Styrplatta och flexkabel till inmatningsenhet till MacBook Air (M1, 2020)

Innan du börjar

Varning

Läs Batterisäkerhet och följ riktlinjerna för hantering av arbetsyta och batteri innan du börjar.

Ta bort följande del innan du börjar:

Verktyg

• Justerbar vridmomentnyckel (10–34 Ncm)

• Justerbar vridmomentnyckel (0,3–1,2 Nm)

• ESD-säker pincett

• Verktyg för förskjutning av mellanrum

• Kaptontejp

• Nylonpetverktyg (svart)

• Klisterlappar (7,5 x 7,5 cm)

• Torx T3-skruvmejsel

• Torx T5-bit

• Torx T5-skruvmejsel

Viktigt

Denna procedur kan kräva ett paket med mellanlägg för styrplattan, som endast finns tillgänglig med en styrplatta för byte. Det går inte att beställa separat.

Borttagning

1. Öppna skärmen till en 90-graders vinkel. Placera sedan datorn på bordets kant med bildskärmen hängande nedåt.

2. Använd T3-skruvmejseln för att ta bort de två T3-skruvarna (923-04003) från IPD-kontaktens hölje.

3. Ta bort IPD-kontakthöljet och spara det till återmonteringen.

4. Använd det svarta petverktyget för att lyfta bort änden på IPD-flexkabeln från kontakten.

5. Använd T5-skruvmejseln för att ta bort den mittersta T5-skruven (923-03002) och de åtta T5-hörnskruvarna (923-02880).

6. Håll batterihöljet i kanterna och lyft bort det från det övre höljet.

7. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att fälla upp låsspärren på den andra änden av IPD-flexkabeln. Skjut sedan ut flexkabelns ände ur kontakten.

8. Ta försiktigt bort IPD-flexkabeln från batteriet.

9. Lyft datorn från bordet och IPD-flexkabeln till styrplattan passera genom öppningen i det övre höljet. Låt styrplattan ligga plant på bordet för att hålla mellanläggen på plats.

• Viktigt! Om mellanläggen faller ut måste de sättas tillbaka på sina ursprungliga platser. Om du inte kan avgöra var mellanläggen ursprungligen var placerade så byter du ut dem. Ett paket med mellanlägg är endast tillgängligt med en styrplatta för byte.

10. Placera datorn på bordets kant med bildskärmen hängande nedåt.

11. Lägg batterihöljet på batteriet. Tryck sedan in de svarta flikarna i klämmorna på det övre höljet tills du känner ett klick.

• Viktigt! Om du sätter tillbaka den befintliga styrplattan men styrplattans flexkabel är skadad, fortsätter du till steg 12. Om du sätter tillbaka den befintliga styrplattan och styrplattans IPD-flexkabel eller monterar en ny styrplatta, går du vidare till återmontering.

12. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att fälla upp låsspärren på styrplattan. Skjut sedan ut IPD-flexkabelns ände ur kontakten.

Återmontering

Viktigt

• Om du behöver montera en ny IPD-flexkabel skjuter du in änden på den nya flexkabeln i kontakten på styrplattan. Fäll sedan ned låsspärren.

• Om du byter ut styrplattan följer du steg 1. Om du använder den befintliga styrplattan går du vidare till steg 2.

1. Använd en ESD-säker pincett för att montera de nya mellanläggen för styrplattan. Använd fyra rektangulära mellanlägg på de yttre skruvhålen. Placera sedan ett runt mellanlägg på det mittersta skruvhålet.

• Viktigt! Styrplattan för byte levereras med tre mellanläggsstorlekar (0,100 mm, 0,150 mm och 0,175 mm). Börja med de 0,150 mm tjocka mellanläggen. Använd tunnare eller tjockare mellanlägg för att justera inriktningen i steg 16.

2. Håll batterihöljet i kanterna och lyft bort det från det övre höljet.

3. Se till att styrplattan ligger plant på bordet med IPD-flexkabeln utdragen bort från dig.

4. För IPD-flexkabeln tillbaka genom öppningen i det övre höljet.

5. Sänk långsamt ner datorn över styrplattan och rikta in skruvhålen i det övre höljet mot skruvhålen i styrplattan. Låt skärmen hänga över bordets kant.

