Studio Display – skärm (stativ)

Innan du börjar

Fara

Se till att strömsladden inte är ansluten till ett eluttag.

Varning

Läs Säkerhet för trasigt glas innan du börjar.

Var försiktig

På vissa bilder är strömsladden inte ansluten till skärmen, men under den här proceduren ska strömsladden vara ansluten till skärmen.

Verktyg

• Limkniv

• Ersättningshjul för limkniv

• Fästremsor för skärm

• Stödstativ till skärm

• ESD-säker pincett

• Etanoldukar eller isopropylalkoholservetter

• Skumplastpåse

• Nylonpetverktyg (svart)

• Skyddsglasögon

• Silikonrulle

• Matta för vidhäftande dynor

• Stödjande viloblock i skum

• Stödkil: vinklingsbart stativ

• Stödkil: vinklings- och höjdjusterbart stativ

Var försiktig

För den här proceduren krävs Systemkonfiguration. Du behöver följande för att utföra systemkonfiguration:

• Den senaste versionen av Apple Service Utility installerad på en Mac som kör macOS Sonoma (14.1 eller senare)

• Internetanslutning

• En usb-C-laddningskabel eller en usb-A till usb-C-kabel. Usb-C-kabeln måste ha stöd för både ström och data. Använd inte Thunderbolt 3-kablar.

Var försiktig

Limkniven har ersättningshjul. Du kommer förmodligen att behöva använda flera hjul. Om ett hjul har flisor, bucklor, är trasigt eller inte längre är plant ska du byta ut det. Om du använder ett skadat hjul kan det skada polyesterfilmen på skärmen. Bilden till vänster är ett skadat hjul och bilden till höger är ett nytt hjul.

Viktigt

• För att ta bort skärmen måste du skärma fästremsorna som fäster skärmen vid det bakre höljet. Varje remsa har ett skumlager med två självhäftande lager runtom. Du ska använda limkniven för att skära fästremsorna och du kommer att skära främst igenom skumlagret.

• För modeller konfigurerade med adapter för VESA-fäste hänvisar du till borttagnings- och återmonteringsinstruktionerna Skärm (adapter för VESA-fäste).

Borttagning

1. Vinkla skärmen ända upp och för in stödkilen.

2. Skär fästremsorna för skärmen genom att föra in limkniven mellan skärmen och höljet. Börja från en kant och flytta hjulet runt skärmens kanter.

• Viktigt

• Om skärmen använder ett vinklingsbart stativ följer du steg 3.

• Om skärmen använder ett vinklings- och höjdjusterbart stativ hoppar du över till steg 4.

3. Placera stödkilen för det vinklings- och höjdjusterbara stativet parallellt med skärmen enligt bilden. Gå sedan vidare till steg 5.

4. Lägg de stödjande viloblocken i skum vinkelrätt mot skärmen med blockens linjer vertikalt enligt bilden.

5. Medan du håller i skärmen för du fingrarna längst med kanterna och lyfter försiktigt för att se till att limmet har skurits bort helt. Om det inte har det, skär du bort limmet som är kvar med limkniven.

6. Lossa försiktigt skärmen från höljet och se till att hängarna nära höljets övre delar är fria. Håll skärmens nederdel med en hand medan du vinklar skärmens övre del bort från höljet.

7. Luta skärmen mot stativets stödkil eller de stödjande viloblocken i skum.

8. Dra fliken för att fälla upp låsspärren på DisplayPort-signalflexkabeln (1). Skjut sedan ut änden på flexkabeln ur kontakten (2).

• Viktigt: DisplayPort-signalflexkabeln har en liten del med fästmaterial som fästs vid skärmens baksida. Om flexkabeln fortfarande är fäst vid skärmens baksida använder du det svarta petverktyget för att lossa den.

9. Skjut sedan ut DisplayPort-strömkabeln ur kontakten (3).

10. Dra fliken för att fälla upp låsspärren (1) på kamerans flexkabel. Skjut sedan ut änden på flexkabeln ur kontakten (2).

11. Vicka försiktigt på ändarna på kablarna till skärmens bakgrundsbelysning ut ur kontakterna (3).

12. Ställ skärmen på skärmens stödstativ.

• Viktigt: Om du inte har ett stödstativ till skärm lägger du skärmen vänd nedåt på en ren, mjuk handduk. För att undvika skada på skärmen kontrollerar du att flexkablarna inte rör handduken.

13. Använd en ESD-säker pincett för att dra bort skärmlim från baksidan på skärmkanterna enligt bilden.

•  Var försiktig

• Skrapa inte bort lim som blir kvar på skärmens kanter för att inte skada polyesterfilmen på skärmen.

• Använd inte etanoldukar eller isopropylalkoholdukar på skärmen. Etanol och isopropylalkohol kan skada polyesterfilmen.

