Använd 5G med din iPhone

iPhone 12-modeller eller senare fungerar med 5G-mobilnäten hos vissa operatörer. Se hur du använder 5G-mobiltjänster.

Det här behöver du

Om din nya iPhone levereras med ett fysiskt SIM-kort eller ett eSIM-kort ska du använda det SIM-kortet. Om inte, använder du SIM-kortet från din tidigare iPhone. I vissa fall måste du kontakta din operatör för att ställa in SIM-kortet från din tidigare iPhone för användning med ett 5G-nätverk.

Förstå 5G-symbolerna i statusfältet

När du befinner dig i ett område med 5G-täckning för din operatör och ditt 5G-mobilabonnemang har aktiverats ser du en 5G-symbol i statusfältet på din iPhone:

5G: Symbolen för 5G i statusfältet.

Din operatörs 5G-nätverk är tillgängligt och din iPhone kan anslutas till internet över nätverket (ej tillgängligt i alla länder och regioner).2

No alt supplied for Image

Operatörens 5G+-, 5G UW- eller 5G UC-nätverk är tillgängligt, vilket kan omfatta din operatörs version av 5G med högre frekvenser. Din iPhone kan inte anslutas till internet över det nätverket (ej tillgängligt i alla länger eller regioner).2

Se vad du ska göra om du inte ser en 5G-symbol i statusfältet.

Läs om 5G-alternativ

Standardinställningarna för 5G på iPhone är optimerade för batteritid och dataanvändning baserat på ditt mobildataabonnemang. Du kan anpassa dessa alternativ för när du ska använda 5G och hur mycket data som ska användas i vissa appar. Kontakta din operatör för att ta reda på om de har stöd för 5G och om du har ett mobilabonnemang som har stöd för 5G.

Leta reda på dessa alternativ genom att gå till Inställningar > Mobildata > Alternativ för mobildata. Om du använder dubbla SIM-kort går du till Inställningar > Mobildata och väljer numret med alternativet som du vill ändra.

Skärmavbild som visar inställningarna för Röst och data

Röst och data

Välj hur din iPhone använder 5G-nätverket, vilket kan påverka batteritiden.

• 5G Auto: Aktiverar Smart Data-läge. När 5G-hastigheter inte ger en märkbart bättre upplevelse växlar din iPhone automatiskt till LTE, vilket sparar batteritid. 5G-symbolen visas baserat på operatörens nätverkskonfiguration och kan i sällsynta fall visas även när 5G-täckning inte är tillgänglig.

• 5G på: Använder alltid 5G-nätverk när det är tillgängligt. Detta kan minska batteritiden.

• LTE: Använder endast LTE-nätverk, även när 5G är tillgängligt.

Ytterligare inställningar som 5G fristående och Röstsamtal via 5G fristående kan vara tillgängliga på din marknad. Kontakta din operatör om du vill ha mer information.

Dataläge

• Tillåt mer data med 5G: Aktiverar högre dataanvändningsfunktioner för appar och systemtjänster. Dessa omfattar FaceTime med högre kvalitet, högupplöst innehåll på Apple TV, låtar och videor i Apple Music, iOS-uppdateringar via mobilnätet och automatiska iCloud-säkerhetskopior.

• Med den här inställningen kan din iPhone automatiskt använda 5G istället för wifi när wifi-anslutningen till ett nätverk som du ibland använder är långsam eller osäker. Gå till Inställningar > Wi-Fi för att stänga av och slå på den här funktionen för ett visst nätverk. Tryck på infoknappen bredvid wifi-nätverket och tryck sedan på Använd Wi-Fi för internet.

• Med den här inställningen kan tredjepartsappar använda mer mobildata för förbättrade upplevelser.

• Det här är standardinställningen för en del obegränsade mobildataabonnemang, beroende på din operatör.

• Den här inställningen använder mer mobildata.

Bild som visar inställningar för Dataläge.
  • Standard: Tillåter automatiska uppdateringar och bakgrundstjänster i mobiltelefoner och använder standardkvalitetsinställningar för video och FaceTime. Detta är vanligtvis standardläget.

• Lågt dataläge: Hjälper till att minska användning av Wi-Fi och mobildata genom att pausa automatiska uppdateringar och bakgrundstjänster.

Dataroaming

Många operatörer runt om i världen har stöd för 5G-roaming. Om din operatör inte har stöd för 5G-roaming kan du få mobildata via 4G eller LTE-nätverk eller skaffa ett lokalt SIM-kort eller eSIM med 5G där det är tillgängligt.

Kontakta operatören för mer information.

Om du inte ser 5G i statusfältet

1. Kontakta din operatör för att bekräfta att de har stöd för 5G och att du har ett mobilabonnemang som har stöd för 5G.

2. Säkerställ att du befinner dig i ett område med 5G-täckning. Kontakta din operatör om du är osäker.

3. Gå till Inställningar > Mobildata > Alternativ för mobildata. Om du ser den här skärmen har din enhet stöd för 5G.

Skärmavbild som visar alternativ för mobildata
  4. Slå på flygplansläget och stäng sedan av det.

Om du fortfarande inte har 5G-tjänst kontaktar du din operatör.

Läs mer

• Om du vill använda 5G med dubbla SIM-kort på iPhone 12-modeller ska du se till att du har iOS 14.5 eller senare.

• Du kan välja att alltid strömma innehåll med högsta kvalitet genom att gå till Inställningar > Ljudkvalitet för musik > Mobildataströmning och trycka på Hög kvalitet. För TV går du till Inställningar > TV > Mobil eller Inställningar > TV > Mobildata och aktiverar Använd mobildata vid behov. Tryck sedan på Hög kvalitet. Dessa inställningar använder mer mobildata och innehåll kan ta längre tid att börja spela.

• Om du aktiverar strömsparläge är 5G inaktiverat förutom i vissa fall som videoströmning och stora hämtningar på iPhone 12- och iPhone 13-modeller. Med iPhone 12-modeller inaktiverar strömsparläge också 5G standalone-läget (där det är tillgängligt).

1. Kontakta din operatör för att kontrollera om du har ett 5G-abonnemang. Vissa operatörer kan ta ut en aktiveringsavgift.

2. 5G-nätverk med högre frekvenser stöds endast i USA när du använder en iPhone köpt i USA.