Dele mapper med iCloud Drive

Med mappedeling i iCloud Drive kan du dele hele mapper med filer med venner, familie eller kolleger. Deretter kan du samarbeide på iPhone, iPad, iPod touch, Mac, PC eller iCloud.com.

Når du oppretter og deler mapper i iCloud Drive, kan deltakere få tilgang til alle filene i den aktuelle mappen. Hvis du legger til en fil i delte mapper, deles den automatisk også med alle deltakere. Du kan også legge til eller fjerne deltakere, redigere delingstillatelser eller slutte å dele mapper når som helst. Slik gjør du det.

På en iPhone, iPad eller iPod touch

For å dele mapper i iCloud Drive på iPhone, iPad eller iPod touch, trenger du iOS 13.4 eller iPadOS 13.4 eller nyere.

Slik deler du mapper

1. Åpne Filer-appen.
  2. Gå til Steder under fanen Bla gjennom, og trykk deretter på iCloud Drive.
  3. Trykk på Velg, og trykk deretter på mappen du vil dele.
  4. Trykk på Del , og trykk deretter på Legg til personer . Det kan hende du må sveipe opp.
  5. Trykk på Delingsalternativer for å redigere hvem som har tilgang til mappen og tillatelsene. Du kan dele mappen med bare dem du inviterer, eller alle som har koblingen. Du kan også gi tillatelse til å gjøre endringer eller bare vise filer. Velg deretter blant ikonene om hvordan du vil sende invitasjonen.

Slik inviterer du deltakere, fjerner du deltakere eller endrer du delingsinnstillinger

1. Trykk på Velg, og trykk deretter på den delte mappen i iCloud Drive.
  2. Trykk på Del  , og trykk deretter på Vis personer .
  3. Herfra kan du gjøre følgende:

• Invitere deltakere: Trykk på Kopier kobling, Legg til personer eller Send kobling (hvis tilgang er angitt til alle som har koblingen). Velg deretter hvordan du vil sende invitasjonen: For eksempel via Mail, Meldinger eller Airdrop, og velg til slutt hvordan du vil sende invitasjonen.
    • Fjerne deltakere: Hvis «Bare personer du inviterer» kan få tilgang til den delte mappen, trykker du på deltakerens navn og deretter på Fjern tilgang. Trykk deretter på OK for å bekrefte.
    • Endre delingsinnstillinger: For å endre delingsinnstillinger for alle trykker du på Delingsalternativer. Hvis «Bare personer du inviterer» er valgt, kan du kontrollere delingsinnstillingene for hver deltaker. Det er bare å trykke på personens navn, og deretter endre tillatelsene.
    • Avslutte deling: Trykk på Slutt å dele, og deretter på OK for å bekrefte. Du kan også ganske enkelt flytte eller slette mappen fra iCloud Drive, så vil deltakerne ikke lenger få tilgang til mappen eller filene.

På Mac

For å dele mapper i iCloud Drive på Mac trenger du macOS Catalina 10.15.4 eller nyere.

Slik deler du mapper

1. I Finder velger du iCloud Drive fra sidefeltet.
  2. Velg mappen du vil dele.
  3. Klikk på Del , og velg deretter Legg til personer .
  4. Velg hvordan du vil sende invitasjonen: For eksempel via Mail, Meldinger, Kopier kobling eller Airdrop.
  5. Hvis du vil redigere hvem som har tilgang til mappen og tillatelsene, klikker du på Delingsalternativer. Du kan dele mappen med bare dem du inviterer, eller alle som har koblingen. Du kan også gi tillatelse til å gjøre endringer eller bare vise filer.
  6. Klikk på Del, og legg deretter til den relevante kontaktinformasjonen til personene du vil dele med.

