Så här tar du en skärmavbild på din Mac

Du kan ta en skärmavbild av hela skärmen, ett fönster eller endast den utvalda delen av skärmen.

Om du har uppgraderat till macOS Mojave eller senare kan du använda programmet Skärmavbild för att ta olika skärmavbildstyper eller göra videoinspelningar av det som händer på skärmen. Du kan öppna Skärmavbild genom att trycka Skift-Kommando (⌘)-5 eller använda Spotlight för att hitta och öppna programmet.

Andra kortkommandon, till exempel Skift-Kommando-3 och Skift-Kommando-4, fortsätter att fungera i alla versioner av macOS.

Skärmavbildskontrollerna i macOS Mojave

Avbilda hela skärmen

Använd Skift-Kommando-5 och Skift-Kommando-3 enligt beskrivningen nedan.

I macOS Mojave eller senare

1. Tryck på Skift-Kommando-5 på ditt tangentbord för att visa skärmavbildskontrollerna på skärmen:
    Skärmavbildskontroller på skärmen
  2. Klicka på Avbilda hel skärm knappen Avbilda hel skärm. Markören ändras till en kamera .
  3. Klicka var som helst på valfri skärm för att ta en skärmavbild av den bildskärmen eller klicka på Avbilda för att avbilda skärmen på alla bildskärmar.
  4. En miniatyr av skärmavbilden visas en kort stund i hörnet av skärmen. Interagera med miniatyren för att redigera skärmavbilden, flytta den eller utföra andra åtgärder. Eller vänta tills skärmavbilden visas på skrivbordet.

I alla macOS-versioner

1. Tryck på Skift-Kommando-3 för att ta en skärmavbild på alla skärmar.
  2. Leta reda på skärmavbilden på skrivbordet.

Avbilda ett fönster

Använd Skift-Kommando-5 och Skift-Kommando-4 enligt beskrivningen nedan.

I macOS Mojave eller senare

1. Tryck på Skift-Kommando-5 för att visa skärmavbildskontrollerna på skärmen.
  2. Klicka på Avbilda markerat fönster knappen Avbilda markerat fönster. Markören ändras till en kamera .
  3. Klicka på ett fönster för att avbilda det fönstret.
    Om du vill undanta fönstrets skugga från skärmavbilden håller du alternativtangenten intryckt när du klickar.
  4. En miniatyr av skärmavbilden visas en kort stund i hörnet av skärmen. Interagera med miniatyren för att redigera skärmavbilden, flytta den eller utföra andra åtgärder. Eller vänta tills skärmavbilden visas på skrivbordet.

I alla macOS-versioner

1. Tryck på Skift-Kommando-4.
  2. Tryck på mellanslagstangenten. Markören ändras till en kamera .
  3. Klicka på ett fönster för att avbilda det fönstret.
    Om du vill undanta fönstrets skugga från skärmavbilden håller du alternativtangenten intryckt när du klickar.
  4. Leta reda på skärmavbilden på skrivbordet.

Avbilda en utvald del av skärmen

Använd Skift-Kommando-5 och Skift-Kommando-4 enligt beskrivningen nedan.

I macOS Mojave eller senare

1. Tryck på Shift-Kommando-5 för att visa skärmavbildskontrollerna på skärmen.
  2. Klicka på Avbilda markerad del knappen Avbilda markerad del.
  3. Dra för att välja ett område av skärmen som du vill avbilda. Du kan flytta hela markeringen genom att dra inifrån det markerade.
  4. Klicka på Avbilda.
  5. En miniatyr av skärmavbilden visas en kort stund i hörnet av skärmen. Interagera med miniatyren för att redigera skärmavbilden, flytta den eller utföra andra åtgärder. Eller vänta tills skärmavbilden visas på skrivbordet.

I alla macOS-versioner

1. Tryck på Skift-Kommando-4.
  2. Dra för att välja ett område av skärmen som du vill avbilda. Du kan flytta hela markeringen genom att hålla mellanslagstangenten intryckt samtidigt som du drar.
  3. När du har släppt musen eller stryplatteknappen finns skärmavbilden på skrivbordet.

