Moderkort till MacBook Air (15 tum, M3, 2024)

Innan du börjar

Varning

Läs Batterisäkerhet och följ riktlinjerna för hantering av arbetsyta och batteri innan du börjar.

Ta bort följande delar innan du börjar:

Verktyg

• Justerbar vridmomentnyckel (10–34 Ncm)

• ESD-säker pincett

• Tejp till I/O-kontakthölje

• Nylonpetverktyg (svart)

• Vridmomentnyckel (blå, 0,65 kgf cm)

• Halvmåneformad Torx Plus 3IP-bit 44 mm

• Torx Plus 3IP-bit 25 mm

• Torx Plus 5IP-bit 50 mm

Se en fullständig lista över verktyg som krävs vid alla reparationer.

Varning

• För den här proceduren krävs Systemkonfiguration. När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du initierar processen Systemkonfiguration.

• Om du installerar ett nytt moderkort måste du också installera ett nytt Touch ID-kort.

Obs! Denna procedur kräver tejp till I/O-kontakthölje, som medföljer ett nytt moderkort, men kan även beställas separat.

Borttagning

1. Ta bort följande fem höljen genom att följa borttagningsstegen 2 till 11:

• Ljudkortets kontakthölje (1)

• Kontakthölje till mellandelskort (2)

• Kontakthölje till styrplatta (3)

• Kontakthölje till skärm (4)

• I/O-kontakthölje (5)

2. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att dra bort det nedre högra hörnet på tejpen till I/O-kontakthöljet. Dra sedan bort tejpen från I/O-kontakthöljet. Kassera tejpen.

3. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten 44 mm för att ta bort de tre 3IP-skruvarna (923-08925) från I/O-kontakthöljet. Ta bort höljet och spara det till återmonteringen.

4. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att lyfta upp skumhöljet något från ljudkortets kontakthölje (1). Använd sedan den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten 44 mm för att ta bort 3IP-skruven (923-08925) från höljet (2). Ta bort höljet och spara det till återmonteringen.

• Viktigt: Ta inte bort skumhöljet från ljudkortets kontakthölje.

5. Använd en ESD-säker pincett för att dra bort polyesterfilmen från båda ändarna på kontakthöljet till styrplattan så att du kan komma åt de två 3IP-skruvarna.

• Viktigt! Ta inte bort polyesterfilmen från höljet.

6. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten 44 mm för att ta bort de två 3IP-skruvarna (923-08925) från kontakthöljet till styrplattan.

7. Använd en ESD-säker pincett för att dra bort skumhöljet från båda ändarna av kontakthöljet till skärmen för att komma åt fyra 3IP-skruvar.

• Viktigt! Ta inte bort skumhöljet från höljet.

8. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten 44 mm för att ta bort de fyra 3IP-skruvarna (923-08925) från kontakthöljet till skärmen.

• Obs! Två 3IP-skruvar finns på höljets kanter (1) och två 3IP-skruvar nära mitten av höljet (2).

9. Ta bort kontakthöljet till skärmen och spara det till återmonteringen.

10. Använd den blå vridmomentnyckeln och 3IP-halvmånebiten 44 mm för att ta bort 3IP-skruven (923-08925) från mellandelskortets kontakthölje.

11. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att trycka på baksidan av mellandelskortets kontakthölje. Lyft bort höljet från moderkortet och spara det för återmontering.

12. Använd det svarta petverktyget för att lyfta bort ändarna på följande åtta flexkablar från kontakterna:

•  Varning: Rör inte någon av de små delarna på moderkortet när du kopplar bort flexkablarna.

• Flexkabel till mellandelskort (1)

• Mikrofonflexkabel (2)

• Flexkablar till skärmen (3, 4)

• MagSafe 3-kortets flexkabel (5)

• Usb-C-kortets flexkablar (6, 7)

• Flexkabel till sensor för öppna/stäng (AMR) (8)

•  Varning: Använd den spetsiga änden på det svarta petverktyget för att lyfta änden på flexkabeln till sensorn för öppna/stäng (AMR) (8) från moderkortet som visas för att undvika att skada de små delarna som är markerade i rött .

13. Kläm styrplattans flexkabelhölje (1) och lyft bort det från kontakten (2).

14. Använd den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm och 3IP-biten 25 mm för att ta bort de följande två 3IP-skruvarna från moderkortet:

• 923-08981 (1)

• 923-09231 (2)

15. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 5IP-biten för att ta bort följande sex 5IP-skruvar från moderkortet:

• Tre 5IP-skruvar (923-09560) (1)

• Två 5IP-skruvar (923-08980) (2)

• En 5IP-skruv (923-09233) (3)

16. Håll i kanterna på moderkortet enligt bilden. Skjut moderkortet åt vänster (1) och ut mot dig (2). Flytta kablarna så att de inte är i vägen när du tar bort moderkortet från det övre höljet.