6. Skjut in IPD-flexkabelns ände i kontakten. Fäll sedan ned låsspärren.

• Viktigt! Fäst inte IPD-flexkabeln till batteriet ännu.

7. Sätt batterihöljet på batteriet och tryck in de svarta flikarna i klämmorna på det övre höljet tills du känner ett klick.

8. Sätt i Torx T5-biten i den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm. Ställ in vridmomentet på 16 Ncm.

9. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och Torx T5-biten för att delvis sätta tillbaka de fyra yttre T5-hörnskruvarna (923-02880) i styrplattan så att styrplattan kan riktas in.

10. Vänd på datorn. Sätt in en mellanrumsförskjutning i vart och ett av de fyra hörnen på styrplattan. Skydda sedan varje mellanrum med en bit kaptontejp.

11. Ställ datorn på sidan med skärmen fortfarande öppen.

12. Ha kvar Torx T5-biten i den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm. Se till att vridmomentet fortfarande är inställt på 16 Ncm.

13. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och Torx T5-biten för att helt sätta tillbaka de fyra yttre T5-hörnskruvarna.

14. Placera datorn upprätt. För att kontrollera att ovansidan av styrplattan är på rätt höjd kan du rikta in en klisterlapp på styrplattans övre kant. Se till att klisterlappen ligger dikt an mot det övre höljet.

15. För att kontrollera att den nedre delen av styrplattan är på rätt höjd, lägger du två klisterlappar på varandra på styrplattans nedre kant. Se till att de två klisterlapparna ligger dikt an mot det övre höljet.

16. Om styrplattan har rätt höjd fortsätter du till steg 17. Om styrplattans kanter är högre eller lägre än det övre höljet ska du ta bort klisterlappar, mellanrum och kaptontejp. Placera datorn på bordets kant med bildskärmen hängande nedåt. Använd T5-skruvmejseln för att ta bort de fyra yttre T5-hörnskruvarna (923-02880) och upprepa steg 6 till 12. Följ sedan återmonteringssteg 1 till och med 15.

• Viktigt

• Om styrplattan är högre än det övre höljet använder du de tunnare mellanläggen på 0,100 mm.

• Om styrplattan är lägre än det övre höljet använder du de tjockare mellanläggen på 0,175 mm.

17. Placera datorn på bordets kant med bildskärmen hängande nedåt.

18. Sätt i Torx T5-biten i den justerbara vridmomentnyckeln för 0,3 till 1,2 Nm. Ställ in vridmomentet på 0,35 Nm.

19. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och Torx T5-biten för att sätta tillbaka den mittersta T5-skruven (923-03002).

20. Sätt i Torx T5-biten i den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm. Ställ in vridmomentet på 16 Ncm.

21. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och Torx T5-biten för att sätta tillbaka de återstående fyra inre T5-hörnskruvarna (923-02880).

22. Håll batterihöljet i kanterna och lyft bort det från det övre höljet.

23. Tryck IPD-flexkabelns ände mot kontakten. Tryck sedan flexkabeln försiktigt för att fästa den på batteriet.

• Viktigt! Om du installerar en ny IPD-flexkabel för styrplattan ska du ta bort den självhäftande baksidan innan du fäster flexkabeln på batteriet.

24. Sätt batterihöljet på batteriet och tryck in de svarta flikarna i klämmorna på det övre höljet tills du känner ett klick.

25. Placera IPD-kontakthöljet över IPD-flexkabelns ände.

26. Använd T3-skruvmejseln för att sätta tillbaka de två T3-skruvarna (923-04003) i IPD-kontakthöljet.

27. Vänd på datorn. Använd den platta sidan av det svarta petverktyget för att lyfta bort mellanrumsförskjutningarna och Kaptontejpen.

Sätt tillbaka följande del för att slutföra återmonteringen: