Slik sletter du en disk på Mac

Bruk Diskverktøy til å slette (formatere) en harddisk, SSD, minnepinne eller en annen lagringsenhet.

Slette diskenFor de fleste grunner til å slette, inkludert når du omformaterer en disk eller selger, gir bort eller bytter inn Macen, bør du slette hele disken.

Slette et volum på diskenI andre tilfeller, for eksempel når disken inneholder flere volumer (eller partisjoner) og du ikke vil slette alle, kan du slette spesifikke volumer på disken.

Hvis du sletter en disk eller et volum, blir alle filene på disken eller volumet slettet permanent. Før du fortsetter, må du påse at du har sikkerhetskopiert eventuelle filer du vil beholde.

Slik sletter du disken

1. Start opp fra macOS-gjenoppretting. Velg deretter Diskverktøy fra verktøyvinduet og klikk på Fortsett.
    Hvis du ikke sletter disken Macen startet fra, trenger du ikke å starte fra macOS-gjenoppretting. Da kan du bare åpne Diskverktøy fra Verktøy-mappen i Programmer-mappen.
    Vinduet macOS-verktøy i Gjenoppretting
  2. Velg Vis > Vis alle enheter fra menylinjen i Diskverktøy. Sidepanelet viser nå diskene dine (enheter) og eventuelle beholdere og volumer i dem. Disken Macen startet fra, er øverst på listen. I dette eksemplet er Apple SSD startdisken:
    Sletting av en disk og valg av system i Diskverktøy
  3. Velg disken du vil slette. Ser du ikke disken din?
  4. Klikk på Slett, og fyll deretter ut disse elementene:
    • Navn: Angi navnet du vil at disken skal ha, etter at du har slettet den.
    • Format: Velg APFS eller Mac OS Extended (journalført). Diskverktøy viser et kompatibelt format som standard.
    • System: Velg GUID-partisjonskart.
  5. Klikk på Slett for å begynne å slette disken og alle beholdere og volumer i den. Du kan bli bedt om å oppgi Apple-ID-en din. Har du glemt Apple-ID-en din?
  6. Avslutt Diskverktøy når dette er ferdig.
  7. Hvis du vil at Macen skal kunne starte fra disken du har slettet, må du installere macOS på nytt på disken.

Slik sletter du et volum på disken

1. Start opp fra macOS-gjenoppretting. Velg deretter Diskverktøy fra verktøyvinduet og klikk på Fortsett.
    Hvis du ikke sletter disken Macen startet fra, trenger du ikke å starte fra macOS-gjenoppretting. Da kan du bare åpne Diskverktøy fra Verktøy-mappen i Programmer-mappen.  Vinduet macOS-verktøy i Gjenoppretting
  2. I sidepanelet til Diskverktøy velger du volumet du vil slette. Volumet Macen startet fra, heter Macintosh HD, med mindre du har endret navnet. Ser du ikke volumet ditt?
  3. Klikk på Slett, og fyll deretter ut disse elementene:
  4. Hvis du ser en Slett volumgruppe-knapp, er volumet du valgte en del av en volumgruppe. I så fall bør du slette volumgruppen. Ellers klikker du på Slett for å slette bare det valgte volumet. Du kan bli bedt om å oppgi Apple-ID-en din. Har du glemt Apple-ID-en din?
  5. Avslutt Diskverktøy når dette er ferdig.
  6. Hvis du vil at Macen skal kunne starte fra volumet du har slettet, må du installere macOS på nytt på det volumet.

Grunner til å slette

Du kan slette når som helst, inkludert i følgende tilfeller:

• Du vil slette alt innhold permanent fra Macen og gjenopprette den til fabrikkinnstillingene. Dette er et av de siste trinnene før du selger, gir bort eller bytter inn Macen.
  • Du endrer formatet på disken, f.eks. fra et PC-format (FAT, ExFAT eller NTFS) til et Mac-format (APFS eller Mac OS Extended).
  • Du har fått en melding om at disken din ikke kan leses av denne datamaskinen.
  • Du prøver å løse et diskproblem som Diskverktøy ikke kan reparere.
  • macOS-installereren ser ikke disken din eller kan ikke installeres på den. Installereren kan for eksempel si at disken ikke er formatert på riktig måte, ikke bruker et GUID-partisjonssystem, inneholder en nyere versjon av operativsystemet eller ikke kan brukes til å starte datamaskinen din.
  • macOS-installereren sier at du ikke kan installere på dette volumet fordi det er del av Apple RAID.

