Moderkort till MacBook Pro (16 tum, 2021)

Innan du börjar

Varning

Läs Batterisäkerhet och följ riktlinjerna för hantering av arbetsyta och batteri innan du börjar.

Ta bort följande delar innan du börjar:

Verktyg

• 00-stjärnskruvmejsel

• 4 mm sexkantshylsmejsel

• ESD-säker pincett

• Kaptontejp

• Nylonpetverktyg (svart)

• Torx T3-skruvmejsel

• Torx T5-skruvmejsel

• Torx T6-skruvmejsel

Var försiktig

• För den här proceduren krävs Systemkonfiguration. När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.

• Om du installerar ett nytt moderkort måste du också installera ett nytt Touch ID-kort.

Obs! Moderkortet och kylflänsen kan se lite annorlunda ut, men anvisningarna är desamma.

Borttagning

1. Använd T3-skruvmejseln för att ta bort de 21 T3-skruvarna från följande 10 höljen:

• Två T3-skruvar från lockvinkelsensorns hölje (923-06854) (1)

• Två T3-skruvar från MagSafe 3-kontakthöljet (923-06854) (2)

• Tre T3-skruvar från det vänstra usb-C-kortets kontakthölje (923-06854) (3)

• Två T3-skruvar från ljudkortets kontakthölje (923-06854) (4)

• Två T3-skruvar från den vänstra högtalarens kontakthölje (923-06864, 923-06865) (5)

• Två T3-skruvar från den högra högtalarens kontakthölje (923-06864, 923-06865) (6)

• Två T3-skruvar från det högra usb-C-kortets kontakthölje (923-06854) (7)

• Två T3-skruvar från Touch ID-kortets kontakthölje (923-06854) (8)

• Två T3-skruvar från skärmens kontakthölje (923-06854) (9)

• Två T3-skruvar från skärmens kontakthölje (923-06854) (10)

2. Ta bort de 10 höljena och spara dem till senare.

• Viktigt

• Kontakthöljena till vänster och höger högtalare har en djupare böjning där skruvhålet är närmast batterihöljet. Lägg märke till höljenas riktning för att kunna återmontera dem.

• Den vänstra högtalarkontaktens hölje har en cirkulär etsning i mitten.

3. Lyft bort ändarna på följande 12 flexkablar (1–12) från kontakterna på moderkortet:

• Flexkabel till lockvinkelsensor (1)

• MagSafe 3-flexkabel (2)

• Flexkablar till vänster usb-C-kort (3 och 4)

• Flexkabel till ljudkortet (5)

• Flexkabel till vänster högtalare (6)

• Flexkabel till höger högtalare (7)

• Flexkabel till höger usb-C-kort (8)

• Flexkabel till Touch ID-kort (9)

• Flexkabel för tangentbordets bakgrundsbelysning (10)

• Flexkabel till FaceTime HD-kamera (11)

• eDP-flexkabel (12)

Note: The image orientation for steps 8 and 9 differs from the other removal steps, but the instructions are the same. You don’t need to rotate the device for these steps.

4. Dra tillbaka polyesterfilmflikarna från låsspärrarna för mikrofonerna (1), tangentbordets bakgrundsbelysning (2) och tangentbordets (3) flexkablar.

5. Använd det svarta petverktyget för att fälla upp de tre låsspärrarna (1–3). Dra sedan ut ändarna på de tre flexkablarna från respektive kontakt.

6. Dra tillbaka polyesterfilmfliken från låsspärrarna på de två fläktflexkablarna. Använd sedan det svarta petverktyget för att fälla upp de två låsspärrarna.

7. Lyft bort flexkabelklämmorna för skärmen från den inre ramen på det övre höljet. Vik försiktigt tillbaka dem så att du ser skärmkabelns stötdämpare under.

8. Lyft bort skärmkabelns stötdämpare från den inre ramen och spara dem till senare.

9. Använd en ESD-säker pincett för att dra ut en flexkabel till fläkten från moderkortet (1). Dra sedan ut flexkabeln till fläkten ur kontakten (2). Upprepa processen för den andra flexkabeln till fläkten.

