Så här tar du en skärmavbild på din Mac

Du kan ta en skärmavbild av hela skärmen, ett fönster eller endast den utvalda delen av skärmen.

Om du har uppgraderat till macOS Mojave kan du använda Skift-Kommando(⌘)-5 för att ta alla typer av skärmavbilder, eller göra videoinspelningar av din skärm. Andra kortkommandon, till exempel Skift-Kommando-3 och Skift-Kommando-4, fortsätter att fungera i alla versioner av macOS.

Skärmavbildsreglagen i macOS Mojave

Avbilda hela skärmen

I macOS Mojave:

1. Tryck på Skift-Kommando-5 på ditt tangentbord för att visa skärmavbildskontrollerna på skärmen:
  2. Klicka på Avbilda hel skärm knappen Avbilda hel skärm i skärmreglagen. Markören ändras till en kamera .
  3. Klicka var som helst på skärmen för att ta en skärmavbild av skärmen eller klicka på Avbilda på kontrollerna på skärmen för att avbilda skärmen på alla skärmar.
  4. En miniatyr av skärmavbilden visas en kort stund i hörnet av skärmen. Du hittar sedan skärmavbilden på skrivbordet.

I alla versioner av macOS:

1. Tryck på Skift-Kommando-3 för att ta en skärmavbild på alla skärmar.
  2. Leta reda på skärmavbilden på skrivbordet.

Avbilda ett fönster

I macOS Mojave:

1. Tryck på Skift-Kommando-5 för att visa skärmavbildskontrollerna på skärmen.
  2. Klicka på Avbilda markerat fönster knappen Avbilda markerat fönster i skärmreglagen. Markören ändras till en kamera .
  3. Klicka på ett fönster för att avbilda det fönstret.
    Om du vill undanta fönstrets skugga från skärmavbilden håller du alternativtangenten (⌥) intryckt när du klickar.
  4. En miniatyr av skärmavbilden visas en kort stund i hörnet av skärmen. Du kan interagera med miniatyren för att redigera skärmavbilden, flytta den eller utföra andra åtgärder. Eller vänta tills skärmavbilden visas på skrivbordet.

I alla versioner av macOS:

1. Tryck på Skift-Kommando-4.
  2. Tryck på mellanslagstangenten. Markören ändras till en kamera .
  3. Klicka på ett fönster för att avbilda det fönstret.
    Om du vill undanta fönstrets skugga från skärmavbilden håller du alternativtangenten (⌥) intryckt när du klickar.
  4. Leta reda på skärmavbilden på skrivbordet.

Avbilda en utvald del av skärmen

I macOS Mojave:

1. Tryck på Shift-Kommando-5 för att visa skärmavbildskontrollerna på skärmen.
  2. Klicka på Avbilda markerad del knappen Avbilda markerad del i skärmreglagen.
  3. Dra för att välja ett område av skärmen som du vill avbilda. Du kan flytta hela markeringen genom att dra inifrån det markerade.
  4. Klicka på Avbilda i reglagen på skärmen.
  5. En miniatyr av skärmavbilden visas en kort stund i hörnet av skärmen. Du kan interagera med miniatyren för att redigera skärmavbilden, flytta den eller utföra andra åtgärder. Eller vänta tills skärmavbilden visas på skrivbordet.

I alla versioner av macOS:

1. Tryck på Skift-Kommando-4
  2. Dra för att välja ett område av skärmen som du vill avbilda. Du kan flytta hela markeringen genom att hålla mellanslagstangenten intryckt samtidigt som du drar.
  3. När du har släppt musen eller stryplatteknappen finns skärmavbilden på skrivbordet.

Avbilda Touch Bar

Om du har en Mac-dator med en Touch Bar och macOS Sierra 10.12.2 eller senare trycker du på Skift-Kommando-6 för att avbilda det som för närvarande visas på Touch Bar. Leta sedan reda på skärmavbilden på skrivbordet.

Du kan även anpassa Control Strip-området i Touch Bar för att ta med en knapp för att ta skärmavbilder.

Använda miniatyr av skärmavbild

När du har tagit en skärmavbild i macOS Mojave visas en miniatyr av skärmavbilden en stund i det nedre högra hörnet av skärmen.

• Om du inte gör något eller sveper miniatyren till höger sparas skärmavbilden automatiskt till den plats du valt, som standard är skrivbordet.
  • Kontrollklicka på miniatyren om du vill välja fler åtgärder, till exempel att ändra standardplatsen där filer sparas, öppna skärmavbilden i ett program eller radera skärmavbilden utan att spara den.
  • Dra miniatyren för att flytta skärmavbilden till en annan plats, som till ett dokument, ett e-postmeddelande, ett Finder-fönster eller till papperskorgen.
  • Klicka på miniatyren för att öppna skärmavbilden. Du kan sedan använda märkningsverktyg i verktygsfältet för att beskära, rotera, anteckna och utföra andra redigeringsåtgärder. Eller klicka på delningsknappen för att dela skärmavbilden.

När du klickar på miniatyren öppnas den i redigeringsvy. Håll muspekaren över varje knapp i verktygsfältet för att visa deras funktioner.

Om du inte vill att miniatyren ska visas klickar du på Alternativ i kontrollerna på skärmen och använder alternativet Visa miniatyr överst för att ändra inställningen.

Läs mer

• Som standard sparas skärmavbilder med namnet Skärmavbild datum kl. tid.png”.
  • Du kan sluta ta skärmavbilden genom att trycka på tangenten Esc (Escape) innan du klickar för att ta skärmavbilden.
  • Om du vill spara skärmavbilden i Urklipp istället för att spara den kan du hålla kontrolltangenten intryckt när du klickar för att ta skärmavbilden. Du kan sedan klistra in skärmavbilden i ett dokument eller på en annan plats. Med Universal Clipboard kan du även klistra in den på andra Apple-enheter.
  • Du kan öppna skärmavbilder med Förhandsvisning, Safari och andra program som kan redigera eller visa bilder. Med förhandsvisning kan du även exportera till ett annat format som JPEG, PDF eller TIFF.
  • Skärmavbildsreglagen i macOS Mojave finns i programmet Skärmavbild, som finns i mappen Verktygsprogram i mappen Program. Detta program ersätter Skärmavbildning i tidigare versioner av macOS.
  • Det kanske inte går att ta skärmavbilder av fönster i vissa program, till exempel DVD-spelaren.
  • Så här spelar du in skärmen på din Mac
  • Så här tar du en skärmavbild på din iPhone, iPad och iPod touch