Bärbara Mac-datorer med Apple-chip: Ström- och startproblem

Felsöka problem med vila och väckning

Felsöka intermittent avstängning eller instabilt system

Felsöka startproblem

Felsöka batteri- och strömadapterproblem eller ingen ström

Felsöka problem med vila och väckning

Identifiera problem

• Datorn väcks inte från viloläget när locket öppnas

• Datorn går inte ned i viloläge när locket stängs

Prova de här stegen innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

1. Öppna datorlocket, tryck på valfri tangent på tangentbordet eller klicka på styrplattan eller en ansluten mus för att väcka datorn. Stäng locket för att bekräfta att datorn går ned i viloläge.

2. Kontrollera bildskärmens ljusstyrka eftersom den kan ha sänkts.

3. Datorn kan vara i säkert viloläge. Om du vill väcka datorn från säkert viloläge ansluter du en kompatibel usb-C-strömadapter och laddningskabel från Apple som är ansluten till ett eluttag. Tryck sedan på strömknappen.

4. Kontrollera att datorn är i viloläge och inte är avstängd. Om du inte är säker på om datorn är på eller av kan du hålla ned strömknappen. Vänta några sekunder och tryck sedan på strömknappen igen för att starta datorn.

5. Om batteriet är urladdat ansluter du en kompatibel usb-C-strömadapter och laddningskabel från Apple och laddar datorn i upp till tio minuter för att verifiera att datorns batteri går att ladda. Om datorn inte startar efter laddning läser du felsöka batteri- och strömadapterproblem eller ingen ström. Om datorn slås på men startprocessen inte slutförs läser du felsöka startproblem.

Kör manuella tester och felsökningstester

Om du inte lyckades lösa problemet genom att följa en supportartikel eller kontrollera möjliga orsaker kör du om möjligt felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI) för att isolera orsaken till problemet.

Öppna och inspektera datorn

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa supportartiklar eller köra felsökningstester läser du datorns reparationshandbok för att öppna och inspektera datorn. En skadad eller felplacerad del kan orsaka ett av problemen.

1. Följ procedurerna i reparationshandboken för att öppna datorn.

2. Inspektera lockvinkelsensorn, lockvinkelsensorns flexkabel och kontakterna visuellt. Inspektera noggrant delarna i det här området för att se till att alla delar finns på plats och är korrekt placerade. Se till att alla delar är korrekt installerade och inte är skadade.

3. Koppla bort lockvinkelsensorns flexkabel. Inspektera flexkabeln och dess kontakt visuellt för att se om det finns några skador. Inspektera skärmens gångjärnsskydd och kontrollera att lockvinkelsensorns magnet sitter på plats och inte saknas eller är feljusterad. Tryck in änden på lockvinkelsensorns flexkabeln i kontakten tills den snäpper fast.

4. Inspektera noggrant komponenterna i det här området för att verifiera att alla komponenter finns på plats, är korrekt installerade och inte är skadade. Koppla från flexkabeln till sensorn för öppna/stäng (AMR) (endast på vissa modeller). Kontrollera att kabeln och kontakterna på moderkortet och flexkabeln inte är skadade. Återanslut sensorns flexkabel och kontrollera att alla kontakter sitter ordentligt.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du kanske inte löser problemet med enheten genom att byta ut en del. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byt ut delen

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa föregående steg byter du ut följande delar en i taget i den ordning som visas. När du har bytt ut den första delen upprepar du felsökningsstegen för att avgöra om det löser problemet. Om det fortfarande inte är löst byter du ut nästa del.

• Byt sensorn för öppna/stäng (AMR) (på modeller som har den sensorn).

• Byt lockvinkelsensorn.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du kanske inte löser problemet med enheten genom att byta ut en del. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Felsöka intermittent avstängning eller instabilt system

Identifiera problem

Läs de här artiklarna om du upptäcker något av följande problem:

• Oväntad avstängning under start

• Oväntad avstängning under användning

• Oväntad omstart med ett varningsmeddelande

• Inget svar efter start

• Inget svar efter väckning från viloläge

• Dåliga prestanda

Om din Mac inte startar

Om din Mac inte startar helt

Om din Mac startades om på grund av ett problem

Använda säkert läge på din Mac

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova de här stegen innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

1. Samla in följande information:

1. När datorn stängs av (till exempel när den drivs på batteri eller när den körts en stund)

2. Hur ofta datorn stängs av

3. Vilka program som körs vid tillfället

4. Hur enkelt det är att få datorn att stängas av

2. Kontrollera om datorn är fuktskadad. Kontakt med vätska kan kortsluta interna kretsar och få fläktarna att sluta fungera.

