Använda VoiceOver-igenkänning på din iPhone eller iPad

Med VoiceOver-igenkänning kan din enhet känna igen bilder och text i appar och webbupplevelser där VoiceOver-stöd saknas, till exempel i alt-text eller ARIA-etiketter.

Det här behöver du

För att kunna använda VoiceOver-igenkänning måste du ha någon av dessa enheter som kör iOS eller iPadOS 14 eller senare:

• iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR eller senare

• iPad mini (5:e generationen) eller senare

• iPad Air (3:e generationen) eller iPad Air (4:e generationen)

• iPad (8:e generationen) eller senare

• En iPad Pro-modell på 11 tum

• iPad Pro, 12,9 tum (3:e generationen) eller senare

Aktivera VoiceOver-igenkänning

1. Gå till Inställningar > Hjälpmedel > VoiceOver. Kontrollera att VoiceOver är aktiverat.

2. Tryck på VoiceOver-igenkänning.

3. Välj sedan något av de tillgängliga alternativen för att aktivera dem.

Bildbeskrivningar

När bildbeskrivningar är aktiverat beskriver VoiceOver bilder i appar och på webben. När du tar en bild med appen Kamera beskriver VoiceOver också vad som syns i sökaren. VoiceOver informerar dig om en bild har känsligt innehåll innan den beskriver bilden. Bildbeskrivningar finns på arabiska, kinesiska (mandarin, Fastlandskina), engelska (Storbritannien), engelska (USA), franska (Frankrike), tyska (Tyskland), italienska (Italien), koreanska, portugisiska (Brasilien), ryska och spanska (Spanien).

Skärmigenkänning

När skärmigenkänning är aktiverat känner VoiceOver igen appens gränssnittskontroller som hjälper dig navigera i den.

Textigenkänning

När textigenkänning är aktiverat läser VoiceOver texten den identifierar på bilder. Textigenkänning finns på kinesiska (förenklad), kinesiska (traditionell), engelska (USA), franska (Frankrike), tyska (Tyskland), italienska (Italien), portugisiska (Brasilien) och spanska (Spanien).

Välja en feedbackstil

Välj Feedbackstil för att välja hur VoiceOver läser upp omärkta symboler eller bilder.

• Tal: VoiceOver säger först ”possibly” (möjligtvis) och sedan beskriver den vad den känner igen. Om VoiceOver till exempel hittar en omärkt triangulär symbol i en musikapp kan den säga något i stil med ”Possible Play button” (möjligtvis uppspelningsnapp).

• Spela ljud: VoiceOver spelar först ett snabbt ljud och beskriver sedan vad den känner igen. När du till exempel väljer en bild på ett husdjur i bildbiblioteket kan det spela ett ljud och sedan säga något i stil med ”A black dog lying on a blue and white blanket on a wooden floor” (en svart hund ligger på en blåvit filt på ett trägolv).

• Gör ingenting: VoiceOver beskriver vad den känner igen utan att meddela dig först.