Universalkontroll: Bruk ett tastatur og én mus på både Mac og iPad

Bruk tastaturet, musen eller styreflaten på en Mac til å kontrollere opptil to andre Mac- eller iPad-enheter i nærheten, og arbeid sømløst på tvers av dem.

Bildet har ingen alternativ tekst

Når du bruker Universalkontroll, viser hver enhet sin egen skjerm og egne apper, men du kan bruke ett tastatur, én mus eller én styreflate til å flytte pekeren, skrive og til og med kopiere innhold mellom dem.

Hvis du vil bruke iPad til å utvide eller speile skrivebordet på Macen, bruker du Sidecar i stedet. Hvis du vil bruke tastaturet og styreflaten på Macen for å jobbe på Macen med Apple Vision Pro, bruker du Virtuell Mac-skjerm i stedet.

Slå på Universalkontroll

Før du fortsetter må du påse at hver enhet oppfyller systemkravene for Universalkontroll, og at hver enhet er pålogget samme Apple-ID. Deretter følger du disse trinnene for å slå på Universalkontroll.

På Mac

1. Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger (eller Systemvalg).

2. Klikk på Skjermer.

3. Hvis du bruker macOS Ventura eller nyere, klikker du på Avansert-knappen nederst i innstillingsvinduet.

4. Slå på «Tillat at pekeren og tastaturet kan veksle mellom en Mac eller iPad i nærheten.» La andre Universalkontroll-innstillinger være slått på for nå.

På iPad

1. Åpne Innstillinger-appen.

2. Trykk på Generelt, og trykk deretter på AirPlay og Handoff.

3. Slå på markør og tastatur. Denne innstillingen er bare tilgjengelig på iPad-modeller som støtter Universalkontroll.

Koble til enhetene

Når du har slått på Universalkontroll, kan du koble til (sammenkoble) hver enhet:

1. Plasser enhetene i nærheten av hverandre, og sørg for at de er våkne og ulåste.

2. Bruk musen eller styreflaten til å flytte pekeren forbi venstre eller høyre kant på skjermen i den generelle retningen mot en iPad eller annen Mac, selv om den andre enheten er plassert under skjermen. Du kan arrangere skjermene mer nøyaktig senere.

3. Når du flytter pekeren forbi kanten på skjermen, viser den andre enheten pekeren som begynner å komme gjennom på skjermen. Du kobler deg til enheten ved å skyve pekeren helt gjennom.

iPad som viser pekeren som begynner å komme gjennom

Hvis du ikke kan koble til en enhet på denne måten, følger du fremgangsmåten i neste del.

Arranger skjermene

Arranger skjermene for å justere hvor enhetene tror de er plassert i forhold til hverandre. Deretter kan du flytte pekeren mer nøyaktig i retning av hver skjerm.

1. På den primære Macen velger du Apple-menyen  > Systeminnstillinger (eller Systemvalg).

2. Klikk på Skjermer.

3. Hvis du bruker macOS Ventura eller nyere, klikker du på Ordne-knappen.

4. Innstillingsvinduet viser et bilde som representerer skjermen til hver enhet. Dra bildet av en iPad eller en annen Mac på plass i forhold til de andre skjermene: til venstre, til høyre eller under dem. En Mac-skjerm kan også plasseres over andre skjermer. Ser du ikke skjermen?

Organiser skjermer i Skjermer-innstillinger

Bruk tastaturet, musen eller styreflaten mellom enheter

Når enhetene er koblet til Universalkontroll, kan du bruke tastaturet, musen eller styreflaten på alle tilkoblede enheter til å flytte deg sømløst mellom alle enhetene.

iPad-funksjoner

Når pekeren flyttes til en iPad, blir den til en prikk som representerer fingertuppen. Bruk musen eller styreflaten til å klikke eller klikke og holde nede, på samme måte som du bruker fingeren til å trykke eller holde inne.

Du kan også bruke de fleste styreflatebevegelsene for iPad. Eller gjør dette:

• Åpne Dock: Flytt pekeren forbi bunnen på skjermen.

• Gå til Hjem: Flytt pekeren forbi bunnen på skjermen mens du bruker en app. Når Dock vises, flytter du pekeren forbi bunnen på skjermen på nytt.

• Åpne Appveksler: Mens du er på Hjem-skjermen, flytter du pekeren forbi bunnen på skjermen, og deretter flytter du pekeren forbi bunnen på skjermen igjen.

• Åpne Kontrollsenter: Klikk på statussymbolene øverst til høyre på skjermen.