14. Använd en ESD-säker pincett för att dra bort skärmlim från höljets kanter enligt bilden.

15. Använd etanoldukar eller isopropylalkoholservetter för att torka bort limrester från höljet.

Återmontering

1. Placera skärmens fästremsor på en platt yta och kontrollera att de inte är skadade eller skrynkliga. Hänvisa till artikelnumren på fästremsorna för att identifiera var fästremsorna ska vara:

• Ned (946-21413) (1)

• Upp, vänster (946-21414) (2)

• Upp, höger (946-21415) (3)

• Höger (946-21416) (4)

• Vänster (946-21417) (5)

•  Varning: Skadade skärmremsor kan leda till kosmetiska luckor och lätt läckage. De kan också försvaga bandet mellan skärmen och höljet. Om fästremskorna är skadade eller skrynkliga ska du byta ut dem.

• Obs! Fästremsorna för skärmen har två lager lim och ett skumlager mellan dem. Det finns ett släppskikt i papper på undersidan och ett släppskikt i plast på översidan. Färgerna på släppskiktet kan variera.

2. Dra bort delar av släppskikten i papper från vänster fästremsor för skärmen medan du trycker fästremsan mot höljets kant. Använd sedan den platta änden på det svarta petverktyget för att trycka längs med fästremsan och fästa den vid höljet.

• Viktigt: Se till att du matchar mönstret för skärmens fästremsor med höljets mönster.

3. Upprepa steg 2 för att installera fästremsorna för skärmen på höljets högra sida, övre vänstra sida, övre högra sida och nederkanterna.

• Viktigt

• Om skärmen använder ett vinklingsbart stativ följer du steg 4.

• Om skärmen använder ett vinklings- och höjdjusterbart stativ hoppar du över till steg 5.

4. Placera stödkilen för det vinklings- och höjdjusterbara stativet framför höljet enligt bilden. Placera skärmen på stativets stödkil framför höljet. Gå sedan vidare till steg 6.

5. Placera de stödjande viloblocken i skum under höljet enligt bilden. Placera sedan skärmen på de stödjande viloblocken i skum framför höljet.

6. Skjut in ändarna på kablarna till skärmens bakgrundsbelysning (1) i kontakterna.

7. Skjut in änden av kamerans flexkabel i kontakten (2). Fäll sedan ned låsspärren på flexkabeln (3).

8. Skjut in änden av DisplayPort-strömkabeln i kontakten (1).

9. Skjut in änden av DisplayPort-signalflexkabeln i kontakten (2). Fäll sedan ned låsspärren på flexkabeln (3).

10. Lyft skärmen och häng den på de två hängarna nära höljets överkant.

11. Lägg de två stora skumblocken på bordet med blockens linjer vertikalt enligt bilden. Lägg hela enheten på skumblocken med skärmen vänd uppåt. Ta bort stödkilen. Rikta sedan in skärmen med höljet.

12. Lossa skärmen bara tillräckligt för att ta bort släppskikten från skärmens nederkant. Upprepa rörelsen längs skärmens kant tills släppskikten tar bort från vänster, höger och övre kanter.

13. Ta bort släppskiktet från mattan för vidhäftande dynor. Rulla silikonrullen fram och tillbaka på den vidhäftande dynan för att rengöra den.

14. Rulla silikonrullen längs varje kant på skärmen sex gånger.

15. Tryck på skärmens kant med båda händerna så att fästmaterialet verkar. För händerna längs skärmens kant och tryck på varje plats.

16. Lägg skärmen i skumplastpåsen. Lägg den sedan platt på ett rent bort med skrämsidan nedåt. Vänta i 30 minuter på att fästmaterialet ska verka på både skärmen och höljet.

•  Varning: Dra inte skärmen på bordet.

17. Ta ut skärmen ur skumplastpåsen och ställ den upprätt. Om du har återmonterat skärmen eller moderkortet som redan finns är reparationen färdig.

•  Varning: Om du har bytt ut skärmen eller moderkortet slutför du de återstående stegen för att köra systemkonfigurationen. Kontrollera att du har en Mac med Apple Service Utility installerat och en usb-C-laddningskabel innan du fortsätter.

18. Öppna appen Apple Service Utility på din Mac. Kontrollera att alla Resurser är installerade.

• Obs! Hur länge det tar att hämta och installera Resurser beror på internethastigheten.

19. Apple Service Utility visar meddelandet med texten Anslut en enhet eller ett verktyg.

20. Anslut skärmens strömsladd till ett eluttag.

21. Anslut ena änden på usb-C-laddningskabeln till Mac-datorn. Anslut sedan den ändra änden på usb-C-laddningskabeln till Thunderbolt 3-porten på skärmens baksida. Thunderbolt 3-porten är porten längst till höger.

22. När Apple Service Utility upptäcker skärmen startar systemkonfigurationen automatiskt.

23. Om systemkonfigurationen lyckas visar Apple Service Utility ett meddelande med texten Systemkonfigurationen slutfördes.

Var försiktig

• Om systemkonfigurationen avbryts eller stöter på ett fel visar Apple Service Utility ett meddelande som uppmanar dig att kontakta teamet i självbetjäningsreparationsbutiken för att få hjälp.

• Om du har bytt ut skärmen fungerar kanske inte skärmens ljusstyrka, True Tone och Centrerat som de ska tills du har slutfört Systemkonfigurationen.

• Om du har bytt ut moderkortet visas en varning och “support.apple.com/display/restore” på skärmen tills du har slutfört Systemkonfigurationen.