärmavbilden till en annan plats, som till ett dokument, ett e-postmeddelande, ett Finder-fönster eller till papperskorgen.
  • Kontrollklicka på miniatyren för att få fler alternativ. Till exempel kan du spara platsen, öppna skärmavbilden i ett program eller radera skärmavbilden utan att spara den.

Ändra inställningarna

Klicka på Alternativ i skärmreglagen när du vill ändra följande inställningar:

• Spara till: Välj var skärmavbilderna sparas automatiskt, som på Skrivbordet, i Dokument eller i Urklipp.
  • Timer: Välj när skärmavbilden ska tas: direkt, 5 sekunder eller 10 sekunder efter att du klickar för att ta skärmavbilden.
  • Visa miniatyr överst: Välj om du vill visa miniatyren
  • Kom ihåg senaste markering: Välj om du vill att inställningarna som du gjorde förra gången i verktyget ska användas som standard.
  • Visa muspekare: Välj om du vill visa muspekaren i din skärmavbild.

Eller använda andra genvägar till skärmavbilder

Du behöver inte macOS Mojave för att använda dessa kortkommandon men de fungerar även i Mojave.

Avbilda hela skärmen

Tryck på Skift-Kommando-3 så sparas skärmavbilden som en PNG-fil på skrivbordet.

Avbilda ett fönster

1. Tryck på Skift-Kommando-4.
  2. Tryck på mellanslagstangenten. Markören ändras till en kamera .
  3. Klicka på ett fönster för att avbilda det fönstret.
    Om du vill undanta fönstrets skugga från skärmavbilden håller du alternativtangenten (⌥) intryckt när du klickar.
  4. Skärmavbilden sparas som en PNG-fil på skrivbordet.

Avbilda en utvald del av skärmen

1. Tryck på Skift-Kommando-4.
  2. Dra för att välja ett område av skärmen som du vill avbilda. Du kan flytta hela markeringen genom att hålla mellanslagstangenten intryckt samtidigt som du drar.
  3. När du har släppt musen eller stryplatteknappen finns skärmavbilden som PNG-fil på skrivbordet.

Avbilda en meny

1. Klicka på menyn för att visa innehållet.
  2. Tryck på Skift-Kommando-4.
    • Dra för att markera ett område av menyn som du vill avbilda och släpp sedan musen eller styrplatteknappen för att avbilda det området.
    • Du kan även trycka på Mellanslag för att göra pekaren till en kamera  och sedan klicka på menyn för att avbilda den.
  3. Skärmavbilden sparas som en PNG-fil på skrivbordet.

Avbilda Touch Bar

Om du har en Mac-dator med en Touch Bar och macOS Sierra 10.12.2 eller senare trycker du på Skift-Kommando-6 för att avbilda det som för närvarande visas på Touch Bar. Sedan sparas skärmavbilden som en PNG-fil på skrivbordet.

Du kan även anpassa Control Strip-området i Touch Bar för att ta med en knapp för att ta skärmavbilder.

Läs mer

• När du sparar din skärmavbild automatiskt använder din Mac-dator namnet ”Skärmavbild datum kl. tid.png”.
  • Du kan sluta ta skärmavbilden genom att trycka på tangenten Esc (Escape) innan du klickar för att ta skärmavbilden.
  • Om du vill spara skärmavbilden i Urklipp istället för att spara den på skrivbordet kan du hålla kontrolltangenten intryckt när du klickar för att ta skärmavbilden. Eller så kan du använda miniatyren eller Alternativ till att ändra platsen där den sparas.
  • Du kan öppna skärmavbilder med Förhandsvisning, Safari och andra program som kan redigera eller visa bilder. Med förhandsvisning kan du även exportera till ett annat format som JPEG, PDF eller TIFF.
  • Det kanske inte går att ta skärmavbilder av fönster i vissa program, till exempel DVD-spelaren.
  • Skärmavbildsreglagen i macOS Mojave finns i programmet Skärmavbild, som finns i mappen Verktygsprogram i mappen Program. Detta program ersätter Skärmavbildning i tidigare versioner av macOS.
  • Läs om att ta en skärmavbild på din iPhone, iPad och iPod touch.