Mac Pro (2023) - Teknisk information

Introduktionsår: 2023

Finish

• Silver

Chip

Apple M2 Ultra

• 24‑kärnig processor med 16 prestanda­kärnor och 8 effek­tivitetskärnor

• 60‑kärnig grafik

• 32-kärnig Neural Engine

• 800 GB/s minnesbandbredd

• Mediemotor

• Hårdvaruaccelererad H.264, hevc, ProRes och ProRes RAW

• Två motorer för videoavkodning

• Fyra motorer för videokodning

• Fyra motorer för kodning och avkodning av ProRes

• Kan konfigureras med:

• M2 Ultra med 24‑kärnig processor, 76‑kärnig grafik och 32‑kärnig Neural Engine

Minne

• 64 GB enhetligt minne

• Kan konfigureras med 128 GB eller 192 GB

Lagring1

• 1 TB SSD

• Kan konfigureras med 2 TB, 4 TB eller 8 TB

Skärmstöd

• Stöd för upp till åtta skärmar sam­tidigt:

• Åtta skärmar med upp till 4K‑upplösning vid 60 Hz

• Sex skärmar med upp till 6K‑upplösning vid 60 Hz

• Tre skärmar med upp till 8K‑upplösning vid 60 Hz

• Digital videoutgång via Thunderbolt 4

• Stöd för inbyggd DisplayPort-utgång via usb‑c

• HDMI-videoutgång (per port)

• Stöd för en skärm med upp till 8K-upplösning vid 60 Hz eller 4K-upplösning vid 240 Hz

• Stöd för variabel uppdaterings­frekvens (VRR), HDR och flerkanalsljud

Ljud

• Inbyggd högtalare

• 3,5 mm hörlursuttag med avancerat stöd för hörlurar med hög impedans

• HDMI-porten har stöd för utmatning av flerkanalsljud

Utbyggnad

• Sex fullängds PCI Express (4:e gen)

• Två x16-kortplatser

• Fyra x8-kortplatser

• En kortplats för halvlängds x4 PCI Express (3:e gen) med Apples I/O-kort installerat

• 300 W extra ström tillgängligt:

• Två 6‑stiftskontakter som ger 75 W ström vardera

• En 8‑stiftskontakt som ger 150 W ström

Anslutningar

• Åtta Thunderbolt 4-portar (usb‑c)

• Sex portar på baksidan av höljet och två portar ovanpå tornhöljet eller två portar på framsidan av rackhöljet

• Stöd för:

• Thunderbolt 4 (upp till 40 Gbit/s)

• DisplayPort

• Usb 4 (upp till 40 Gbit/s)

• Usb 3.1 Gen 2 (upp till 10 Gbit/s)

• Interna kontakter

• En usb‑a-port (upp till 5 Gbit/s)

• Två seriell ATA-portar (upp till 6 Gbit/s)

• Fler anslutningar

• Två usb a-portar (upp till 5 Gbit/s)

• Två HDMI-portar

• Två 10 Gbit Ethernet-portar

• 3,5 mm hörlursuttag

Kommunikation

Wifi

• Wifi 6E (802.11ax)2

Bluetooth

• Bluetooth 5.3

Två 10 Gbit Ethernet-portar

• 10 Gbit Ethernet (Nbase-T Ethernet med stöd för 1 Gbit, 2,5 Gbit, 5 Gbit och 10 Gbit Ethernet via en RJ‑45-kontakt)

Inmatnings­enheter

• Magic Keyboard med Touch ID och numerisk del

• Magic Mouse

• Magic Trackpad (tillval)

Hölje

• Mac Pro tornmodell med fötter, kan ändras till torn med hjul

Mått och vikt

• Höjd: 52,9 cm

• Höjd med hjul (tillval): 55,7 cm

• Bredd: 21,8 cm

• Djup: 45,0 cm

• Vikt: 16,86 kg3

Strömför­sörj­ning och driftskrav

• Nätspänning: 100–240 V växelström vid 12 A. 220–240 V växelström vid 6 A

• Frekvens: 50 Hz till 60 Hz, enfas

• Högsta kontinuerliga effekt: 1 280 W vid 108–125 V eller 220–240 V; 1 180 W vid 100–107 V

• Temperatur vid användning: 10 °C till 35 °C

• Temperatur vid förvaring: -40 °C till 47 °C

• Relativ luftfuktighet: 5 % till 95 % (icke-kondenserande)

