Så bestämmer iOS, iPadOS och macOS vilket trådlöst nätverk de ansluter till automatiskt

När du går med i nätverk automatiskt börjar macOS Ventura, iOS och iPadOS med det mest föredragna nätverket, följt av privata nätverk och sist offentliga nätverk.

När din iOS- eller iPadOS-enhet eller din Mac med macOS Ventura eller senare utvärderar nätverksnamnen (SSID) och bestämmer vilket nätverk som den ska ansluta till automatiskt försöker den ansluta till nätverk i den här ordningen:

1. Det nätverk du ”oftast föredrar”

• Kända nätverk poängsätts baserat på dina åtgärder. Om du manuellt byter till ett nätverk ökar dess poäng. Om du manuellt byter till ett nätverk minskar dess poäng. Det ”mest föredragna” nätverket är nätverket med högst poäng.

2. Ett privat nätverk

• Privata nätverk finns i hem och på kontor och kan inkludera internetdelningen på din iOS- eller iPadOS-enhet eller din Mac med macOS Ventura eller senare. macOS Ventura, iOS eller iPadOS återansluter till kända privata nätverk i den senaste anslutningsordningen.

3. Ett offentligt nätverk

• Offentliga nätverk är utformade för allmän åtkomst på offentliga platser som hotell, flygplatser och caféer. Vissa andra exempel är Hotspot 2.0, Passpoint, EAP-SIM eller wifi-anslutningar som tillhandahålls av en del mobiloperatörer och nätverksleverantörer.

Om macOS Ventura, iOS eller iPadOS hittar flera privata eller offentliga nätverk, prioriterar macOS Ventura, iOS eller iPadOS nätverk enligt följande kriterier, i denna ordning:

1. Konfigurationsmetod (iOS 16.4, iPadOS 16.4 och macOS Ventura 13.3 eller senare): privata nätverk som konfigurerats med en MDM-profil (mobile device management) föredras framför manuellt anslutna nätverk.

2. Högsta wifi-standard som stöds: Till exempel är wifi 6-nätverk att föredra framför wifi 5-nätverk.

3. Frekvensband: 6 GHz, sedan 5 GHz, sedan 5 GHz (DFS) och sedan 2,4 GHz.

4. Säkerhet: WPA Enterprise, sedan WPA Personal, sedan WEP.

5. Signalstyrka: Läs mer om RSSI och trådlös roaming för företag.

iOS ansluter inte till osäkra eller öppna nätverk automatiskt såvida inte iOS hade anslutit till det nätverket under de senaste två veckorna.

Om att ansluta automatiskt efter en omstart

Efter en omstart är wifii-inloggningsuppgifter på iOS och iPadOS endast tillgängliga när du har låst upp enheten. iOS och iPadOS väntar tills enheten är upplåst innan den går med i ett närliggande nätverk automatiskt.