Om iMovie inte fungerar på din Mac

Läs om vad du kan göra om iMovie inte startar, om du inte kan spela upp ett projekt eller om du har andra problem.

Pröva de här felsökningsstegen i angiven ordning

Efter varje steg du provat nedan testar du iMovie igen för att se om problemet har lösts.

Starta om Mac-datorn

Välj Starta om från Apple-menyn .

Nollställ NVRAM

Om du använder en extern enhet med iMovie som en kamera, nollställer du NVRAM:

1. Stäng av din Mac.

2. Koppla bort alla externa enheter förutom tangentbord och mus.

3. Nollställa NVRAM.

4. Öppna iMovie och försök att återskapa problemet.

• Om iMovie fungerar återansluter du enheterna en i taget tills du kan återskapa felet. Om enheten kräver det startar du om din Mac efter att du har återanslutit en enhet.

• Om iMovie ändå inte fungerar kan du behöva uppdatera enhetens fasta mjukvara eller lämna in den på service.

Uppdatera macOS och iMovie

Välj Apple-menyn  > App Store och klicka sedan på Uppdateringar. Om det finns en uppdatering tillgänglig för iMovie klickar du på Uppdatera för att hämta och installera den.

Kontrollera kompatibilitet för kamera och medieformat

Se till att du använder en kamera och medieformat som fungerar med iMovie. Om din kamera inte finns med på listan eller om du behöver mer hjälp kontaktar du enhetens tillverkare för att få support.

Om du använder ett videogränssnitt från tredje part på din Mac kontrollerar du med tillverkaren om det finns uppdateringar för den fasta mjukvaran eller andra mjukvaruuppdateringar.

Testa med ett nytt bibliotek och projekt

Du kan skapa ett nytt bibliotek och testprojekt för att kontrollera om felet gäller biblioteket, projektet eller iMovie-programmet. Först skapar du ett nytt bibliotek:

1. Avsluta iMovie.

2. Klicka på iMovie-appen i Dock eller dubbelklicka på iMovie-appen i mappen Program medan du trycker och håller ner alt-tangenten.

3. Klicka på Nytt för att skapa ett nytt bibliotek I fönstret Öppna bibliotek.

4. Namnge testbiblioteket ”iMovie-testbibliotek” och spara det sedan i mappen Filmer i din hemmapp.

Skapa sedan ett testprojekt med en inbyggd trailermall och exportera den som en QuickTime-videofil:

1. I iMovie klickar du på Projekt för att återgå till vyn Projekt.

2. Välj Arkiv > Ny trailer, klicka på trailermallen Action och klicka sedan på Skapa.

3. Välj Arkiv > Dela > Fil, klicka på Nästa, kalla filen Mållinjen och spara sedan videofilen på skrivbordet.

Importera sedan QuickTime-videofilen i ett nytt projekt i det nya biblioteket:

1. Klicka på projekt för att återgå till vyn Projekt. Klicka på OK i fönstret.

2. Välj Arkiv > Ny film.

3. Välj Arkiv > Importera medier och klicka sedan på Skrivbord i sidofältet Importera. Markera filen Mållinjen.mov i listan och klicka på knappen Importera markerat.

4. Välj klippet i bläddraren och tryck på E-tangenten för att lägga till klippet i tidslinjen.

5. Försök att återskapa problemet du hade. Försök att lägga till en övergång i tidslinjen om iMovie exempelvis avslutas när en övergång läggs till.

Om det nya biblioteket och projektet fungerar som förväntat har du isolerat orsaken till problemet till originalbiblioteket eller -projektet. Prova att återskapa en tidigare version av originalbiblioteket från Time Machine eller annan säkerhetskopia.

Nollställ iMovie

Nollställ iMovie till standardinställningar. Biblioteken påverkas inte.

Installera om iMovie

Radera iMovie och hämta det sedan igen och installera om det. Biblioteken påverkas inte.

Fungerar det fortfarande inte?

Kontakta Apple-supporten.

Läs mer

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.