• Höjd över havet: testad för användning upp till 5 000 meter

• Genomsnittlig akustisk prestanda: ljudtrycksnivå (på användarens plats): 5 dBA i overksamt läge4

Detta ingår

• Mac Pro

• Magic Keyboard med Touch ID och numerisk del

• Magic Mouse

• Strömkabel (2 m)

• Usb-c till Lightning-kabel (1 m)

Operativ­system

macOS

macOS är världens mest avancerade operativ­system för datorer. Och macOS Sonoma ger mer kraft åt både jobb och spel – med nya sätt att förbättra videopresentationer, förhöja spelupplevelsen och göra din enhet mer personlig.

Läs mer om det senaste operativsystemet

Hjälpmedel

Hjälpmedelsfunktioner hjälper personer med särskilda behov att få ut det mesta av sin nya Mac Pro. Med inbyggda hjälpmedel för syn, hörsel, rörlighet och lärande kan du skapa och göra fantastiska saker.

Bland funktionerna finns:

• Röststyrning

• VoiceOver

• Zoom

• Öka kontrast

• Minska rörelse

• Siri och diktering

• Reglagestyrning

Förinstallerade appar5

• App Store

• Böcker

• Kalender

• Kontakter

• FaceTime

• Hitta

• Freeform

• GarageBand

• Hem

• iMovie

• Keynote

• Mail

• Kartor

• Meddelan­den

• Musik

• Anteck­ningar

• Numbers

• Pages

• Photo Booth

• Bilder

• Podcaster

• Förhand­svisning

• QuickTime Player

• På­minnelser

• Safari

• Genvägar

• Siri

• Aktier

• Time Machine

• TV

• Röstmemon

Beställnings­byggen

• Konfigurera din Mac Pro med dessa tillval som finns på apple.com:

• M2 Ultra med 24‑kärnig processor, 76‑kärnig grafik och 32‑kärnig Neural Engine

• 128 GB enhetligt minne

• 192 GB enhetligt minne

• 2 TB, 4 TB eller 8 TB SSD

• Hjul (torn)

Mac Pro och miljön

För att minska effekterna på miljön har Mac Pro utformats enligt följande principer:6

Läs miljörapporten om Mac Pro (pdf)

Tillverkad av bättre material

• 30% återvunnet innehåll i hela produkten7, bland annat:

• 70 % återvunnet aluminium i höljet

• 100 % återvunna sällsynta jordartsmetaller i högtalarnas magneter

• 100 % återvunnet guld i pläteringen på flera mönsterkort

• 100 % återvunnet tenn i legeringen på flera mönsterkort

• Minst 35 % återvunnen plast i flera komponenter

Energieffektiv

• ENERGY STAR®-certifierad8

Smartare kemi9

• Fri från kvicksilver, bromerade flamskyddsmedel, pvc och beryllium

Grön tillverkning

• Över 20 % av elen som används inom leverantörernas tillverkning är ren energi10

• De permanenta leverantörernas slutmonteringsanläggningar genererar inget deponiavfall11

Ansvarsfullt tillverkade förpackningar

• All ny träfiber kommer från ansvarsfullt skogsbruk12

• 95 % av förpackningarna är fiberbaserade13

Framsteg mot vårt mål för 2030

• Mac Pro orsakar 34 procent mindre utsläpp jämfört med vårt referensvärde14

Apple och miljön

Apples globala affärsverksamhet är idag helt koldioxid­neutral och vi fokuserar nu på målet inför 2030: att alla Apple-produkter ska vara koldioxidneutrala.

Se Apples miljöåtaganden

Akustiska prestanda

Deklarerade ljudnivåer i enlighet med ECMA-109

Ljudstyrka

L W A,m (B)

Ljudtryck

Användarens plats

L p A,m (dB)

Overksam

2,6 (K V = 0,3)

11

Trådlös surfning

2,6 (K V = 0,3)

11

1. L W A,m är medelvärdet av det A-viktade ljudtrycket, avrundat till närmaste 0,1 B.

2. L p A,m är medelvärdet av det A-viktade ljudtrycket uppmätt vid användarens plats (avrundat till närmaste 1 dB).

3. 1 B (bel) = 10 dB (decibel).

