Moderkort till MacBook Pro (16 tum, november 2023)

Innan du börjar

Varning

Läs Batterisäkerhet och följ riktlinjerna för hantering av arbetsyta och batteri innan du börjar.

Ta bort följande delar innan du börjar:

Verktyg

• Stjärnskruvmejsel nr 00

• Obs! Krävs endast vid installation av ett nytt moderkort.

• 4 mm sexkantshylsmejsel (923-07179)

• Justerbar vridmomentnyckel (10–34 Nm) (923-02995)

• ESD-säker pincett

• Kaptontejp

• Nylonpetverktyg (svart)

• Vridmomentnyckel (blå, 0,65 kgf-cm) (923-0448)

• Halvmåneformad Torx Plus 3IP-bit 44 mm (923-08468)

• Torx Plus 3IP-bit 25 mm (923-07593)

• Torx Plus 5IP-bit 50 mm (923-08673)

• Torx T6-säkerhetsbit (923-00304)

Se en fullständig lista över verktyg som krävs vid alla reparationer.

Varning

Borttagning

1. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade Torx Plus 3IP-biten för att ta bort fyra 3IP-skruvar från kontakthöljena till vänster och höger högtalare.

• Två 3IP-skruvar (923-06865) från de övre skruvhålen (1)

• Två 3IP-skruvar (923-06864) från de nedre skruvhålen (2)

2. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten för att ta bort de 17 3IP-skruvarna från följande åtta höljen:

• Två 3IP-skruvar (923-06854) från lockvinkelsensorns kontakthölje (1)

• Två 3IP-skruvar (923-06854) från MagSafe 3-kortets kontakthölje (2)

• Tre 3IP-skruvar (923-06854) från de vänstra usb-C-kortens kontakthölje (3)

• Två 3IP-skruvar (923-06854) från ljudkortets kontakthölje (4)

• Två 3IP-skruvar (923-06854) från det högra usb-C-kortets kontakthölje (5)

• Två 3IP-skruvar (923-07034) från Touch ID-kortets kontakthölje (6)

• Fyra 3IP-skruvar (923-10094) från skärmens två kontakthöljen (7, 8)

3. Ta bort de tio höljena och spara dem till senare.

• Viktigt:

• Kontakthöljena till vänster och höger högtalare (5, 6) har en djupare böjning där skruvhålet är närmast batterihöljet. Observera höljenas riktning för att kunna återmontera dem.

• Den vänstra högtalarkontaktens hölje (5) har en cirkulär etsning i mitten.

4. Lyft bort ändarna på följande 12 flexkablar från kontakterna på moderkortet:

• Flexkabel till lockvinkelsensor (1)

• Flexkabel till MagSafe 3-kort (2)

• Flexkablar till vänster usb-C-kort (3 och 4)

• Flexkabel till ljudkort (5)

• Flexkabel till vänster högtalare (6)

• Flexkabel till höger högtalare (7)

• Flexkabel till höger usb-C-kort (8)

• Flexkabel till Touch ID-kort (9)

• Flexkabel för tangentbordets bakgrundsbelysning (10)

• Flexkabel till FaceTime HD-kamera (11)

• Flexkabel till Embedded DisplayPort (eDP) (12)

5. Lyft bort flexkabelklämmorna för skärmen från den inre ramen på det övre höljet. Vik försiktigt tillbaka dem över kanten på det övre höljet så att du ser skärmkabelns stötdämpare under.

6. Lyft ut skärmkabelns stötdämpare ur det övre höljet. Spara stötdämparna till återmonteringen.

7. Dra försiktigt bort polyesterfilmflikarna från ändarna på flexkabeln till mikrofonen (1), flexkabeln till tangentbordets bakgrundsbelysning (2) och flexkabeln till tangentbordet (3).

8. Använd det svarta petverktyget för att fälla upp de tre låsspärrarna (1–3). Dra sedan ut ändarna på de tre flexkablarna från respektive kontakt.

9. Dra försiktigt bort polyesterfilmfliken från änden på flexkabeln till vänster fläkt (1). Använd sedan det svarta petverktyget för att fälla upp låsspärren på kontakten (2). Upprepa det här steget för flexkabeln till höger fläkt.

10. Sära på spetsarna på den ESD-säkra pincetten och för in ena spetsen under flexkabeln till vänster fläkt. För försiktigt in pincettens spets under flexkabeln för att lossa på fästmaterialet mellan flexkabeln och moderkortet. Upprepa det här steget för att lossa på fästmaterialet på flexkabeln till höger fläkt.

•  Varning:

• Håll pincetten parallell med moderkortets yta för att förhindra skada.

• Vidrör inte någon av de små komponenterna på moderkortet eller fläktens flexkablar.

