Tangentbyglar

Välj lämplig tangentbordskarta nedan:

Obs! Borttagnings- och återmonteringsstegen för tangentbyglar är desamma för alla modeller.

Kartor

Bygeltangenter är markerade och omfattar följande:

• Mellanslag

• Skift

• Tabb

• Radera

• Skiftlås

• Retur

• Escape – endast MacBook Pro (14 tum, 2021), MacBook Pro (16 tum, 2021) och senare

Obs!

• Blå staplar visar var klämmor finns.

• Gröna linjer visar var byglar finns.

MacBook Air (M1, 2020)

ANSI

ISO

JIS

MacBook Pro (13 tum, M1, 2020 och 13 tum, M2, 2022)

ANSI

ISO

JIS

MacBook Air (M2, 2022) eller senare och MacBook Pro (14 tum och 16 tum, 2021) eller senare

ANSI

ISO

JIS

Borttagning

Viktigt

Använd två tangentverktyg för tangenter med två klämmor. Du kan se de här tangenttyperna på Bygeltangentkartorna.

Obs! Den här proceduren visar hur du tar bort och återmonterar mellanslagstangenten, men stegen är desamma oavsett om du behöver använda en eller två tangentverktyg för en bygeltangent. Obs! och Varningsföreskrifter beskriver hur procedurerna skiljer sig åt för de andra typerna av bygeltangenter.

1. Identifiera platsen för de klämmor under tangenten som du behöver byta ut med hjälp av Bygeltangentkartorna.

2. Ta bort det matta skyddet från ena sidan av de förskurna fästremsorna (1x1). Tryck och håll ned den stora sidan av tangentverktyget på fästremsan i 10 sekunder. Lyft upp tangentverktyget och fästmaterialet för att separera dem från det vita skiktet.

3. Lägg tangentverktyget på sidan. Upprepa steg 2 med det andra tangentverktyget och fortsätt sedan med steg 4.

4. Justera tangentverktygen över klämmorna.

5. Tryck lätt på de självhäftande ändarna av tangentverktyget på tangenten.

• Viktigt! Peka med pilen på verktyget på tangentens gångjärnssida, som är motsatt den sida som sitter fast på tangentbordet. Du hittar klämmornas platser på Bygeltangentkartorna.

• Obs! JIS-returtangenten har tre byglar och en sidoklämma. Placera tangentverktyget så att pilen pekar mot bygeln på den högra delen av tangentbordet.

6. Håll tangentverktyget och fästremsan på tangenten i 10 sekunder för att aktivera fästmaterialet.

7. Vinkla tangentverktyget i pilens riktning tills du känner att klämmorna släpper.

•  Var försiktig! För en tangent med en bygel får du inte vinkla upp tangenten mer än 20 grader.

• Viktigt! Den nedre bygeln på större tangenter kan fastna i tangenten vid borttagning. Om detta inträffar håller du de två tangentverktygen och sätter in det svarta petverktyget mellan tangenten och den nedre bygeln. Använd det svarta petverktyget för att lossa bygeln i tangentbrunnen.

8. Ta bort tangenten.

9. Inspektera saxmekanismen och tangentbrunnen:

• Använd det svarta petverktyget för att försiktigt föra varje saxmekanism uppåt och nedåt. Kontrollera att varje saxmekanismen rör sig lätt och ligger helt platt när den är släppt. Om den inte gör det byter du ut saxmekanismen.

• Använd det svarta petverktyget för att trycka ned och släppa varje kupol genom toppen av saxmekanismen – en kupol ska skjutas upp igen. Om en kupol är skadad eller inte är centrerad byter du ut det övre höljet.

• Om en nedre krok är böjd försöker du att böja tillbaka den till en 90-graders vinkel.

• Om en övre krok är böjd använder du en spetstång för att räta ut den.

• Om någon nedre eller övre krok är trasig eller böjd så att den inte kan repareras byter du ut det övre höljet.

10. Använd tryckluft för att rengöra tangentbrunnen.

• Obs! Om tryckluft inte får bort synligt skräp kan du använda en putsduk i mikrofiber för att försiktigt få bort skräpet.

11. Ta bort tangenten och fästremsan från tangentverktyget. Kasta tangenten och fästremsan.

Återmontering

Viktigt

För tangenter som har mer än en bygel kontrollerar du att den översta bygeln är förinstallerad på den nya tangenten.

Obs! På JIS-returtangenten är bygeln som passar in i den högra sidan av tangentbrunnen förinstallerad.

1. Placera tangenten i brunnen och sätt in den övre bygeln i metallkrokarna som finns på varje sida av brunnen.

• Viktigt! För att sätta tillbaka JIS-returtangenten för du in tangenten i den högra sidan av brunnen.

2. Skjut tangenten framåt för att sätta den övre bygeln på plats.

3. Tryck försiktigt på klämmorna och saxmekanismerna enligt bilden för att fästa tangenten. Du hittar klämmornas platser på Bygeltangentkartorna.

• Obs! För tangenter med en bygel trycker du försiktigt in den nya tangentens gångjärnssida i den gångjärnssida som finns i brunnen i 15-graders vinkel tills gångjärnen går in i varandra. Tryck sedan försiktigt på klämman eller klämmorna.

4. Tryck flera gånger på tangenten för att kontrollera att den kommer upp igen. Om tangenten inte verkar vara korrekt installerad upprepar du alla steg för borttagning och återmontering med en ny tangent.