Lägg till verifierbar information om covid-19-vaccination i Apple Plånbok och Hälsa

Lägg till verifierbar information om covid-19-vaccination som ett vaccinationskort i Plånbok och hämta och lagra verifierbara journaluppgifter om vaccinationer och provsvar i appen Hälsa.

Om verifierbara journaluppgifter om vaccinationer och provsvar

Du kan lagra verifierbara versioner av journaluppgifter om dina covid-19-vaccinationer, provsvar och friskhetsintyg i appen Hälsa på din iPhone eller iPod touch. Journaluppgifter om vaccinationer och provsvar som hämtas i detta verifierbara format är digitalt signerade av en vårdgivare eller hälsomyndighet. Det fungerar ungefär som med pappersdokument försedda med en officiell stämpel. Verifierbara hälsojournaler visas med en bockmarkering i appen Hälsa. Det betyder att posten inte har ändrats sedan den ursprungligen skapades.

Du kan hämta en verifierbar journal med uppgifter om vaccinationer och provsvar om vårdgivaren har stöd för det formatet. Hör efter med vårdgivaren om de använder verifierbara journaluppgifter.

iOS 15.4 och senarehar stöd för EU:s digitala covid-certifikat (EU DCC)1 Läs mer om den teknik som stöds för verifierbara journaluppgifter.

Lägga till ett vaccinationskort i Apple Plånbok

Med iOS 15.1 kan du på ett säkert sätt hämta och lagra verifierbar information om dina covid-19-vaccinationer i appen Hälsa och lägga till ett vaccinationskort i Plånbok.2

Om du har fått en QR-kod

Du kan skanna en QR-kod som du fått av vårdgivaren som tillhandahållit covid-19-vaccinationen eller provet och lägga till verifierbara journaluppgifter i appen Hälsa.

1. Öppna appen Kamera från hemskärmen, Kontrollcenter eller låsskärmen på din iPhone eller iPod touch.

2. Välj den bakre kameran.

3. Håll enheten så att QR-koden visas i sökaren i Kamera-appen. Enheten identifierar QR-koden och visar en notis i appen Hälsa.

4. Tryck på notisen.

5. För verifierbara vaccinationsuppgifter trycker du på Lägg till i Plånbok och Hälsa för att lägga till posten i appen Hälsa och appen Plånbok.

ios15-iphone13-pro-health-add-vaccination-record-to-wallet
  6. Tryck på Klar.

Om dina vaccinationsuppgifter ändras, t.ex. om du får en extra dos, måste du lägga till en ny QR-kod.

Om du har sparat en bild av en QR-kod

Du kan använda Live Text i appen Bilder för att lägga till dina verifierbara hälsojournaler i appen Hälsa.

1. Öppna appen Bilder.

2. Tryck på bilden av din QR-kod.

3. Tryck på och håll kvar QR-koden i bilden och tryck sedan på Öppna i Hälsa.

4. För verifierbara vaccinationsuppgifter trycker du på Lägg till i Plånbok och Hälsa för att lägga till posten i appen Hälsa och appen Plånbok.

5. Tryck på Klar.

Om dina vaccinationsuppgifter ändras, t.ex. om du får en extra dos, måste du lägga till en ny QR-kod.

Om du har fått en hämtningsbar fil

Du kan hämta en verifierbar medicinsk journal som du fått från vårdgivaren och lägga till journaluppgifter om covid-19-vaccin och provsvar i appen Hälsa.

1. Tryck på hämtningslänken på din iPhone eller iPod touch.

2. För verifierbara journaluppgifter om vaccination, tryck på Lägg till i Plånbok och Hälsa för att lägga till journaluppgiften till appen Hälsa och appen Plånbok.

3. Tryck på Klar.

Om du har en befintlig verifierbar vaccinationsjournal i appen Hälsa

Om du tidigare har skannat en QR-kod, hämtat en fil eller anslutit till din vårdgivare för att lägga till dina hälsojournaler på din iPhone eller iPod touch

1. Öppna appen Hälsa.

2. Tryck på Sammanfattning längst ner till vänster.

ios15-iphone13-pro-health-summary-vaccination-record-highlight
  3. Tryck på Lägg till i Plånbok under Vaccinationsjournal.

Om du inte ser alternativet Lägg till i Plånbok:

1. Tryck på Bläddra längst ned till höger och sedan på Vaccinationer.

2. Tryck på typen av vaccinationspost.

3. Tryck på den verifierbara vaccinationsposten som har en bockmarkering.

4. Tryck på Lägg till i Plånbok.

Om vaccinationskort i Plånbok

När du har lagt till ditt vaccinationskort i appen Plånbok kan du se och visa det när som helst. Framsidan av kortet visar ditt namn, typen av vaccin, datum för de doser du har fått, utfärdare och en QR-kod.

Fullständig information på ditt vaccinationskort visas inte förrän du har autentiserat dig med Face ID, Touch ID, eller lösenkod.

Det går inte att dela vaccinationskortet till en annan iPhone-, iPod touch- eller Apple Watch-användare.

En iPhone-skärm som visar ett vaccinationskort i appen Plånbok

Lägga till dina verifierbara journaluppgifter

Beroende på var du har fått din covid-19-vaccination och dina prover kan du på ett säkert sätt ladda ned och lagra dina verifierbara journaluppgifter i appen Hälsa med hjälp av en QR-kod eller en hämtningsbar fil.

Om du har fått dina covid-19-vaccinationer och tagit dina prover via en vårdgivare som har stöd för Medicinska journaler på iPhone och verifierbara journaluppgifter kan du ansluta till vårdgivaren i appen Hälsa. När du har anslutit hämtas dina tillgängliga verifierbara journaler automatiskt.

Läs mer om hur du lägger till dina journaluppgifter.

Visa en verifierbar journaluppgift

När du har hämtat och sparat en verifierbar journaluppgift i appen Hälsa kan du visa den när som helst.

1. Öppna appen Hälsa och tryck på Bläddra.

ios15-iphone13-pro-health-summary-vaccination-record-details
  2. Tryck på Vaccinationer eller Provresultat.

3. Tryck på den verifierbara journaluppgift du vill visa.

Din verifierbara journaluppgift i appen Hälsa innehåller information som ditt för- och efternamn, födelsedatum, vaccinationer eller prov som tagits samt QR-koden för den verifierbara journaluppgiften.

Dela en verifierbar journaluppgift

Du kan välja att dela verifierbara journaluppgifter med tredjepartsappar när en godkänd app ber om åtkomst till den informationen. När en app begär åtkomst till verifierbara journaluppgifter kan du välja vilka journaluppgifter du vill dela och bara dela dem en gång med appen. Tredjepartsappar har inte kontinuerlig åtkomst till de verifierbara journaluppgifterna som du delar.

Journaluppgifterna visas i ett verifierbart format vilket innebär att om du vill dela provresultaten och vaccineringsjournalen med tredjepartsappar, till exempel vid konferens- eller eventlokaler, kan tredjepartsappar få bekräftat att journaluppgiften har utfärdats av en vårdgivare och inte har ändrats sedan dess.

Apple deltar inte i tredjepartens verifieringsprocess och har inte tillgång till dessa data när de importeras eller delas.

1. Möjligheten att lägga till verifierbara journaluppgifter som vaccinationer, provsvar och friskhetsintyg är tillgänglig så länge tekniken för detta.

2. Du kan inte lagra provsvar eller friskhetsintyg i Plånbok.