Om du vill köpa en begagnad iPhone

Läs om hur du undersöker en begagnad iPhone.

Varför ska du köpa en begagnad iPhone?

Apple designar produkter som håller och tillhandahåller branschledande enhetssupport för programuppdateringar. Det innebär att iPhone håller längre än andra smartphones* och en begagnad iPhone kan vara ett utmärkt sätt att äga en iPhone.

Om du köper online

• Köp av en pålitlig säljare.

• Bekanta dig med returpolicyn. Se till att du förstår hur lång tid du har på dig att returnera iPhone-enheten (om det behövs), av vilka skäl du kan returnera den och hur du returnerar den.

• Ta reda på om säljaren certifierar sina begagnade enheter och vad processen innebär. Du borde kunna läsa om deras certifieringsprocess och vad de undersöker.

• Om det går så ta reda på om en iPhone har någon fysisk skada och kontrollera batterihälsan och delarna och servicehistoriken för iPhone.

• Om en iPhone är aktiveringslåst så köp den inte. Läs om Aktiveringslås.

• Undersök iPhone-enheten när du får den. Om enheten inte är i det skick du förväntade dig så returnera den.

Om du köper personligen eller undersöker efter köpet

Du bör kunna undersöka iPhone-enhetens fysiska skick och om den fungerar som den ska. Du bör också känna till batterihälsan.

Kontrollera om det finns skador

Allvarliga skador kan påverka hur iPhone-enheten fungerar.

1. Om det behövs ska du ta bort fodralet och eventuella tillbehör från iPhone-enheten.

2. Kontrollera om det finns repor på skärmen.

3. Kolla om det finns repor eller bucklor på sidorna och baksidan av iPhone-enheten.

4. Kolla om det finns skador på eller skräp i Lightning-kontakten.

Slå på iPhone

Du bör se antingen låsskärmen, välkomstskärmen eller skärmen iPhone är låst till ägare.

Om iPhone-enheten inte slås på kan batteriet vara tömt. Försök att ladda iPhone-enheten. Köp inte iPhone-enheten om batteriet inte laddas.

Om du ser låsskärmen

Lås upp iPhone-enheten genom att svepa uppåt från skärmens nederkant (på en iPhone med Face ID) eller tryck på hemknappen (på andra iPhone-modeller).

Om iPhone-enheten är skyddad med Face ID, Touch ID eller en lösenkod och du är med säljaren ber du hen radera iPhone-enheten så att du kan testa den. Säljaren kan behöva följa stegen i Det här bör du göra innan du säljer, ger bort eller byter ut din iPhone eller iPad.

När du låser upp iPhone-enheten och ser hemskärmen kan du börja testa några saker.

Om du ser välkomstskärmen

Om du ser ”Hej” på skärmen på olika språk har iPhone-enheten raderats. Du kommer inte att kunna testa den i detta tillstånd, så du måste ställa in den, bland annat aktivera den.

Läs om hur du ställer in en iPhone

När du ställer in iPhone-enheten och ser hemskärmen kan du börja testa några saker.

Om du ser skärmen iPhone är låst till ägare

Om du ser iPhone är låst till ägare när du slår på eller väcker iPhone och du är med säljaren ber du hen ange sitt lösenord för att inaktivera Aktiveringslås. Aktiveringslås är utformat för att förhindra att någon annan än ägaren använder iPhone-enheten.

Köp inte en iPhone om Aktiveringslås är aktiverat.

Om du köpte iPhone-enheten online och du ser iPhone är låst till ägare på skärmen ska du returnera enheten.

Läs mer om Aktiveringslås

När du ser hemskärmen

När du ser hemskärmen är du redo att testa några saker på iPhone-enheten.

Hemskärmen med inbyggda appar

Ta reda på om några delar har bytts ut

1. Gå till Inställningar > Allmänt > Om.

2. Kontrollera iOS-versionen. Om det är 15.2 eller senare, beroende på iPhone-modell och om en del har bytts ut, kan du se avsnittet Historik över iPhone-delar och service efter serienumret.

