Modulära stationära Mac-datorer med Apple-chip: Mekaniska problem

Felsöka en dator som känns ovanligt varm, har ovanliga lukter eller avger för mycket ljud, brus eller vibrationer

Identifiera problem

Läs dessa artiklar om du upptäcker något av följande problem:

• Datorn känns ovanligt varm

• Obs! Stationära datorer kan bli varmare och låta mer under perioder av tyngre användning, samt under den första inställningen och Spotlight-indexering. Detta är normalt beteende och anses inte vara ett serviceproblem.

• Datorn luktar bränt, rökigt eller något annat ovanligt

• Obs! Lukt kan vara avsiktlig eller relaterad till att produkten är ny. Det kan till exempel komma en ovanlig lukt från vissa usb-C-kablar. Den här lukten är avsiktlig för att avskräcka barn och husdjur från att tugga på kabeln.

• Datorn avger ljud eller vibrationer

• Datorns fläkt låter för mycket

Om fläktar och fläktljud i din Apple-produkt

Visa strömförbrukning i Aktivitetskontroll på datorn

Om du inte löste problemet genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova dessa steg innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

1. Jämför datorns driftstemperatur med en liknande dator.

2. Koppla bort all kringutrustning från datorn.

3. Flytta datorn till en annan plats, anslut strömsladden till ett annat eluttag och kontrollera sedan om ljudet försvinner. Ljudet kan vara relaterat till störningar från andra elektriska enheter som är i närheten av datorn eller anslutna till samma eluttag.

4. Se till att datorn står på en plan, hård yta i ett område som inte blockerar ventilationsöppningar och kontrollera sedan om temperaturproblemen försvinner.

5. Inspektera datorn efter tecken på vätskespill. Vätskespill kan kortsluta interna kretsar och stoppa fläktdriften.

Kör manuella och diagnostiska tester

Om du inte löste problemet genom att följa en supportartikel eller kontrollera möjliga orsaker kör du dessa diagnostiska och manuella tester för att isolera orsaken till problemet:

1. Kör diagnostikpaketet Resursinspektör för Mac (MRI).

• Obs! Det här testet samlar in diagnostikinformation och kontrollerar att mätvärden för värmesensorn är inom gränserna. Kontrollera MRI-resultaten för eventuella varningar eller fel på ström, fläkt eller värme.

Öppna och inspektera datorn

Om du inte löste eller isolerade problemet genom att följa supportartiklar eller köra diagnostiktester läser du datorns reparationshandbok för att öppna och inspektera datorn. En del som är skadad eller på fel plats kan orsaka något av problemen.

1. Följ procedurerna i reparationshandboken för att öppna datorn.

2. Inspektera interna komponenter och höljet efter tecken på fysisk skada eller fuktskada, kontaminering eller brända eller mörka områden.

3. Inspektera området runt kylflänsen och varje fläkt efter damm eller skräp. Använd en ESD-säker dammsugare eller tryckluft för att försiktigt ta bort damm och skräp från kylflänsen och fläktarna. Se till att varje fläkt snurrar fritt och inte blockeras.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byta ut delen

Om du inte löste eller isolerade problemet genom att följa föregående steg byter du ut följande delar en i taget i den ordning som visas. När du har bytt den första delen upprepar du felsökningsstegen för att avgöra om problemet löses när du byter ut en del. Om det fortfarande inte är löst byter du ut nästa del.

• Byt ut den berörda fläkten.

• Byt ut moderkortet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.