Slik bruker du Oksygen i blodet-appen på Apple Watch Series 6 eller Series 7

Med Oksygen i blodet-appen kan du måle oksygennivået i blodet når du vil, rett fra håndleddet. Dette er en måleverdi for din generelle velvære.

Målingene som tas med appen Oksygen i blodet, er ikke beregnet for medisinsk bruk og er kun laget for generelle trenings- og velværeformål.

Appen Oksygen i blodet er bare tilgjengelig i enkelte land og regioner. Finn ut hvor appen Oksygen i blodet er tilgjengelig

Hva er oksygen i blodet?

Oksygennivået i blodet representerer prosenten av oksygen de røde blodcellene sender fra lungene til resten av kroppen. Hvis du vet hvor godt blodet utfører denne livsviktige oppgaven, er det lettere å forstå din generelle velvære.

Hos de fleste ligger oksygennivået i blodet på et sted mellom 95–100 %. Enkelte lever likevel et normalt liv med oksygennivåer i blodet under 95 %. Du kan forvente noe lavere verdier under søvn, og enkelte brukere kan oppleve verdier under 95 %.

Slik bruker du appen Oksygen i blodet

Kontroller at du oppfyller kravene nedenfor, og følg fremgangsmåten for å konfigurere appen Oksygen i blodet.

Dette trenger du

*Appen Oksygen i blodet er ikke tilgjengelig hvis du har konfigurert Apple Watch med Familieoppsett.

En iPhone som viser den første konfigurasjonsskjermen for Oksygen i blodet-appen

Konfigurer appen Oksygen i blodet samt bakgrunnsavlesninger

1. Åpne Helse-appen på iPhone.
  2. Følg instruksjonene på skjermen. Hvis du ikke ser en melding om konfigurasjon, trykker du på Bla gjennom-fanen, og deretter trykker du på Pust > Oksygen i blodet > Aktiver.
  3. Når du har fullført konfigureringen, åpner du Oksygen i blodet-appen på Apple Watch for å måle oksygennivået i blodet.

Hvis du fremdeles ikke ser appen Oksygen i blodet på Apple Watch, kan du søke i App Store på Apple Watch etter Oksygen i blodet og laste den ned.

Appen Oksygen i blodet installeres i Helse-appen i løpet av konfigureringen. Hvis du har slettet appen Oksygen i blodet, kan du installere den på nytt fra App Store på Apple Watch hvis du har fullført konfigureringen av appen Oksygen i blodet.

En animert gif som viser nedtellingen på 15 sekunder når du måler oksygenet i blodet

Slik tar du en måling av oksygennivået i blodet

Du kan måle oksygennivået i blodet når som helst med appen Oksygen i blodet.

1. Kontroller at Apple Watch sitter stramt, men komfortabelt, på håndleddet.
  2. Åpne appen Oksygen i blodet på Apple Watch.
  3. Hold deg i ro, og hold håndleddet vannrett med Apple Watch opp.
  4. Trykk på Start, og hold armen i ro i 15 sekunder.
  5. Vent. Målingen tar 15 sekunder. Når målingen er ferdig, ser du resultatene
  6. Trykk på Ferdig.

Et skjermbilde av Apple Watch Series 7 som viser hvordan du har på deg klokken for å få beste mulige resultater

Slik får du de beste resultatene

1. Hvil armene på et bord eller i fanget i løpet av målingen. Hold håndleddet og håndflaten vendt ned og vannrett, og hold så rolig du kan.
  2. Sørg for at Apple Watch ikke er festet for løst rundt håndleddet. Remmen bør være festet stramt, men komfortabelt, og baksiden av Apple Watch må ligge inntil huden.
  3. Kontroller at baksiden av Apple Watch ligger tett mot håndleddet. Hvis beinene i håndleddet er i veien, flytter du klokken 2,5 til 5 cm opp på armen og unna beinet i håndleddet.

