Bruk en Bluetooth-mus eller -styreflate sammen med iPad

Finn ut hvordan du bruker en Bluetooth-mus eller -styreflate til å navigere på iPad, og finn ut hvordan du tilpasser opplevelsen.

Koble deg til

Først må du finne ut hvordan du kobler en Bluetooth-mus eller -styreflate til iPad. Du trenger iPad med iPadOS 13.4 for å bruke denne funksjonen.

Bruk av mus eller styreflate sammen med iPad

Når du kobler en Bluetooth-mus eller -styreflate til iPad, vises en sirkelformet markør  på skjermen.

Beveg musen eller sveip på styreflaten, akkurat som på en stasjonær eller bærbar PC. Du kan justere hvor raskt markøren beveger seg, samt andre innstillinger for mus og styreflate.

Markøren skifter fasong når den beveges over ulike elementer på skjermen. Den blir for eksempel til en I-strek når den holdes over tekst. Dette indikerer at du kan sette inn markøren i et tekstdokument eller merke og kopiere ord fra en nettside:

Når markøren beveger seg over ulike deler av iPadOS, forandrer disse også utseende og bruker diskré animasjoner for å hjelpe deg med å navigere. For eksempel kan knapper på verktøylinjer i apper skifte farge, og appsymboler på Hjem-skjermen blir større:

Markøren forsvinner etter noen sekunder uten aktivitet. Bare beveg på musen eller berør styreflaten for å få den frem igjen.

Juster innstillingene for styreflaten

For å endre hvordan Bluetooth-styreflaten fungerer, går du til Innstillinger > Generelt > Styreflate. På skjermen som vises, kan du justere disse innstillingene:

• Hvis du vil justere hvor raskt markøren beveger seg når du bruker styreflaten, flytter du på skyveknappen Markørhastighet.
  • Hvis du vil at innholdet skal følge bevegelsene til fingrene dine når du ruller, slår du på Naturlig rulling.
  • Hvis du vil at trykk på styreflaten skal registreres som klikk, slår du på Trykk for å klikke.
  • Hvis du vil at klikk eller trykk med to fingre skal oppfattes som et sekundærklikk, slår du på Sekundærklikk med to fingre.

I iPadOS har et sekundærklikk på styreflaten samme atferd som et langt trykk på berøringsskjermen på iPad, eller som et Kontroll-klikk (eller høyreklikk) på Mac. Eksempel: Når du bruker styreflaten til å utføre et sekundærklikk på et iPad-appsymbol, vises lokalmenyen for appsymbolet.

Du kan også utføre sekundærklikk på iPad med alle pekeenheter ved å holde inne Kontroll-tasten når du klikker.

Juster innstillinger for mus

For å endre hvordan Bluetooth-musen fungerer, går du til Innstillinger > Styreflate og mus. På skjermen som vises, kan du justere disse innstillingene:

• Hvis du vil justere hvor raskt markøren beveger seg når du bruker musen, flytter du på skyveknappen Markørhastighet.
  • Hvis du vil at innholdet skal følge bevegelsene til fingrene dine når du ruller, slår du på Naturlig rulling.

Med en mus kan du også velge atferd for sekundærklikk. I iPadOS har et sekundærklikk samme atferd som et langt trykk på berøringsskjermen på iPad, eller som et Kontroll-klikk (eller høyreklikk) på Mac. Eksempel: Når du bruker musen til å utføre et sekundærklikk på et iPad-appsymbol, vises lokalmenyen for appsymbolet.

Velg Sekundærklikk, og velg deretter om du vil at sekundærklikk skal utføres når du klikker på venstre eller høyre side av musen, eller ikke i det hele tatt. Du kan også utføre sekundærklikk på iPad med alle pekeenheter ved å holde inne Kontroll-tasten når du klikker.

iPadOS støtter ikke rulling eller andre bevegelser med Apple Magic Mouse (1. generasjon) eller Magic Trackpad (1. generation).

Tilpass markøren

Hvis du vil forandre hvordan markøren ser ut og fungerer, åpner du Innstillinger-appen og trykker på Tilgjengelighet > Pekerkontroll. Der kan du tilpasse disse egenskapene:

• Hvis du vil gjøre markøren mørkere og mindre gjennomsiktig, slår du på Øk kontrast.
  • Trykk på Skjul pekeren automatisk, og velg hvor lenge du vil at markøren skal holde seg synlig når den ikke er i bevegelse.
  • Hvis du vil velge en annen farge på markøren, trykker du på Farge.
  • Hvis du vil gjøre markøren større eller mindre, flytt på skyveknappen Pekerstørrelse.
  • Slå på eller av Pekeranimasjoner.
  • Hvis du vil justere hvor raskt sidene ruller når du bruker en Bluetooth-mus eller -styreflate, flytter du skyveknappen Rullehastighet.