11. Dra sedan ut ändarna på de två fläktflexkablarna från kontakterna på moderkortet.

12. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och Torx Plus 5IP-biten för att ta bort fyra 5IP-skruvar (923-10131) från moderkortets undersida.

13. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och Torx Plus 5IP-biten för att ta bort sex 5IP-skruvar (923-06861) från moderkortet nära fläktarna.

14. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och T6-säkerhetsbiten för att ta bort två T6-skruvar (923-10095) från de övre hörnen på moderkortet.

15. Använd sexkantshylsmejseln på 4 mm för att ta bort två sexkantsskruvar på 4 mm (923-06860) från de nedre hörnen på moderkortet.

16. Dra bort höljena för värmekanalerna från fläktarna (1). Vik sedan försiktigt tillbaka höljena för värmekanalerna och flexkablarna. Använd kaptontejp för att hålla bort dem som på bilden.

•  Varning:

• Sträck inte flexkablarna. Tejpa undan dem löst så att du enkelt kan lyfta upp moderkortet.

• Tejpa inte undan flexkablarna till styrplattan och BMU-enheten (2).

17. Vinkla försiktigt moderkortet uppåt enligt bilden (1). Skjut sedan ut moderkortet ur det övre höljet (2). Använd det svarta petverktyget för att hålla undan flexkablarna till styrplattan och BMU-enheten (3) när du tar bort moderkortet.

•  Var försiktig! Ta inte bort kylflänsen från moderkortet.

Återmontering

Varning! Om du installerar ett nytt moderkort måste förstyvarna, sexkantsmuttrarna och 00-stjärnskruvarna överföras till det befintliga moderkortet före returen till Apple Service för att förhindra fraktskador. Förstyvarna (923-09961), sexkantsmuttrarna (923-07059) och 00-stjärnskruvarna (923-07058) kan beställas separat.

Viktigt:

• Om du sätter tillbaka det befintliga moderkortet går du till återmonteringssteg 13.

• Om du installerar ett nytt moderkort följer du alla återmonteringssteg.

1. Följ stegen för borttagning och återmontering för att montera ett nytt Touch ID-kort.

2. Använd en 00-stjärnskruvmejsel för att ta bort de två 00-stjärnskruvarna (923-07058) (1) från kylflänsen på det nya moderkortet.

• Obs! De två 00-stjärnskruvarna sitter fast med två avtagbara sexkantsmuttrar (923-07059) (2) på moderkortets undersida.

3. Använd en 00-stjärnskruvmejsel för att helt lossa de sex fasta 00-stjärnskruvarna (2) från de övre förstyvarna på det nya moderkortet. Lyft bort de övre förstyvarna från det nya moderkortet och lägg dem åt sidan.

• Obs! De fyra förstyvarna är märkta enligt följande:

• TL (övre vänster)

• TR (övre höger)

• BL (nedre vänster)

• BR (nedre höger)

4. Lyft bort det nya moderkortet från de nedre förstyvarna och lägg det åt sidan.

5. Placera det befintliga moderkortet över de nedre förstyvarna. Rikta in skruvhålen i det befintliga moderkortet med skruvhålen i de nedre förstyvarna.

6. Placera de övre förstyvarna på det befintliga moderkortet. Rikta in skruvhålen i de övre förstyvarna med skruvhålen i det befintliga moderkortet.

• Viktigt! De fasta skruvarna i de övre förstyvarna monteras genom skruvhålen i moderkortet och skruvhålen i de nedre förstyvarna.

7. Använd 00-stjärnskruvmejseln för att helt sätta tillbaka de sex fasta 00-stjärnskruvarna (2) i förstyvarna.

8. Sätt i en 00-stjärnskruv i skruvhålet i kylflänsen och moderkortet (1).

9. Håll sexkantsmuttern på plats och vänd på moderkortet. Montera delvis sexkantsmuttern (3) över änden av 00-stjärnskruven. Håll sedan sexkantsmuttern på plats och vänd på moderkortet.

10. Använd 00-stjärnskruvmejseln för att helt sätta tillbaka 00-stjärnskruven.

11. Upprepa steg 8 till 10 för att sätta fast den andra 00-stjärnskruven (1) och sexkantsmuttern (2). Fortsätt sedan till steg 12.

12. Placera det befintliga moderkortet i den återanvända ESD-säkra förpackningen.

13. Placera det förpackade moderkortet i skumramen.

14. Stäng och försegla lådan. Skicka lådan till Apple Service.

15. Se till att höljena för värmekanalerna och flexkablarna är tillbakavikta och fästa i det övre höljet med kaptontejp enligt bilden.

16. Använd det svarta petverktyget för att hålla undan flexkablarna till styrplattan och BMU-enheten (1). Håll moderkortet i kanterna. Vinkla ned moderkortets ena kant i det övre höljet enligt bilden (2). Sänk sedan ned moderkortets andra kant i det övre höljet (3).