Så här förstår du avsnittet Historik över iPhone-delar och service:

• Om en del är märkt som Äkta Apple-del har delen ersatts med en äkta Apple-del med äkta Apple-delar och processer.

• Om en del är märkt som Okänd del betyder det att installationen är ofullständig, eller att delen har ersatts med en oäkta del, en del som redan har använts eller installerats i en annan iPhone eller inte fungerar som förväntat.

Skärmen Inställningar > Om med delar och servicehistorik

Kontrollera batterihälsan

För iPhone 6 och senare visas batterihälsan i iOS 11.3 och senare versioner med en rekommendation om du behöver byta ut batteriet. Du hittar dem i Inställningar > Batteri > Batterihälsa (i iOS 16.1 eller senare finns de i Inställningar > Batteri > Batterihälsa och laddning).

Du kan se om funktionen för prestandahantering, som dynamiskt hanterar maximal prestanda för att förhindra oväntade avstängningar, är aktiverad (den här informationen är endast tillgänglig för batterier som har bytts ut med äkta Apple-delar och processer).

Du kan se batteriets maximala kapacitet och om det finns några viktiga batterimeddelanden, bland annat om batterihälsan är försämrad. Information om batterihälsan är inte tillgänglig för okända eller oäkta batterier.

Läs mer om iPhone-batteriets hälsa

Ta reda på om iPhone-enheten är låst till en operatör

Gå till Inställningar > Allmänt > Om. Om Inga SIM-begränsningar visas bredvid Operatörslås är iPhone-enheten upplåst. Om du ser en operatör kan iPhone-enheten endast användas med den operatören.

Läs om att låsa upp en iPhone så att du kan använda den med en annan operatör

Ansluta till wifi

Försök att ansluta till ett wifi-nätverk om ett nätverk finns tillgängligt.

Se till att glömma wifi-nätverken

Kontrollera knapparna

1. När iPhone-enheten är inställd och upplåst trycker du på volymhöjnings- och volymsänkningsknapparna och ser till att du ser bekräftelsen på skärmen.

2. Testa reglaget för ringsignal/ljud av och se till att du ser bekräftelsen på skärmen.

3. Trycka på sidoknappen. Den ska låsa iPhone-enheten.

Testa kameran

1. Öppna Kamera-appen och ta några bilder.

• Ta bilder i svagt och starkt ljus genom att trycka på skärmen på det område som du vill ska vara i fokus.

• Testa telekameran och ultravidvinkelskameran på de iPhone-modeller som har det.

2. Titta på bilderna och se till att de är skarpa och i fokus.

3. Spela in några videor och titta på dem. Kontrollera om det finns eventuella problem.

Läs om hur du använder kameran i Grunderna för iPhone-kameran

Testa högtalarna

1. Flytta reglaget för ringsignal/ljud av framåt, mot enhetens skärm, så att orange inte visas.

2. Gå till Inställningar > Ljud (eller Inställningar > Ljud och haptik) och dra reglaget Ringsignal och påminnelser fram och tillbaka några gånger. Om du inte hör något ljud kan det finnas något problem med högtalaren.

Läs om reglaget för ringsignal/ljud av

Testa mikrofonen

1. Öppna appen Röstmemon.

2. Tryck på knappen Spela inknappen Spela in, säg några ord och stoppa sedan inspelningen.

3. När du spelar upp röstmemot ska du höra din egen röst tydligt. Om du inte hör något kan det finnas något problem med mikrofonen.

Kontrollera skärmen

1. Tryck på Visning och ljusstyrka i appen Inställningar.

2. Dra reglaget åt höger eller vänster för att justera ljusstyrkan.

* Se: Turner, Ash, ”2020 - 2021’s Phone Depreciation Report”, BankMyCell; Cunningham, Andrew, ”iPhone vs. Android: Which Is Better for You?” (Avskrivningsrapport för telefoner 2020–2021, BankMyCell; Cunningham, Andrew, ”iPhone vs Android: Vad är bättre för dig?”) New York Times Wirecutter, 27 januari 2021: ”Smartphone Depreciation Calculator” (Avskrivningskalkylator för smartphones) SellCell