•  Var försiktig! Håll inte i kylflänsen (3).

Återmontering

1. Om du sätter tillbaka det befintliga moderkortet går du till steg 2. Om du installerar ett nytt moderkort måste du först installera ett nytt Touch ID-kort. Gå sedan vidare till steg 2.

2. Sänk ned moderkortet i det övre höljet (1) och skjut det åt höger (2). För batteriets flexkabel (3), I/O-flexkablarna (4) samt flexkablarna till mikrofonen och skärmen (bakom moderkortets övre kant på bilden nedan) åt sidan.

•  Var försiktig! Håll inte i kylflänsen.

3. Kontrollera att ingen av flexkablarna (1-8) sitter fast under moderkortet.

•  Varning: För att undvika att skada moderkortet ska du inte ansluta batteriets flexkabel som är markerad i rött.

4. Ställ in vridmomentet på den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm på 16 Ncm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 5IP-biten för att sätta tillbaka en 5IP-skruv (923-09233).

5. Ställ sedan in vridmomentvärdet på den justerbara vridmomentnyckeln på 14,5 Ncm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 3IP-biten 25 mm för att sätta tillbaka en 3IP-skruv (923-09231).

6. Håll det justerbara vridmomentet på 14,5 Ncm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 5IP-biten för att sätta tillbaka två 5IP-skruvar (923-08980).

7. Ställ sedan in vridmomentvärdet på den justerbara vridmomentnyckeln på 10 Ncm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 5IP-biten för att sätta tillbaka tre 5IP-skruvar (923-09560).

8. Ställ in vridmomentet för den justerbara vridmomentnyckeln på 11,5 Ncm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 3IP-biten 25 mm för att sätta tillbaka en 3IP-skruv (923-08981).

9. Tryck in ändarna på följande nio flexkablar i kontakterna på moderkortet:

•  Varning: För att undvika att skada moderkortet ska du inte ansluta batteriets flexkabel som är markerad i rött.

• Flexkabel till mellandelskort (1)

• Styrplattans flexkabel (2)

• Mikrofonflexkabel (3)

• Skärmens flexkablar (4, 5)

• Flexkabel till MagSafe 3-kortet (6)

• Usb-C-kortets flexkablar (7, 8)

• Flexkabel till sensor för öppna/stäng (AMR) (9)

10. Placera ljudkortets kontakthölje över flexkabeln.

• Viktigt! Notera höljets placering på bilden nedan. Se till att höljets kant sitter under kylflänsen och att skumhöljet sitter ovanpå kylflänsen.

11. Använd det svarta petverktyget för att försiktigt lyfta upp skumhöljet (1). Använd sedan den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten 44 mm för att sätta tillbaka en 3IP-skruv (923-08925) i ljudkortets kontakthölje (2).

12. Vinkla den högra sidan av mellandelskortets kontakthölje under kanten till höger om kontakten. Sänk sedan ned höljet över kontakten. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten 44 mm för att sätta tillbaka en 3IP-skruv (923-08925) i höljet.

13. Använd en ESD-säker pincett för att dra bort polyesterfilmen från båda ändarna på kontakthöljet till styrplattan.

14. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten 44 mm för att sätta tillbaka de två 3IP-skruvarna (923-08925) i kontakthöljet till styrplattan. Tryck sedan polyesterfilmen över båda skruvarna.

15. Placera kontakthöljet till skärmen över ändarna på flexkablarna till mikrofonen och skärmen.

16. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten 44 mm för att sätta tillbaka två 3IP-skruvar (923-08925) i de yttre ändarna på kontakthöljet till skärmen.

17. Använd en ESD-säker pincett för att dra bort skummet nära båda ändarna på kontakthöljet till skärmen så att du kan komma åt de mittersta skruvhålen.

• Viktigt! Ta inte bort skumhöljet från höljet.

18. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten 44 mm för att sätta tillbaka två 3IP-skruvar (923-08925) i mitten på kontakthöljet till skärmen.

19. Tryck sedan försiktigt skummet över båda skruvarna.

20. Placera I/O-kontakthöljet över ändarna på flexkablarna. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten 44 mm för att sätta tillbaka tre 3IP-skruvar (923-08925) i höljet.

21. Ta bort den självhäftande baksidan från tejpen till det nya I/O-kontakthöljet. Rikta sedan in tejpen mot den högra kanten på I/O-kontakthöljet enligt bilden.

•  Var försiktig! Se till att tejpen till I/O-kontakthöljet inte sträcker sig över kanten på höljet.

22. Tryck längs hela längden på tejpen till I/O-kontakthöljet för att fästa den på I/O-kontakthöljet.

23. Dra försiktigt bort det övre vänstra hörnet av det övre släppskiktet. Dra sedan långsamt bort skiktet från tejpen till I/O-kontakthöljet.

Sätt tillbaka följande delar för att slutföra återmonteringen:

Var försiktig

När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.