• Åpne Varslingssenter: Klikk på klokkeslettet og datoen øverst til venstre på skjermen. Du kan også flytte pekeren forbi toppen på skjermen, med mindre iPad-skjermen står under en annen skjerm.

• Åpne søk: Rull ned mens du er på Hjem-skjermen.

Hvis du vil bytte til skjermtastaturet på iPaden, trykker eller klikker du på tastatur-symboletNo alt supplied for Image på iPad-skjermen. Du kan når som helst fortsette å skrive på det fysiske tastaturet.

Dra og slipp mellom enheter

Universalkontroll støtter bruk av mus eller styreflate til å dra og slippe mellom enheter. Eksempler:

• Skisser med Apple Pencil på iPad, og bruk deretter musen eller styreflaten til å dra tegningen til Keynote på Mac.

• Dra et bilde fra Mac-maskinen til en samtale i Meldinger på iPad-enheten.

• Dra filer fra en Mac til en annen, eller dra filer til Filer-appen på iPad, der de kan være tilgjengelige for andre iPad-apper som støtter dem.

Et forbudt-symbolNo alt supplied for Image ved siden av elementet du drar, betyr at du ikke kan slippe elementet på den gjeldende plasseringen. I stedet for å dra kan det være mulig å bruke tastaturet til å kopiere (Kommando-C) elementet på én enhet og deretter lime det inn (Kommando-V) på den andre enheten.

Koble fra enhetene

Hvis du vil koble en bestemt enhet fra Macen, bruker du en av disse handlingene:

• Sett enheten du vil koble fra, i hvilemodus.

• Klikk på Skjerm i Kontrollsenter, og velg deretter den tilkoblede Macen eller iPaden under Koble til tastatur og mus. Du kan også bruke lokalmenyen Legg til skjerm (+) i Skjermer-innstillingene for å gjøre det samme.

Hvis du vil koble fra alle enhetene, trykker du på Control-Option-Command-Delete på tastaturet.

Hvis du trenger hjelp

Når du ordner skjermene og ikke ser en skjerm, prøver du disse løsningene:

• Hvis du bruker macOS Ventura eller nyere, klikker du på legg til-knappen (+) øverst til høyre i vinduet for Skjermer-innstillinger, og velger deretter iPad eller en annen Mac fra menyen.

• Hvis du bruker macOS Monterey, klikker du på Legg til skjerm-knappen nederst til venstre i vinduet for Skjermer-valg, og velger deretter iPad eller en annen Mac fra menyen.

• Sørg for at hver enhet oppfyller systemkravene for Universalkontroll og bruker de nyeste programvareoppdateringene for Mac og programvareoppdateringene for iPad.

• Sørg for at enhetene er i nærheten av hverandre – ideelt innenfor én meter.

• Sett enhetene i dvale for så å vekke dem.

• Slå av Universalkontroll på alle enhetene, start deretter hver enhet på nytt og slå Universalkontroll på igjen.

Systemkrav for Universalkontroll

Universalkontroll fungerer med følgende enheter og operativsystemer. Tjenesten krever én Mac og opptil to andre av disse Mac- eller iPad-enhetene.

macOS Monterey 12.4 og nyere

• MacBook fra 2016 eller nyere

• MacBook Pro fra 2016 og nyere

• MacBook Air fra 2018 og nyere

• Mac mini fra 2018 eller nyere

• iMac fra 2017 eller senere, eller iMac (Retina 5K, 27 tommer, sent i 2015)

• iMac Pro

• Mac Pro fra 2019 eller nyere

• Mac Studio

iPadOS 15.4 og nyere

• iPad Pro (alle modeller)

• iPad (6. gen.) eller nyere

• iPad Air (3. gen.) eller nyere

• iPad mini (5. generasjon) eller nyere

Tilleggskrav

Finn ut mer

Universalkontroll inkluderer disse tilleggsinnstillingene i Skjermer-valgpanelet på Mac:

• Med «Skyv gjennom kanten på en skjerm for å koble til en Mac eller iPad i nærheten» kan du skyve pekeren gjennom for å koble deg til en annen enhet. Når dette alternativet ikke er valgt, kan du fortsatt koble til ved å klikke på Skjerm i Kontrollsenter, og deretter velge Macen eller iPaden under Koble sammen tastatur og mus. Du kan også bruke lokalmenyen Legg til skjerm (+) i Skjermer-innstillingene for å gjøre det samme.

• «Koble automatisk til Macer og iPader i nærheten på nytt» gjør at maskinen automatisk kan kobles til enheter i nærheten på nytt. Når dette alternativet ikke er valgt, kan du fremdeles koble til andre enheter fra Kontrollsenter eller Skjermer-innstillingene.