Slik inviterer du deltakere, fjerner du deltakere eller endrer du delingsinnstillinger

1. Kontroll-klikk på den delte mappen i iCloud Drive, og klikk deretter på Del i nedtrekksmenyen. Du kan også merke den delte mappen, og deretter klikke på Del.
  2. Klikk på Vis personer .
  3. Herfra kan du gjøre følgende:
    • Invitere deltakere: Klikk på Legg til personer , og velg deretter hvordan du vil sende invitasjonen.
    • Fjerne deltakere: Hold pekeren over deltakerens navn, og klikk deretter på Mer . Velg deretter Fjern tilgang.
    • Endre delingsinnstillinger: Klikk på trekanten ved siden av Delingsalternativer. Hvis «Bare personer du inviterer» kan få tilgang til den delte mappen, kan du kontrollere delingsinnstillingene for hver deltaker. Hold pekeren over personens navn, og klikk deretter på Mer  for å endre tillatelsene.
    • Avslutte deling: Klikk på trekanten ved siden av Delingsalternativer, og klikk deretter på Slutt å dele. Du kan også ganske enkelt flytte eller slette mappen fra iCloud Drive, så vil deltakerne ikke lenger få tilgang til mappen eller filene.

På PC

For å dele mapper i iCloud Drive på PC-en trenger du iCloud for Windows  11.1.

Slik deler du mapper

1. Åpne iCloud Drive fra navigasjonsruten i Filutforsker.
  2. Høyreklikk på mappen du vil dele.
  3. Velg iCloud-deling.
  4. Skriv inn e-postadressene til folkene du vil dele med, i Personer-feltet.
  5. Under Delingsalternativer redigerer du hvem som har tilgang til mappen og tillatelsene. Du kan dele mappen med bare dem du inviterer, eller alle som har koblingen. Du kan også gi tillatelse til å gjøre endringer eller bare vise filer.
  6. Klikk på Bruk.

Slik inviterer du deltakere, fjerner du deltakere eller endrer du delingsinnstillinger

1. Høyreklikk på mappen i iCloud Drive.
  2. Velg iCloud-deling
  3. Herfra kan du gjøre følgende:
    • Invitere deltakere: angi e-postadressene til personene du vil dele med, i Personer-feltet, og klikk deretter på Legg til.
    • Fjern deltakere: klikk på deltakerens navn og velg Fjern. Klikk på Bruk.
    • Endre delingsinnstillinger: rediger innstillingene under Delingsalternativer. Hvis «Bare personer du inviterer» kan få tilgang til den delte mappen, kan du kontrollere delingsinnstillingene for hver deltaker. Klikk på deltakerens navn under Personer, og rediger deretter tillatelsene.
    • Avslutte deling: Klikk på Slutt å dele. Du kan også ganske enkelt flytte eller slette mappen fra iCloud Drive, så vil deltakerne ikke lenger få tilgang til mappen eller filene.

På iCloud.com

Slik deler du mapper

1. Logg på iCloud.com og åpne iCloud Drive.
  2. Velg mappen du vil dele.
  3. Klikk på Legg til personer  øverst på skjermen.
  4. Velg et delingsalternativ: E-post eller Kopier kobling.
  5. Hvis du vil redigere hvem som har tilgang til mappen og tillatelsene, klikker du på Delingsalternativer. Du kan dele mappen med bare dem du inviterer, eller alle som har koblingen. Du kan også gi tillatelse til å gjøre endringer eller bare vise filer.
  6. Hvis du velger Kopier kobling, skriver du e-postadressene til personene du vil dele med.
  7. Klikk på Del.

