Om verifiering av kontaktlösenkod i iMessage

Verifiering av kontaktlösenkod i iMessage ger ytterligare säkerhet genom att bidra till att upptäcka avancerade hot mot iMessage-servrar och låter dig verifiera att du bara skickar meddelanden till rätt personer.

Så här fungerar verifiering av kontaktlösenkod i iMessage

När du använder iMessage krypteras dina meddelanden hela vägen så att ingen annan än du och personen du skickar meddelanden till kan läsa dem, inte ens Apple, medan de överförs mellan enheter. Verifiering av kontaktlösenkod i iMessage skyddar dina iMessage-konversationer ytterligare och hjälper till att verifiera att du bara skickar meddelanden till rätt personer.

• Verifiering av kontaktlösenkod i iMessage verifierar automatiskt att du skickar meddelanden till rätt person. I iMessage-konversationer med personer som också har aktiverat verifiering av kontaktlösenkod i iMessage får du en varning om det finns ett fel i den här verifieringsprocessen. Dessa varningar hjälper till att se till att inte ens en mycket avancerad angripare kan utge sig för att vara någon i konversationen.

• Dessutom kan du manuellt verifiera kontakter genom att jämföra verifieringskoder. När du manuellt verifierar en kontakt kontrollerar verifiering av kontaktlösenkod iMessage att koden du har sparat stämmer överens med den som tillhandahålls av iMessage-servrarna för den kontakten, och meddelar dig om verifieringskoden ändras.

Läs mer om varningar från verifiering av kontaktlösenkod iMessage

Verifiering av kontaktlösenkod i iMessage är inte utformat för att förhindra bedrägerier som nätfiske eller andra sms-baserade bedrägerier.

Krav för verifiering av kontaktlösenkod i iMessage

För att använda verifiering av kontaktlösenkod i iMessage på din iPhone, iPad, Apple, Mac eller dina AppleVision Pro behöver du:

• iOS 17.2 eller senare, iPadOS 17.2 eller senare, watchOS 10.2 eller senare, macOS 14.2 eller senare och visionOS 1.1 eller senare på alla enheter där du är inloggad på iMessage med ditt Apple-ID

• Vara inloggad på iCloud och iMessage med samma Apple-ID

• Ha iCloud-nyckelring aktiverat på alla enheter

• Tvåfaktorsautentisering som är aktiverat för ditt Apple-ID

• En lösenkod eller ett lösenkod för alla dina enheter

Verifiering av kontaktlösenkod i iMessage stöder inte hanterade Apple-ID:n.

Aktivera verifiering av kontaktlösenkod i iMessage

När du aktiverar verifiering av kontaktlösenkod i iMessage på en av dina Apple-enheter är det aktiverat för alla enheter där du är inloggad med ditt Apple-ID.

När du aktiverar verifiering av kontaktlösenkod i iMessage kan du bli ombedd att uppdatera alla dina enheter till en kompatibel mjukvaruversion. Om du har en enhet som inte kan uppdateras måste du logga ut från iMessage på den enheten innan du kan aktivera verifiering av kontaktlösenkod i iMessage.

Så här aktiverar du verifiering av kontaktlösenkod i iMessage

1. Öppna appen Inställningar (eller Systeminställningar på Mac-datorer) och välj sedan ditt namn.

2. Rulla nedåt och tryck på Verifiering av kontaktnyckel.

Turn on Contact Verification Key in iPhone settings.
  3. Aktivera Verifiering i iMessage och tryck på Fortsätt.

Verifiera kontakter manuellt med Verifiering av kontaktlösenkod i iMessage

Om du vill vara ännu mer säker på att du skickar meddelande till rätt person kan du verifiera kontakterna manuellt. Om du vill verifiera manuellt måste du ha den personen sparad i Kontakter.

• Jämförelse på enheten – Välj att verifiera en kontakt från Konversationsinformation.

• Offentlig verifieringskod – Du kan dela din offentliga verifieringskod så att personerna du skickar meddelanden till kan verifiera dig.