10. Använd T6-skruvmejseln till att ta bort de två T6-skruvarna (923-06858) från de övre hörnen.

11. Använd T5-skruvmejseln till att ta bort de sex långa T5-skruvarna (923-06859).

12. Använd T5-skruvmejseln till att ta bort de fyra korta T5-skruvarna (923-06861).

13. Använd sedan insexnyckeln på 4 mm för att ta bort de två sexkantsskruvarna på 4 mm (923-06857) från de nedre hörnen.

14. Vik tillbaka packningarna för värmekanalen och flexkablarna till fläkten. Använd kaptontejp för att hålla bort dem som på bilden.

15. Lyft försiktigt upp moderkortet enligt bilden (1) och skjut sedan ut moderkortet ur det övre höljet (2). Använd det svarta petverktyget för att vika tillbaka flexkablarna till styrplattan och BMU-enheten när du tar bort moderkortet.

• Viktigt: Ta inte bort kylflänsen från moderkortet. Det nya moderkortet har kylflänsen monterad.

Återmontering

Viktigt: Om du installerar ett befintligt moderkort går du vidare till återmonteringssteg 15. Om du installerar ett nytt moderkort går du vidare till återmonteringssteg 1.

Varning: Om du installerar ett nytt moderkort måste förpackningsskruvarna för kylflänsar och förstyvare överföras till det befintliga moderkortet innan du returnerar det till Apple Service, annars kan moderkortet skadas under transporten.

1. Ta bort det befintliga Touch ID-kortet och installera ett nytt Touch ID-kort.

2. Använd en 00-stjärnskruvmejsel för att ta bort de två 00-stjärnskruvarna (1) från kylflänsen på det nya moderkortet.

• Obs! De två 00-stjärnskruvarna är säkrade av två avtagbara sexkantsmuttrar (2) på moderkortets undersida.

3. Använd en 00-stjärnskruvmejsel för att helt lossa de sex fasta 00-stjärnskruvarna (2) från de övre förstyvarna på det nya moderkortet. Lyft bort de övre förstyvarna från det nya moderkortet och lägg dem åt sidan.

• Obs! De övre förstyvarna är märkta enligt följande:

• TL – övre vänster

• TR – övre höger

• Obs! De nedre förstyvarna är märkta enligt följande:

• BL – nedre vänster

• BR – nedre höger

4. Lyft bort det nya moderkortet från de nedre förstyvarna och lägg det åt sidan.

5. Placera det befintliga moderkortet över de nedre förstyvarna. Rikta in skruvhålen i det befintliga moderkortet med skruvhålen i de nedre förstyvarna.

6. Placera de övre förstyvarna på det befintliga moderkortet. Rikta in skruvhålen i de övre förstyvarna med skruvhålen i det befintliga moderkortet.

• Viktigt! De fasta skruvarna i de övre förstyvarna monteras genom skruvhålen i moderkortet och i skruvhålen i de nedre förstyvarna.

7. Använd 00-stjärnskruvmejseln för att helt sätta tillbaka de sex fasta 00-stjärnskruvarna (2) i förstyvarna.

8. Sätt i en 00-stjärnskruv i skruvhålet i kylflänsen och moderkortet (1).

9. Håll sexkantsmuttern på plats och vänd på moderkortet. Montera delvis sexkantsmuttern (3) över änden av 00-stjärnskruven. Håll sedan sexkantsmuttern på plats och vänd på moderkortet.

10. Använd 00-stjärnskruvmejseln för att helt sätta tillbaka 00-stjärnskruven.

11. Upprepa steg 8 till 10 för att montera den andra 00-stjärnskruven (1) och sexkantsmuttern (2). Fortsätt sedan till steg 12.

12. Placera det befintliga moderkortet i den återanvända ESD-säkra förpackningen.

13. Placera det förpackade kortet i skumramen.

14. Stäng och försegla lådan. Skicka lådan till Apple Service.

15. Vik tillbaka kåporna för värmekanalen och flexkablarna och fäst dem på det övre höljet med Kaptontejp enligt bilden.

16. Håll moderkortet i kanterna. Sänk ner den ena kanten av moderkortet i det övre höljet enligt bilden (1). Sänk sedan ner den andra kanten av moderkortet i det övre höljet (2). Flytta alla lösa kablar ur vägen när du monterar moderkortet.

•  Varning: Se till att inga kablar fastnar under moderkortet.