3. Om datorbatteriet är urladdat ansluter du en kompatibel usb-C-strömadapter och laddningskabel från Apple och laddar datorn i upp till tio minuter för att verifiera att datorns batteri går att ladda. Om datorn inte startar med en strömadapter efter laddning läser du felsöka batteri- och strömadapterproblem eller ingen ström. Om datorn slås på men startprocessen inte slutförs läser du felsöka startproblem.

Kör manuella tester och felsökningstester

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker kör du de här felsökningstesterna och manuella testerna för att identifiera orsaken till problemet:

1. Försök att starta datorn i säkert läge för att verifiera att datorn kan starta helt utan problem.

2. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI) medan datorn är ansluten till en kompatibel usb-C-strömadapter och laddningskabel från Apple.

• Obs! Testet samlar in felsökningsinformation om batteriet och kontrollerar att värmesensorns avläsningar är inom gränserna. Kontrollera MRI-resultaten för eventuella varningar eller fel relaterade till batteri, ström, fläkt eller värme.

Öppna och inspektera datorn

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa supportartiklar eller köra felsökningstester läser du datorns reparationshandbok för att öppna och inspektera datorn. En skadad eller felplacerad del kan orsaka ett av problemen.

1. Följ procedurerna i reparationshandboken för att öppna datorn.

2. Inspektera interna komponenter och höljet efter tecken på fysisk skada eller fuktskada, kontaminering eller brända eller mörka områden.

3. Inspektera området runt kylflänsen och varje fläkt (för modeller med fläktar) och kontrollera om det finns damm eller skräp. Använd en ESD-säker dammsugare eller tryckluft för att försiktigt ta bort damm och skräp från kylflänsen och fläktarna. Se till att varje fläkt snurrar fritt och inte är blockerad.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du kanske inte löser problemet med enheten genom att byta ut en del. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byt ut delen

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa föregående steg byter du ut följande delar en i taget i den ordning som visas. När du har bytt ut den första delen upprepar du felsökningsstegen för att avgöra om det löser problemet. Om det fortfarande inte är löst byter du ut nästa del.

• Om felsökningsresultaten visar på batterifel byter du ut batteriet (på modeller med utbytbara batterier). Byt det övre höljet (på modeller utan separat utbytbara batterier).

• Byt ut moderkortet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du kanske inte löser problemet med enheten genom att byta ut en del. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Felsöka startproblem

Identifiera problem

Läs de här artiklarna om du upptäcker något av följande problem:

• Datorn startar inte helt när den slås på

• En symbol i form av ett utropstecken i en cirkel visas på datorn

• Datorn verkar först vara avstängd men visar tecken på ström, till exempel att styrplattan klickar när du trycker på den

Om din Mac inte startar

Om din Mac inte startar helt

Om din Mac startades om på grund av ett problem

Använda säkert läge på din Mac

Om din Mac startar och visar ett utropstecken i en cirkel

Om din Mac startar och visar en skärm med en kugghjulssymbol

Om du inte kan starta från macOS Återställning

Använda macOS Återställning på en Mac med Apple-chip

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova de här stegen innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

1. Kontrollera om datorn är fuktskadad. Kontakt med vätska kan kortsluta interna kretsar och få fläktarna att sluta fungera.

2. Om datorbatteriet är urladdat ansluter du en kompatibel usb-C-strömadapter och laddningskabel från Apple och laddar datorn i upp till tio minuter för att verifiera att datorns batteri går att ladda. Om datorn inte startar med en strömadapter efter laddning läser du felsöka batteri- och strömadapterproblem eller ingen ström.

Kör manuella tester och felsökningstester

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker kör du de här felsökningstesterna och manuella testerna för att identifiera orsaken till problemet:

1. Fastställ om datorn har ström genom att bekräfta något av följande:

1. En fläkt snurrar (endast vissa modeller)

2. Styrplattan klickar när du trycker på den

3. Datorn indikerar när en laddningskabel ansluts (till exempel med ett ljud)

4. Den inbyggda bildskärmen fungerar

5. En ansluten extern bildskärm fungerar

2. Om datorn inte visar några tecken på ström läser du felsöka batteri- och strömadapterproblem eller ingen ström.

3. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI) medan datorn är ansluten till en kompatibel usb-C-strömadapter och laddningskabel från Apple, om möjligt.

• Obs! Testet samlar in felsökningsinformation om batteriet och kontrollerar att värmesensorns avläsningar är inom gränserna. Kontrollera MRI-resultaten för eventuella varningar eller fel relaterade till batteri, ström, fläkt eller värme.