•  Varning: Se till att inga kablar fastnar under moderkortet.

17. Ta försiktigt bort kaptontejpen från höljena för värmekanalerna och flexkablarna. Placera ut höljena för värmekanalerna och tryck fast dem på kylflänsen (1).

18. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och T6-säkerhetsbiten för att delvis sätta tillbaka de två T6-skruvarna (923-10095) i de övre hörnen på moderkortet.

19. Ställ in vridmomentvärdet för den justerbara vridmomentnyckeln på 16 Ncm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och T6-säkerhetsbiten för att helt sätta tillbaka de två T6-skruvarna.

20. För in de två sexkantsskruvarna på 4 mm (923-06860) i moderkortets nedre hörn. Använd sedan sexkantshylsmejseln på 4 mm för att sätta tillbaka de två sexkantsskruvarna på 4 mm.

21. Ställ in vridmomentvärdet för den justerbara vridmomentnyckeln på 11,5 Ncm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och 5IP-biten för att sätta tillbaka de sex 5IP-skruvarna (923-06861) i moderkortet nära fläktarna.

22. Ställ in vridmomentvärdet för den justerbara vridmomentnyckeln på 28 Ncm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och 5IP-biten för att sätta tillbaka de fyra 5IP-skruvarna (923-10131).

23. Stoppa in de vikta delarna av skärmens flexkablar (flexkabelns längd närmast bildskärmen) i mellanrummet mellan bildskärmen och den inre ramen.

24. Placera skärmkabelns stötdämpare i den inre ramen och över de vikta delarna av skärmens flexkablar enligt bilden.

25. Rikta in skärmens alla flexkabelklämmor mot kanten på skärmkabelns stötdämpare (1). För sedan in skärmens alla flexkablar i mellanrummet mellan den inre ramen och moderkortet (2).

26. Tryck ned skärmens flexkabelklämmor över stötdämparna och på den inre ramen.

27. Skjut sedan in ändarna på följande fem flexkablar i respektive kontakt:

• Mikrofoner (1)

• Bakgrundsbelysningen för tangentbordet (2)

• Tangentbord (3)

• Vänster fläkt (4)

• Höger fläkt (5)

28. Använd sedan den platta änden på det svarta petverktyget för att fälla ner de fem låsspärrarna. Tryck polyesterfilmflikarna över de fem kontakterna.

29. Tryck och håll ned flexkabeln till vänster fläkt i 15 sekunder så att den fästs på moderkortet. Upprepa sedan det här steget för att fästa flexkabeln till höger fläkt.

30. Tryck in ändarna på följande 12 flexkablar i kontakterna på moderkortet:

• Flexkabel till lockvinkelsensor (1)

• Flexkabel till MagSafe 3-kort (2)

• Flexkablar till vänster usb-C-kort (3 och 4)

• Flexkabel till ljudkort (5)

• Flexkabel till vänster högtalare (6)

• Flexkabel till höger högtalare (7)

• Flexkabel till höger usb-C-kort (8)

• Flexkabel till Touch ID-kort (9)

• Flexkabel för tangentbordets bakgrundsbelysning (10)

• Flexkabel till FaceTime HD-kamera (11)

• eDP-flexkabel (12)

31. Placera följande tio höljen över kontakterna på moderkortet:

• Kontakthölje till lockvinkelsensor (1)

• Kontakthölje till MagSafe 3-kort (2)

• Kontakthölje till vänster usb-C-kort (3)

• Ljudkortets kontakthölje (4)

• Kontakthölje till vänster högtalare (5)

• Kontakthölje till höger högtalare (6)

• Kontakthölje till höger usb-C-kort (7)

• Kontakthölje till Touch ID-kort (8)

• Kontakthölje till skärm (9)

• Kontakthölje till skärm (10)

32. Använd den blå vridmomentnyckeln och 3IP-biten för att sätta tillbaka följande 17 3IP-skruvar i de åtta höljena:

• 11 3IP-skruvar (923-06854) (1 till 5)

• Två 3IP-skruvar (923-07034) (6)

• Fyra 3IP-skruvar (923-10094) (7,8)

33. Ställ in vridmomentvärdet för den justerbara vridmomentnyckeln på 11,5 Ncm.

34. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 3IP-biten för att sätta tillbaka två 3IP-skruvar (923-06864) i de nedre skruvhålen på kontakthöljena till vänster och höger högtalare.

35. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten för att sätta tillbaka två 3IP-skruvar (923-06865) i de övre skruvhålen på kontakthöljena till vänster och höger högtalare.

Sätt tillbaka följande delar för att slutföra återmonteringen:

Varning

När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.