17. Ta försiktigt bort Kaptontejpen från packningarna för värmekanalen och flexkablarna.

18. Använd T6-skruvmejseln till att delvis sätta tillbaka de två T6-skruvarna (923-06858) i de övre hörnen.

19. Använd T5-skruvmejseln till att delvis sätta tillbaka de sex långa T5-skruvarna (923-06859).

20. Använd T5-skruvmejseln till att delvis sätta tillbaka de fyra korta T5-skruvarna (923-06861).

21. Använd fingrarna för att sätta in sexkantsskruvarna på 4 mm (923-06857) i de nedre hörnen. Använd sedan insexnyckeln på 4 mm för att delvis sätta tillbaka de två sexkantsskruvarna på 4 mm i de nedre hörnen.

22. Se till att moderkortet ligger dikt an i det övre höljet. Sätt sedan tillbaka alla 14 skruvar.

23. För sedan in ändarna på de tre flexkablarna i respektive kontakt:

• Mikrofoner (1)

• Bakgrundsbelysningen för tangentbordet (2)

• Tangentbord (3)

• Vänster fläkt (4)

• Höger fläkt (5)

24. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att fälla ner de fem låsspärrarna. Tryck sedan polyesterfilmflikarna mot de fem låsspärrarna.

25. Vrid på det övre höljet enligt bilden. Placera de svarta stötdämparna på den inre ramen.

26. Rikta in skärmkablarna runt kanten på stötdämparen (1). Tryck sedan ned skärmens kabelklämmor till stötdämparna och på den inre ramen (2).

27. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att stoppa in skärmkablarna i utrymmet mellan skärmen och den inre ramen.

28. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att stoppa in skärmkablarna i utrymmet mellan moderkortet och den inre ramen. Se till att kabelklämmorna för skärmen sitter fast ordentligt på den inre ramen.

29. Tryck in ändarna på följande 12 flexkablar i kontakterna på moderkortet:

• Flexkabel till lockvinkelsensor (1)

• MagSafe 3-flexkabel (2)

• Flexkablar för vänster usb-C-kort (3–4)

• Flexkabel till ljudkortet (5)

• Flexkabel till vänster högtalare (6)

• Flexkabel till höger högtalare (7)

• Flexkabel till höger usb-C-kort (8)

• Flexkabel till Touch ID-kort (9)

• Flexkabel för tangentbordets bakgrundsbelysning (10)

• Flexkabel till FaceTime HD-kamera (11)

• eDP-flexkabel (12)

30. Använd en ESD-säker pincett för att positionera följande 10 höljen (1–10) i det övre höljet:

• Kontakthölje till lockvinkelsensor (1)

• Kontakthölje till MagSafe 3 (2)

• Kontakthölje till vänster usb-C-kort (3)

• Ljudkortets kontakthölje (4)

• Kontakthölje till vänster högtalare (5)

• Kontakthölje till höger högtalare (6)

• Kontakthölje till höger usb-C-kort (7)

• Kontakthölje till Touch ID-kort (8)

• Kontakthölje till skärm (9)

• Kontakthölje till skärm (10)

31. Använd T3-skruvmejseln för att sätta tillbaka följande 21 skruvar i de 10 höljena:

• Två T3-skruvar i lockvinkelsensorns kontakthölje (923-06854) (1)

• Två T3-skruvar i MagSafe 3-kontakthöljet (923-06854) (2)

• Tre T3-skruvar i det vänstra usb-C-kortets kontakthölje (923-06854) (3)

• Två T3-skruvar i ljudkortets kontakthölje (923-06854) (4)

• Två T3-skruvar i den vänstra högtalarens kontakthölje (923-06864, 923-06865) (5)

• Två T3-skruvar i den högra högtalarens kontakthölje (923-06864, 923-06865) (6)

• Två T3-skruvar i det högra usb-C-kortets kontakthölje (923-06854) (7)

• Två T3-skruvar i Touch ID-kortets kontakthölje (923-06854) (8)

• Två T3-skruvar i skärmens kontakthölje (923-06854) (9)

• Två T3-skruvar i skärmens kontakthölje (923-06854) (10)

Sätt tillbaka följande delar för att slutföra återmonteringen:

Var försiktig

När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.