4. Försök att starta datorn i säkert läge för att verifiera att datorn kan starta helt utan problem.

5. Anslut en kompatibel extern bildskärm till datorn. Anslut en kompatibel usb-C-strömadapter och laddningskabel från Apple till datorn. Datorn ska slås på automatiskt om den är avstängd när strömadaptern ansluts. Titta efter en bild på den inbyggda skärmen. Kontrollera sedan om en bild visas på den anslutna externa bildskärmen. Om ingen bild syns tydligt på den inbyggda skärmen samtidigt som en bild syns tydligt på den anslutna externa bildskärmen kan ett problem ha uppstått med den inbyggda bildskärmen. Läs felsöka skärm- eller bildproblem.

6. Försök att starta datorn i macOS Återställning. Kontrollera att datorn startar i macOS Återställning.

7. Använd diskkontrollverktyget för att verifiera datorns interna startvolym medan du startar datorn i macOS Återställning. Om du upptäcker fel använder du diskkontrollverktyget för att reparera datorns interna startvolym.

8. Starta om datorn och kontrollera att startprocessen slutförs. Om datorn fortfarande inte startar helt väljer du alternativet Installera macOS i macOS Återställning för att uppdatera eller installera om macOS.

9. Om datorn inte kan starta i macOS och inte kan starta i macOS Återställning visas en symbol med ett utropstecken i en cirkel. Om du ser symbolen när du försöker starta datorn följer du de rekommenderade stegen iOm din Mac startar och visar ett utropstecken i en cirkel.

Öppna och inspektera datorn

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa supportartiklar eller köra felsökningstester läser du datorns reparationshandbok för att öppna och inspektera datorn. En skadad eller felplacerad del kan orsaka ett av problemen.

1. Följ procedurerna i reparationshandboken för att öppna datorn.

2. Inspektera interna komponenter och höljet efter tecken på fysisk skada eller fuktskada, kontaminering eller brända eller mörka områden.

3. Inspektera området runt kylflänsen och varje fläkt (för modeller med fläktar) och kontrollera om det finns damm eller skräp. Använd en ESD-säker dammsugare eller tryckluft för att försiktigt ta bort damm och skräp från kylflänsen och fläktarna. Se till att varje fläkt snurrar fritt och inte är blockerad.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du kanske inte löser problemet med enheten genom att byta ut en del. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byt ut delen

Om du inte lyckades lösa eller isolera problemet i föregående steg byter du moderkortet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du kanske inte löser problemet med enheten genom att byta ut en del. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Felsöka batteri- och strömadapterproblem eller ingen ström

Identifiera problem

Läs de här artiklarna om du upptäcker något av följande problem:

• På batterimenyn visas meddelanden som Kontrollera batteriet, Byt ut nu eller Byt ut snart

• Batteriet laddas inte

• Batteriet tar slut väldigt snabbt eller utan varning

• Ingen blixtsymbol på batteristatusmenyn eller nätanslutningsfeedback när strömadaptern ansluts

• ”X” på batteristatusmenyn

• Datorn startar inte från avstängt läge när strömadaptern ansluts

• Datorn startar inte när du öppnar locket

• Datorn startar inte när du trycker på strömknappen

• Datorn startar inte när strömadaptern ansluts

• Datorn startar inte när du trycker på en tangent på tangentbordet medan locket är öppet

• Datorn startar inte när du trycker på styrplattan medan locket är öppet

• Ingen bild visas på den inbyggda bildskärmen

Identifiera din MacBook-modell

Identifiera din MacBook Air-modell

Identifiera din MacBook Pro-modell

Identifiera din Mac-strömadapter

Använda Apples strömadaptrar, kablar och duckhead-kontakter med Apple-produkter

Snabbladda din MacBook Air eller MacBook Pro

Om din Mac inte startar

Om din Mac inte startar helt

Om din MagSafe-kabel eller -strömadapter inte fungerar

Om den bärbara Mac-datorn inte laddas med usb-C-strömadaptern

Få hjälp med batteriet till din bärbara Mac-dator

Om din bärbara dators strömadapter

Om datorns batteriladdning snabbt tar slut

Om status för batteriet i datorn visar att batteriet inte laddas

Om datorns batteri inte laddas

Använda säkert läge på din Mac

Om din Mac startar och visar ett utropstecken i en cirkel

Om din Mac startar och visar en skärm med en kugghjulssymbol

Om du inte kan starta från macOS Återställning

Använda macOS Återställning på en Mac med Apple-chip

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova de här stegen innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

1. Kontrollera om datorn är fuktskadad. Kontakt med vätska kan kortsluta interna kretsar och få fläktarna att sluta fungera.

2. Kontrollera att strömadaptern och laddningskabeln är av rätt typ för datorn. Olika strömadaptrar och laddningskablar kan se likadana ut, men ger kanske inte tillräckligt med ström för att starta eller ladda datorn. Vissa modeller kan bara laddas med usb-C, medan andra modeller även kan laddas med MagSafe. Observera att endast vissa strömadaptrar och vissa laddningskablar har snabbladdningsfunktion. Mer information om hur du identifierar Mac-strömadaptrar och snabbladdning finns i supportartiklarna ovan.

