Slik bruker du Mørk modus på Macen din

Mørk modus gjør det enklere å holde fokus på arbeidet ditt, fordi innholdet fremheves, mens kontrollene og vinduer formørkes og glir inn i bakgrunnen.

Mørk modus, som er tilgjengelig i macOS Mojave eller nyere, er et dramatisk nytt utseende som er bra for øynene og hjelper deg med å holde fokus på arbeidet ditt. Mørk modus bruker et mørkt fargeoppsett som virker på hele systemet, også med appene som fulgte med maskinen. Og tredjepartsapper kan også anvende det.

Slå på Mørk modus

Velg Apple-menyen  > Systemvalg, klikk på Generelt, og velg deretter et av Utseende-alternativene øverst i vinduet:

• Lys: Bruk det lyse utseendet.
  • Mørk: Bruk det mørke utseendet.
  • Auto (tilgjengelig i macOS Catalina): Dette alternativet bruker automatisk det lyse utseendet om dagen og det mørke utseendet om kvelden.

Slik fungerer Mørk modus sammen med noen apper og funksjoner

Noen apper og funksjoner har spesielle innstillinger eller oppfører seg annerledes i Mørk modus.

• Mail. Hvis du vil bruke en lys bakgrunn i e-postmeldinger mens Mørk modus er aktivert, velger du Mail > Valg, og deretter klikker du på Visning-fanen og opphever valget for «Bruk mørk bakgrunn i meldinger».
  • Kart. Hvis du vil bruke en lys bakgrunn for kart når Mørk modus er aktivert, klikker du på Vis i menylinjen i Kart, og deretter opphever du valget for Bruk mørkt kart.
  • Notater. Hvis du vil bruke en lys bakgrunn i notater mens Mørk modus er aktivert, åpner du Notater og velger Notater > Valg, og deretter opphever du valget for «Bruk mørk bakgrunn i notater».
  • Safari. Når du bruker Mørk modus, viser Safari automatisk et nettsted i mørk modus hvis nettstedet er utviklet for å støtte dette. Hvis nettstedet ikke støtter Mørk modus, kan du bruke Safari Leser for å lese artikler i Mørk modus.
  • TextEdit. Hvis du vil bruke en lys bakgrunn i dokumenter mens Mørk modus er aktivert, klikker du på Vis i menylinjen i TextEdit, og deretter opphever du valget for Bruk mørk bakgrunn i vinduer. (Krever macOS Mojave 10.14.2 eller nyere.)
  • Dynamisk skrivebord. Hvis du aktiverer Mørk modus mens du bruker Dynamisk skrivebord, kan det hende at skrivebordet endres til et mørkt stillbilde. Du kan endre denne innstillingen under Skrivebord og skjermsparer-valg.