Slik inviterer du deltakere, fjerner du deltakere eller endrer du delingsinnstillinger

1. Velg den delte mappen i iCloud Drive.
  2. Klikk på Vis personer
  3. Herfra kan du gjøre følgende:
    • Invitere deltakere: klikk på Kopier kobling, Legg til personer , eller Send kobling (hvis tilgangen er angitt til alle som har koblingen), og velg deretter hvordan du vil sende invitasjonen. Klikk deretter på Del.
    • Fjerne deltakere: hvis «Bare personer du inviterer» kan få tilgang til den delte mappen, kan du holde musepekeren over navnet til en deltaker og deretter klikke på Mer . Velg deretter Fjern tilgang.
    • Endre delingsinnstillinger: hvis «Bare personer du inviterer» kan få tilgang til den delte mappen, kan du kontrollere delingsinnstillingene for hver deltaker. Hold markøren over navnet til en deltaker, og klikk deretter på Mer for å endre tillatelsene.
    • Avslutte deling: klikk på Delingsalternativer, og deretter på Slutt å dele. Du kan også ganske enkelt flytte eller slette mappen fra iCloud Drive, så vil deltakerne ikke lenger få tilgang til mappen eller filene.

Slette en delt mappe

Hvis du vil slette en delt mappe i iCloud Drive, velger du mappen du ikke vil ha lenger og trykker på Slett

• Hvis eieren av en delt mappe sletter mappen, en undermappe eller fil i den delte mappen, slettes den både fra enhetene og alle deltakernes enheter. Hvis du ombestemmer deg eller sletter en mappe ved en feil, har du 30 dager på gjenopprette den.
    • På iPhone, iPad eller iPod touch: Gå til Steder i Bla gjennom-fanen >Nylig slettet. Velg deretter mappen du vil beholde, og trykk på Gjenopprett.
    • På Mac: Gå til papirkurven, og dra mappen til skrivebordet eller et annet sted.
    • På en PC: Gå til papirkurven, og dra mappen til skrivebordet eller et annet sted.
    • På iCloud.com: Gå til iCloud Drive og sjekk Nylig slettet.*
  • Hvis en deltaker i en delt mappe sletter mappen, fjerner dette tilgangen deres til den delte mappen. Deltakeren kan få tilgang til den delte mappen på nytt ved å klikke på den opprinnelige koblingen for delingsinvitasjonen.
  • Hvis en deltaker i en delt mappe sletter en undermappe eller fil i den aktuelle delte mappen, sletter dette undermappen eller filen fra alle deltakernes enheter, og gjenoppretting er ikke tilgjengelig.

Hvis du er bekymret for å miste filer, må du oppbevare en lokal kopi i tillegg til den delte kopien i iCloud Drive. Finn ut mer om å slette filer i iCloud Drive og hvordan du gjenoppretter slettede filer på iCloud.com.

* Hvis Nylig slettet ikke gjenoppretter filene som forventet, kan du logge deg på iCloud.com, klikke på Kontoinnstillinger, og deretter på Gjenopprett filer under Avansert. Hvis du tømmer papirkurven eller bruker Slett alt i nylig slettet, kan du ikke gjenopprette filene dine.

Finn ut mer om deling av mapper

• Deltakere trenger en Apple-ID for å se eller redigere filer i en delt mappe. Hvis du inviterer noen uten Apple-ID, blir de bedt om å opprette en Apple-ID. Deltakerne må klikke på Legg til i iCloud Drive for å åpne den delte mappen på enheten.
  • Du kan dele en mappe med opptil 100 deltagere. Alle deltakere ser endringer gjort i delte mapper, inkludert når noen gir nytt navn til en delt mappe. Hvis du bruker tagger på en delt mappe, vil ikke taggene dine være synlige for andre deltakere. Finn ut mer om mappedelingstilgang og tillatelser i iCloud Drive.
  • Du kan ikke dele systemopprettede mapper som for eksempel mappen iCloud Drive på toppnivå, Skrivebord eller Dokumenter. Det samme gjelder mapper opprettet av apper som bruker iCloud Drive.
  • En delt mappe tar bare plass i eierens iCloud-lager. Den tas ikke med i beregningen av iCloud-lagring for deltakere i den delte mappen. Finn ut hvordan du administrerer iCloud-lagring.
  • Alle Pages-, Numbers- og Keynote-dokumenter i mappen blir samarbeidsdokumenter. Finn ut hvordan samarbeid for Pages, Numbers og Keynote virker.

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.