• Obs! När du använder både usb-C- och MagSafe-laddningskablar prioriteras usb-C före MagSafe för laddningsström.

3. Inspektera alla usb-C- och MagSafe-portar och öppningar på det övre höljet på datorn och kontrollera om du kan se tecken på deformering, skada eller skräp som kan blockera anslutningen. Rengör försiktigt varje kontakt med en liten, icke-metallisk, mjuk borste. Se till att borsten är ren och torr. Använd precis så många borst som får plats inuti porten. Vrid borsthåren så att smuts lossnar och lyfts ut. Borsta skräpet i riktning bort från porten för att undvika att borsta in skräp i porten

• Varning! Börja med att koppla bort alla kablar och stänga av datorn. Använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid som kan skada finishen. Använd inte metallföremål för att rensa bort smuts eller blockeringar eftersom det kan kortsluta kontakten och orsaka skador. Undvik att få in fukt i öppningarna och spreja inte vätska direkt på datorn. Använd inte tryckluft.

4. Om datorbatteriet är urladdat ansluter du en kompatibel usb-C-strömadapter och laddningskabel från Apple och laddar datorn i upp till tio minuter för att verifiera att datorns batteri går att ladda. Om datorn inte startar med en strömadapter efter laddning går du vidare till nästa steg. Om datorn slås på men startprocessen inte slutförs läser du felsöka startproblem.

5. Kontrollera att datorn är avstängd. Om du inte är säker på om datorn är på eller av kan du hålla ned strömknappen så att datorn stängs av. Vänta några sekunder och tryck sedan på strömknappen igen för att starta datorn.

6. Anslut en kompatibel usb-C-strömadapter och laddningskabel från Apple till varje usb-C- eller MagSafe-port för att verifiera grundläggande funktion hos usb-C- och MagSafe-laddningsportarna. Kontrollera att datorn känner av anslutningen. Testa funktionen i kontaktens båda riktningar genom att vända den och återansluta den.

7. Anslut datorns strömadapter och laddningskabel till datorn. Kontrollera att datorns strömadapter och laddningskabel laddar datorn. En trasig strömadapter eller laddningskabel (eller både och) kan orsaka korta batteritider.

Kör manuella tester och felsökningstester

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker kör du de här felsökningstesterna och manuella testerna för att identifiera orsaken till problemet:

1. Fastställ om datorn har ström genom att bekräfta något av följande:

1. En fläkt snurrar (endast vissa modeller)

2. Styrplattan klickar när du trycker på den

3. Datorn indikerar när en laddningskabel ansluts (till exempel med ett ljud)

4. Den inbyggda bildskärmen fungerar

5. En ansluten extern bildskärm fungerar

If the computer shows any indications of power, refer to troubleshooting startup issues.

2. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI) medan datorn är ansluten till en kompatibel usb-C-strömadapter och laddningskabel från Apple, om möjligt.

• Obs! Testet samlar in felsökningsinformation om batteriet och kontrollerar att värmesensorns avläsningar är inom gränserna. Kontrollera MRI-resultaten för eventuella varningar eller fel relaterade till batteri, ström, fläkt eller värme.

Öppna och inspektera datorn

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa supportartiklar eller köra felsökningstester läser du datorns reparationshandbok för att öppna och inspektera datorn. En skadad eller felplacerad del kan orsaka ett av problemen.

1. Följ procedurerna i reparationshandboken för att öppna datorn.

2. Inspektera interna komponenter och höljet efter tecken på fysisk skada eller fuktskada, kontaminering eller brända eller mörka områden.

3. Inspektera området runt kylflänsen och varje fläkt (för modeller med fläktar) och kontrollera om det finns damm eller skräp. Använd en ESD-säker dammsugare eller tryckluft för att försiktigt ta bort damm och skräp från kylflänsen och fläktarna. Se till att varje fläkt snurrar fritt och inte är blockerad.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du kanske inte löser problemet med enheten genom att byta ut en del. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byt ut delen

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa föregående steg byter du ut följande delar en i taget i den ordning som visas. När du har bytt ut den första delen upprepar du felsökningsstegen för att avgöra om det löser problemet. Om det fortfarande inte är löst byter du ut nästa del.

• Om du upptäcker skador i laddningsportarna byter du ut det berörda I/O-kortet, usb-C-kortet eller MagSafe 3-kortet (beroende på modell).

• Om felsökningsresultaten visar på batterifel byter du ut batteriet (på modeller med utbytbara batterier). Byt det övre höljet (på modeller utan separat utbytbara batterier).

• Byt ut moderkortet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du kanske inte löser problemet med enheten genom att byta ut en del. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.