4. K v är det statistiska tillägget för att beräkna den övre gränsen för A-viktat ljudtryck.

5. Mängden, L W A,c (kallades tidigare för L W Ad) kan beräknas från summan av L W A,m och K v .

6. Testet av trådlös internetanslutning bläddrar bland sex flikar med blandat innehåll – inklusive media.

7. Testad konfiguration: Mac Pro med M2 Ultra-chip, CPU med 24 kärnor/CPU med 60 kärnor, 64 GB enat minne, 1 TB lagring, tower-chassi.

1. 1 TB = 1 biljon byte. Formaterat utrymme är mindre.

2. Wifi 6E är tillgängligt i länder där det stöds.

3. Vikten varierar beroende på konfiguration och tillverkningsprocess.

4. Akustiken mättes från normal användarposition när personen satt framför ett vanligt Mac Pro-system. Akustiken kan variera beroende på konfiguration.

5. iMovie, GarageBand, Pages, Numbers och Keynote finns i Mac App Store. För att ladda ner appar behöver du ett Apple‑ID och en enhet som är kompatibel med den OS-version som krävs för respektive app.

6. Uppgifterna stämmer vid produktlanseringen.

7. Återvunnet eller förnybart innehåll i produkten beräknas som massan av certifierat återvunnet material i förhållande till enhetens totala massa, exklusive förpackningsmaterial och tillbehör som medföljer.

8. ENERGY STAR och ENERGY STAR-märket är registrerade varumärken som tillhör den amerikanska miljöskydds­myndigheten (U.S. Environmental Protection Agency).

9. I Apples specifikation om reglerade ämnen beskrivs Apples begränsade användning av vissa kemiska ämnen i material som ingår i Apples produkter, tillbehör, tillverkningsprocesser och förpackningsmaterial som används till att frakta produkter till Apples slutkunder. Begränsningarna är hämtade från internationella lagar eller direktiv, tillsynsmyndigheter, krav för miljömärkning, miljöstandarder och Apples egna riktlinjer. Alla Apples produkter är pvc- och ftalatfria, med undantag för AC-strömsladdar i Indien, Thailand (AC-strömsladdar med två stift) och Sydkorea där vi väntar på att myndigheterna ska godkänna våra ersättningar för pvc och ftalater. Apples produkter uppfyller kraven i EU:s direktiv 2011/65/EU med tillägg, inklusive undantag för användning av bly, till exempel vid lödning i höga temperaturer. Apple håller på att fasa ut dessa undantagna ämnen för nya produkter där det är tekniskt möjligt.

10. För att uppskatta andelen elektricitetsrelaterade utsläpp i vår tillverkning som kommer från ren el räknar vi in all ren energi som köpts in av våra leverantörer under föregående räkenskapsår i vår koldioxidmodell, samt tar hänsyn till hur stor leverantörens tillverkning är vid tiden för produktlanseringen. I den här siffran räknar vi bara in den rena energi som Apple eller dess leverantörer har köpt in inom ramen för Apples leverantörsprogram för ren energi.

11. Alla permanenta (dvs. som har varit Apple-leverantörer i minst ett år) leverantörers slutmonteringsanläggningar för Mac Pro är verifierade av tredje part och certifierade som Zero Waste av UL LLC (UL-standard 2799). UL kräver att minst 90 procent av avfallet används till något annat än energi för att man ska få utmärkelsen Zero Waste to Landfill (Silver 90–94 procent, Gold 95–99 procent och Platinum 100 procent).

12. Ansvarsfull anskaffning av träfiber definieras i Apples specifikation för hållbar fiber. Vi klassar bambu som träfiber.

13. Förpackningsmaterial till produkter som säljs i USA, redovisat efter vikt. Häftmaterial, tryckfärg och ytbehandlingar ingår inte i vår beräkning av plastinnehåll och förpackningsvikt.

14. Minskningen av koldioxidutsläpp beräknas i förhållande till ett referensscenario: 1) Ingen användning av ren energi för tillverkning eller användning av produkterna, utöver det som redan finns i elnätet (beroende på regionala utsläppsfaktorer). 2) Koldioxidintensiteten hos viktiga material i Apples produkter år 2015 (vårt referensår när vi jobbar mot koldioxidneutralitet 2030). Materialens koldioxidintensitet avspeglar användningen av återvunnet material och vilken produktionsteknik som används. 3) Apples vanliga blandning av transportslag (flyg, tåg, båt, marktransport) efter produktserie under tre års tid (räkenskapsåret 2017 till 2019) för att ge ett rättvisande referensvärde för utsläpp från våra produkttransporter.