Jämföra verifieringskoder på enheten

Både du och personen som du skickar meddelanden till måste vara anslutna till mobilnätet eller wifi. Ni måste båda följa processen för att ha skärmen Verifiera kontakt öppen på era enheter samtidigt.

1. Öppna Meddelanden och tryck sedan på meddelandetråden.

2. Tryck på kontaktens namn för att se konversationsinformation.

3. Rulla ned och tryck på Verifiera kontakt...

Välj Verifiera kontakt... för att jämföra koder och markera en kontakt som verifierad.
  4. När den andra personen också trycker på Verifiera kontakt visas en kod.

5. Verifiera koden personligen, via FaceTime eller genom ett annat säkert samtal.

• Om koderna stämmer överens trycker du på Markera som verifierad för att lägga till verifieringskoden i den personens kontaktkort.

• Om koderna inte stämmer överens kanske du inte skickar meddelanden till den person du vill. Du kanske vill sluta skicka meddelanden tills du kan se till att du skickar meddelanden till rätt person.

Dela din offentliga verifieringskod

1. Öppna appen Inställningar (eller Systeminställningar) och tryck sedan på ditt namn.

2. Rulla nedåt och tryck på Verifiering av kontaktnyckel.

3. Tryck på Visa offentlig verifieringskod.

I inställningarna för Verifiering av kontaktlösenkod trycker du på Visa offentlig verifieringskod för att dela din offentliga kod.
  4. Om du vill dela trycker du på Kopiera verifieringskod. Sedan kan du dela din kod direkt med en annan person eller lägga upp den online så att andra kan använda den.

Markera en kontakt som verifierad med en offentlig verifieringskod

Om du vill markera en kontakt som verifierad kan du kopiera och klistra in kontaktens offentliga verifieringskod i kontaktkortet för att markera hen som verifierad.

1. Högst upp i iMessage-konversationen väljer du kontaktens namn. Du kan också välja en kontakt från appen Kontakter.

2. Välj Info och sedan Ändra.

3. Skriv eller klistra in den offentliga verifieringskoden som din kontakt delade i fältet verifieringskod. Om du inte ser fältet verifieringskod kanske du måste välja knappen Lägg till (+), välja Fler fält och sedan välja verifieringskod.

• Om hens offentliga verifieringskod matchar och verifieras av verifiering av kontaktlösenkod i iMessage, visas en bockmarkering i hens kontaktkort och bredvid hens namn i iMessage-konversationer.

• Om hens offentliga verifieringskod inte matchar koden som lagras på Apples servrar eller inte är verifierad, visas ingen bockmarkering. Innan du fortsätter att skicka meddelanden kanske du vill kontrollera att du har skrivit in koden korrekt eller att du skickar meddelanden till rätt person.

Kontrollera verifieringsstatus i Konversationsinformation

Sidan iMessage-konversationsinformation visar statusen för verifiering av kontaktlösenkod i iMessage för dina kontakter.

För att hitta den här statusen öppnar du ett meddelande från din kontakt, trycker på hens namn (på iPhone) eller klickar på knappen Mer information (på Mac) och rullar sedan ned till Verifiering av kontaktnyckel.

I Konversationsinformation kan du se dina kontakters verifieringsstatus.
  • Om du inte har aktiverat verifiering av kontaktlösenkod i iMessage ser du Slå på verifiering av kontaktnyckel.

• Om du har aktiverat verifiering av kontaktlösenkod i iMessage men din kontakt inte har gjort det, ser du kontaktens namn och Verifiering av. För att använda verifiering av kontaktlösenkod i iMessage ber du hen att aktivera den.

• Om du och din kontakt båda har aktiverat verifiering av kontaktlösenkod i iMessage, men du inte har verifierat den kontakten, visas Verifiera kontakt...

• Om du redan har verifierat kontakten ser du en bockmarkering vid kontaktens namn. Du ser också en bockmarkering vid hens namn överst i tråden Meddelanden när du skickar ett nytt meddelande till hen och i dina kontakter.

• Om det finns ett valideringsfel visas en varning med kontaktens namn.

Om verifiering av kontaktlösenkod inte fungerar i iMessage

Läs om vad du kan göra om det är ett problem med verifiering av kontaktlösenkod i iMessage