Bruk tilgjengelighetsalternativer til å sette opp en ny iPhone, iPad eller iPod touch

iOS 13 gjør det enkelt for alle å sette opp en ny enhet med tilgjengelighetsalternativer som du kan slå på helt fra begynnelsen av.

Når du slår på en ny iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 13, er første trinn i konfigureringsprosessen å velge språk og land eller region. Hvis du er blind eller har nedsatt syn, kan du slå på VoiceOver eller Zoom for å hjelpe deg med dette:

• Du kan slå på VoiceOver under konfigureringen ved å trykke på sideknappen (iPhone X og nyere samt iPad Pro-modeller fra 2018) eller Hjem-knappen (tidligere modeller) tre ganger. Vent deretter på beskjed om at VoiceOver er på.
  • For å slå på Zoom, trykk på skjermen to ganger med tre fingre.

Etter at du har valgt språk og land eller region, kan du slå på flere tilgjengelighetsfunksjoner for å hjelpe deg med å konfigurere enheten:

1. Trykk på tilgjengelighetsknappen  på Hurtigstart-skjermen.
  2. Trykk på et tilgjengelighetsalternativ for å lese en beskrivelse av funksjonen og slå den på. Trykk på Tilbake for å gå tilbake til listen over alternativer.
  3. Trykk på Ferdig for å gå tilbake til konfigureringsprosessen.

Tilgjengelighetsalternativer som er tilgjengelige under konfigureringen

Disse alternativene er tilgjengelige for å hjelpe deg med å navigere gjennom konfigureringsprosessen.

Syn

• VoiceOver leser opp elementer på skjermen.
  • Zoom forstørrer hele skjermen.
  • Visning og tekststørrelse gir deg kontroll over tekststørrelse, gjennomsiktighet, kontrast med mer.
  • Motion hjelper deg med å redusere bevegelsene i brukergrensesnittet og slå av automatisk avspilling av meldingseffekter og videoforhåndsvisninger.
  • Muntlig innhold viser en Les opp-knapp når du merker tekst. Du kan også få enheten til å lese opp innholdet på skjermen.

Fysikk og motorikk

• Touch gir deg tilgang til AssistiveTouch og andre berøringshjelpemidler.
  • Bryterkontroll markerer elementer på skjermen som du kan aktivere via et tilpasset tilbehør.
  • Tastatur lar deg tilpasse skriveopplevelsen når du bruker et eksternt tastatur.

Når enheten er konfigurert og aktivert, kan du åpne Innstillinger-appen og trykke på Tilgjengelighet for å se alle måtene du kan tilpasse iPhone til de individuelle behovene dine på.

Finn ut mer

Finn ut mer om hvordan du bruker tilgjengelighetsfunksjonene som er innebygd i Apple-enheter.