Använd Skift-Kommando-5 och Skift-Kommando-4 enligt beskrivningen nedan.

I macOS Mojave eller senare

1. Klicka på menyn för att visa innehållet.
  2. Avbilda menyn med någon av dessa metoder och Skift-Kommando-5:

I alla macOS-versioner

1. Klicka på menyn för att visa innehållet.
  2. Tryck på Skift-Kommando-4.
    • Dra för att markera ett område av menyn som du vill avbilda och släpp sedan musen eller styrplatteknappen för att avbilda det området.
    • Du kan även trycka på Mellanslag för att göra pekaren till en kamera  och sedan klicka på menyn för att avbilda den.
  3. Leta reda på skärmavbilden på skrivbordet.

Avbilda Touch Bar

Om du har en Mac-dator med en Touch Bar och macOS Sierra 10.12.2 eller senare trycker du på Skift-Kommando-6 för att avbilda det som för närvarande visas på Touch Bar. Leta sedan reda på skärmavbilden på skrivbordet.

Du kan även anpassa Control Strip-området i Touch Bar för att ta med en knapp för att ta skärmavbilder.

Använda miniatyr av skärmavbild

Miniatyrbild i det nedre högra hörnet på skärmen
När du har tagit en skärmavbild i macOS Mojave eller senare visas en miniatyr av skärmavbilden en stund i det nedre högra hörnet av skärmen.

• Om du inte gör något eller sveper miniatyren till höger sparas skärmavbilden automatiskt på den plats du valt, som standard är det skrivbordet.
  • Kontrollklicka på miniatyren om du vill välja fler åtgärder, till exempel att ändra standardplatsen där filer sparas, öppna skärmavbilden i ett program eller radera skärmavbilden utan att spara den.
  • Dra miniatyren för att flytta skärmavbilden till en annan plats, som till ett dokument, ett e-postmeddelande, ett Finder-fönster eller till papperskorgen.
  • Klicka på miniatyren för att öppna skärmavbilden. Du kan sedan använda märkningsverktyg i verktygsfältet för att beskära, rotera, anteckna och utföra andra redigeringsåtgärder. Du kan även klicka på delningsknappen för att dela skärmavbilden.

När du klickar på miniatyren öppnas den i redigeringsvy. Håll muspekaren över varje knapp i verktygsfältet för att visa deras funktioner.

Om du inte vill att miniatyren ska visas klickar du på Alternativ i kontrollerna på skärmen och använder alternativet Visa miniatyr överst för att ändra inställningen.

Läs mer

• Skärmavbildskontrollerna i macOS Mojave eller senare finns i programmet Skärmavbild, som finns i mappen Verktygsprogram i mappen Program. Detta program ersätter Skärmavbildning i tidigare versioner av macOS.
  • Som standard sparas skärmavbilder med namnet Skärmavbild datum kl. tid.png”.
  • Du kan sluta ta skärmavbilden genom att trycka på tangenten Esc (Escape) innan du klickar för att ta skärmavbilden.
  • Om du vill lägga skärmavbilden i Urklipp istället för att spara den kan du hålla kontrolltangenten intryckt när du klickar för att ta skärmavbilden. Du kan sedan klistra in skärmavbilden i ett dokument eller på en annan plats. Med Universal Clipboard kan du även klistra in den på andra Apple-enheter.
  • Du kan öppna skärmavbilder med Förhandsvisning, Safari och andra program som kan redigera eller visa bilder. Med Förhandsvisning kan du även exportera till ett annat format som JPEG, PDF eller TIFF.
  • Det kanske inte går att ta skärmavbilder av fönster i vissa program, till exempel DVD-spelaren.
  • Så här spelar du in skärmen på din Mac
  • Så här tar du en skärmavbild på din iPhone, iPad och iPod touch