Installere macOS på et separat APFS-volum

Med APFS er det enklere enn noensinne å bytte mellom versjoner av macOS, inkludert en betaversjon (førlanseringsversjon) av macOS.

Hvis du installerer macOS på et annet volum på startdisken din, kan du bytte mellom denne macOS-versjonen og macOS-versjonen på det andre volumet, akkurat som om begge versjonene var på separate disker. Og ettersom lagringsplassen deles mellom APFS-volumer, trenger du ikke å reservere plass til det nye volumet. Størrelsen tilpasser seg automatisk etter innholdet ditt.

Dette trenger du

Macen må allerede bruke macOS High Sierra eller nyere på en APFS-formatert startdisk. Finn ut hvilket format startdisken din bruker

Du trenger ikke å reservere lagringsplass til det nye volumet, men macOS trenger så mye som 20 GB tilgjengelig plass for å installeres, avhengig av hvilken versjon av macOS som skal installeres. Hvis du ikke har nok plass, gir installereren beskjed om dette.

Lagring-panelet i Om denne maskinen

Om denne maskinen har en lagringsoversikt: Velg Apple-menyen () > Om denne maskinen, og klikk deretter på Lagring.

Sikkerhetskopier Mac

Det er lurt å sikkerhetskopiere Macen først, spesielt hvis du installerer en betaversjon av macOS. Betaprogramvare er programvare som fortsatt er under utvikling, noe som betyr at noen programmer og tjenester kanskje ikke fungerer som forventet.

Legge til et APFS-volum

1. Åpne Diskverktøy, som finnes i Verktøy-mappen i Programmer-mappen.
  2. Velg det eksisterende APFS-volumet ditt i sidepanelet.
  3. Velg Rediger > Legg til APFS-volum fra menylinjen, eller klikk på  i Diskverktøy-verktøylinjen. Disse alternativene er bare tilgjengelig når det er valgt et APFS-volum.
  4. Skriv inn et navn for det nye APFS-volumet, og klikk deretter på Legg til:
    Diskverktøy: Vil du legge til APFS-volum i beholderen?
  5. Diskverktøy skal nå vise det nye volumet i sidepanelet. Det nye volumet vises også i Finder, som om det var en separat disk. Nå kan du avslutte Diskverktøy.

Installere macOS på volumet

Velg en installasjonsmetode:

• For å installere en betaversjon (førlanseringsversjon) av macOS må du bli med i Apples program for betaprogramvare og følge installasjonsinstruksjonene på programmets nettsted.
  • For å installere en lanseringsversjon av macOS kan du bruke macOS-gjenoppretting. Tastene du trykker på ved oppstart, avgjør hvilken versjon av macOS som er installert.

Når installereren åpnes og du blir bedt om å velge hvor du skal installere, klikker du på Vis alle disker, og deretter velger du det nye volumet.

Installasjonsskjerm for macOS, med det andre volumet valgt

Bytte mellom macOS-versjoner

Når installasjonen er ferdig, kan du bruke Startdisk-valg eller Startup Manager til å raskt bytte mellom de installerte macOS-versjonene:

• Velg Apple-menyen () > Startdisk, og klikk deretter på låsesymbolet og skriv inn administratorpassordet. Velg volumet du vil bruke, og klikk deretter på Omstart.
  • Eller trykk og hold inne Tilvalg-tasten under oppstart. Når du blir bedt om det, velger du volumet du vil starte fra.

Holde macOS-versjonene på hvert volum oppdatert

For å finne de nyeste oppdateringene til hver versjon av macOS kan du se etter programvareoppdateringer, og deretter starter du fra det andre volumet og ser etter programvareoppdateringer på nytt.

Finn ut mer

Hvis Macen bruker macOS Sierra eller eldre, eller hvis startdisken er formatert som Mac OS Extended i stedet for APFS, kan du opprette en ny partisjon i stedet. Plassen den opptar, tilpasses ikke automatisk etter innholdet, så du må angi størrelsen på partisjonen manuelt. Finn ut hvordan du legger til et volum til en enhet som er formatert som Mac OS Extended.