Andre faktorer

Selv under ideelle forhold er det ikke sikkert at Apple Watch får pålitelige målinger av oksygennivået i blodet hver gang. Og for en liten andel brukere kan ulike faktorer gjøre det umulig å få målinger av oksygennivået i blodet i det hele tatt.

• Hudperfusjonen (dvs. hvor mye blod som strømmer gjennom huden) kan påvirke målingene. Hudperfusjonen varierer betydelig fra person til person, og kan også påvirkes av miljøet. Hvis du for eksempel er ute og det er kaldt, kan hudperfusjonen i håndleddet bli for lav til at sensoren kan gjøre målinger med appen Oksygen i blodet.
  • Permanente eller midlertidige forandringer i huden, som enkelte tatoveringer, kan også påvirke ytelsen. Blekket, mønsteret og metningen i enkelte tatoveringer kan blokkere lyset fra sensoren og gjøre det vanskelig å få pålitelige målinger med appen Oksygen i blodet.
  • Bevegelse er en annen faktor som kan påvirke muligheten til å få vellykkede bakgrunnsmålinger eller målinger akkurat når du vil. Hvis du for eksempel knytter nevene eller har armene nede langs siden, er det stor sjanse for at målingene mislykkes.
  • Hvis pulsen din er for høy (over 150 slag pr. minutt) under hvile, vil du ikke få en vellykket måling av oksygenet i blodet.

Et skjermbilde av Oksygen i blodet-innstillingene på Apple Watch Series 7

Om bakgrunnsmålinger

Appen Oksygen i blodet på Apple Watch vil av og til måle oksygennivået i blodet hvis bakgrunnsmålinger er slått på. Dette hender vanligvis når du ikke beveger deg. Hvor mange avlesninger som gjøres hver dag, og hvor lang tid det går mellom hver av dem, varierer etter hvor aktiv du er. Når oksygenet i blodet måles, brukes et sterkt rødt lys som lyser mot håndleddet. Det kan være mer synlig i mørke omgivelser. Hvis lyset forstyrrer deg, kan du slå av bakgrunnsmålinger.

1. Åpne Innstillinger-appen på Apple Watch.
  2. Trykk på Oksygen i blodet, og slå deretter av Ved fokuset Soving og I forestillingsmodus.

Oksygennivået i blodet måles under søvn bare hvis innstillingen Søvnsporing med Apple Watch er slått på.

Slik fungerer appen Oksygen i blodet

I Apple Watch Series 6 og Series 7 har den optiske pulsmåleren fått ny design med en funksjon for måling av oksygennivået i blodet. Når oksygennivået i blodet måles, belyser røde og grønne LED-lamper og infrarødt lys på undersiden av klokken håndleddet ditt. Fotodioder måler deretter hvor mye lys som reflekteres.

Et bilde av baksiden av en Apple Watch Series 6 eller Series 7 som viser Oksygen i blodet-sensoren og den optiske hjertesensoren.

Avanserte algoritmer bruker disse dataene til å beregne fargen på blodet ditt. Fargen gir en indikasjon på oksygennivået i blodet ditt – lyst rødt blod har mer oksygen, og mørkt rødt blod har mindre oksygen.

En iPhone som viser en ukentlig graf over Oksygen i blodet-målinger

Se helseinformasjonen din

Alle målinger av oksygen i blodet, uansett om det er akkurat når du vil, eller bakgrunnsmålinger, lagres i Helse-appen på iPhonen din.

1. Åpne Helse-appen.
  2. Trykk på Bla gjennom-fanen, og deretter trykker du på Pust > Oksygen i blodet.

Du kan også filtrere og vise kun målinger som er gjort mens du sover eller oppholder deg i høyden.

Dette bør du vite

• Målinger i Oksygen i blodet-appen er ikke ment for medisinsk bruk, inkludert selvdiagnose og legekonsultasjon, og er utelukkende laget for bruk i forbindelse med mosjon og velvære.
  • Oksygen i blodet-appen er laget for brukere som er minst 18 år.