Om APFS og Mac OS Extended

Diskverktøy i macOS High Sierra eller nyere kan slette med både det nyere APFS-formatet (Apple File System) og det eldre Mac OS Extended-formatet, og velger automatisk et kompatibelt format for deg.

Slik velger du mellom APFS og Mac OS Extended

Diskverktøy prøver å gjenkjenne lagringstypen du formaterer, for så å vise det relevante formatet i Format-menyen. Hvis lagringstypen ikke gjenkjennes, brukes Mac OS Extended, som fungerer med alle versjoner av macOS. Hvis du vil endre formatet, ber vi deg svare på følgende spørsmål:

• Formaterer du den innebygde disken som Macen ble levert med?
    Hvis den innebygde disken kom APFS-formatert, foreslår Diskverktøy APFS. Ikke endre det til Mac OS Extended.
  • Skal du installere macOS High Sierra eller nyere for første gang på disken?
    Hvis du trenger å slette disken før du installerer High Sierra eller nyere for første gang, velger du Mac OS Extended (journalført). Under installasjonen avgjør macOS-installereren om disken automatisk skal konverteres til APFS – uten at filene dine slettes.
  • Klargjør du en Time Machine-sikkerhetskopidisk eller en oppstartbar installerer?
    Velg Mac OS Extended (Journaled) for disker du planlegger å bruke som en Time Machine-sikkerhetskopidisk eller oppstartbar installerer.
  • Skal du bruke disken med en annen Mac?
    Hvis den andre Macen ikke bruker macOS High Sierra eller nyere, velger du Mac OS Extended (journalført). Tidligere versjoner av macOS fungerer ikke med APFS-formaterte volumer.

Slik identifiserer du formatet som er i bruk

Hvis du vil finne ut hvilket format som er i bruk, kan du bruke følgende metoder:

• Velg volumet i Diskverktøy-sidepanelet, og se informasjonen som vises til høyre. Hvis du vil ha mer informasjon, velger du Fil > Vis info i Diskverktøy-menyfeltet.
  • Åpne Systeminformasjon og velg Lagring i sidepanelet. Filsystem-kolonnen til høyre viser formatet for hvert volum.
  • Velg volumet i Finder, og velg deretter Fil > Vis info i menyfeltet. Vis info-vinduet viser formatet for det aktuelle volumet.

Hvis disken eller volumet ikke vises, eller slettingen mislykkes

1. Slå av Macen, og koble deretter alle enheter som ikke er nødvendige, fra maskinen.
  2. Hvis du sletter en ekstern stasjon, må du forsikre deg om at den er koblet direkte til Macen med en kabel som du vet fungerer. Slå deretter stasjonen av og på igjen.
  3. Hvis disken eller volumet fortsatt ikke vises i Diskverktøyet, eller Diskverktøy rapporterer at sletteprosessen mislyktes, kan det hende at disken eller Macen trenger service. Hvis du trenger hjelp, kan du kontakte Apple-kundestøtte.

Finn ut mer

• Hvis du ikke får startet fra macOS-gjenoppretting, kan du bruke en annen startdisk i stedet.
  • Hvis Diskverktøyet viser en Sikkerhetsvalg-knapp i Slett-vinduet, kan du klikke på den knappen for å velge mellom en raskere (men mindre sikker) sletting og en tregere (men sikrere) sletting. Noen eldre versjoner av Diskverktøy tilbyr muligheten til å nullstille alle data i stedet. Disse valgene for sikker sletting tilbys ikke eller trengs ikke for SSD-stasjoner og flashlagring.
  • Slik sletter du iPhone, iPad eller iPod touch