Så här tar du en skärmavbild på din Mac

Du kan ta en skärmavbild av hela skärmen eller endast en utvald del av den. Skärmavbilden sparas automatiskt på skrivbordet.

Så här tar du en skärmavbild av hela skärmen

1. Tryck på Skift-Kommando (⌘)-3.
  2. Skärmavbilden sparas som en PNG-fil på skrivbordet.

Så här tar du en skärmavbild på en del av skärmen

1. Tryck på Skift-Kommando-4. Markören ändras till ett hårkors.
  2. Flytta hårkorset till den plats där du vill börja fånga skärmavbilden och dra sedan för att markera området.
    Håll ner Skift, Alternativ eller mellanslagstangenten medan du drar för att ändra sättet markeringen rör sig.
  3. När du valt området du vill fånga släpper du musen eller styrplattans knapp. Avbryt genom att trycka på tangenten Esc (Escape) innan du släpper knappen.
  4. Skärmavbilden sparas som en PNG-fil på skrivbordet.

Så här tar du en skärmavbild av ett fönster

1. Tryck på Skift-Kommando-4. Markören ändras till ett hårkors.
  2. Tryck på mellanslagstangenten. Markören ändras till en kamera.
  3. Flytta kameran till ett fönster så att det markeras.
  4. Klicka med musen eller styrplattan. Avbryt genom att trycka på tangenten Esc (Escape) innan du klickar.
  5. Skärmavbilden sparas som en PNG-fil på skrivbordet.

Det här fungerar med fönster i Finder och de flesta program.

Så här tar du en skärmavbild av en meny

1. Klicka på menyn för att visa innehållet.
  2. Tryck på Skift-Kommando-4. Markören ändras till ett hårkors.
  3. Dra och markera menyn.
  4. Släpp musen eller styrplattans knapp. Avbryt genom att trycka på tangenten Escape (Esc) innan du släpper knappen.
  5. Skärmavbilden sparas som en PNG-fil på skrivbordet.

De här stegen fångar innehållet i menyn men inte titeln:

1. Klicka på menyn för att visa innehållet.
  2. Tryck Skift-Kommando-4. Markören ändras till ett hårkors.
  3. Tryck på mellanslagstangenten. Markören ändras till en kamera.
  4. Flytta kameran till menyn för att markera den.
  5. Klicka med musen eller styrplattan. Avbryt genom att trycka på tangenten Esc (Escape) innan du klickar.
  6. Skärmavbilden sparas som en PNG-fil på skrivbordet.

Så här tar du en skärmavbild av Touch Bar

Om du har en Mac med en Touch Bar och macOS Sierra 10.12.2 eller senare:

1. Tryck på Skift-Kommando-6.
  2. Skärmavbilden sparas som en PNG-fil på skrivbordet.

Du kan även anpassa Control Strip-området i Touch Bar för att ta med en knapp för att ta skärmbilder. Tryck sedan på knappen för att ta skärmavbilder för att se alternativ för olika typer av skärmavbilder och var du kan spara dem.

Läs mer

• Skärmavbilder sparas som PNG-filer på skrivbordet i Mac OS X 10.6 och senare. De får automatiskt namnet ”Skärmavbild datum kl. tid.png.”
  • Om du vill spara dina skärmavbilder i Urklipp istället för på skrivbordet lägger du till Kontroll i tangentkombinationen ovan. Tryck till exempel Kontroll-Skift-Kommando-3 istället för Skift-Kommando-3.
  • Öppna skärmavbilder med Förhandsvisning, Safari och andra program som kan redigera eller visa bilder.
  • Det kanske inte går att ta skärmavbilder av fönster i vissa program, till exempel DVD-spelaren.