Bruk Diskverktøy til å slette innholdet på en Intel-basert Mac

Slik renser (formaterer) du en innebygd oppstartsdisk på en Intel-basert Mac.

Denne veiledningen gjelder ikke for Macer med Apple-chip. Hvis du bruker en Mac med Apple-chip, må du følge veiledningen for å rense en Mac med Apple-chip.

Før du renser Macen din

1. Hvis du vil gjenopprette Macen til fabrikkinnstillingene, for eksempel for å klargjøre den for en ny eier, kan du finne ut hva du bør gjøre før du selger, gir bort eller bytter inn Macen din.
  2. Hvis du bruker macOS Monterey på en Mac med Apple T2-sikkerhetschipen, følger du heller veiledningen for å slette alt innhold og alle innstillinger.
  3. Ta en sikkerhetskopi av alle filene du vil beholde. Når du renser Macen, slettes alle filene permanent.

Bruk Diskverktøy for å rense Macen din

1. Start opp fra macOS-gjenoppretting: Slå på Macen før du holder disse to tastene nede til du ser en Apple-logo eller et annet bilde: Kommando (⌘) og R.
  2. Hvis du blir bedt om det, velger du en bruker du kjenner passordet til, og deretter skriver du inn administratorpassordet.
  3. I verktøyvinduet velger du Diskverktøy og klikker på Fortsett.
    Vinduet til macOS-gjenopprettingsverktøyet, der Diskverktøy er valgt
  4. Velg Macintosh HD i sidepanelet i Diskverktøy. Ser du ikke Macintosh HD?
  5. Klikk på Slett-knappen på verktøylinjen, og oppgi informasjonen du blir bedt om:
    • Navn: Macintosh HD
    • Format: APFS eller Mac OS Extended (journalført) i tråd med anbefalingen i Diskverktøy
  6. Klikk på Slett. Men hvis du ser knappen Slett volumgruppe, klikker du på den i stedet.
    Diskverktøy-vinduet som viser bekreftelsen for Slett volumgruppe
  7. Skriv inn Apple-ID-en din dersom du blir bedt om det. Har du glemt Apple-ID-en?
  8. Når rensingen er utført, velger du eventuelle andre interne diskvolumer i sidepanelet, og deretter klikker du på Fjern volum-knappen (–) på verktøylinjen for å slette det diskvolumet.
    I denne delen kan du se bort fra alle interne diskvolumer som heter Macintosh HD eller Macintosh HD - Data, så vel som alle Eksterne volumer og Diskfiler i sidepanelet.
  9. Avslutt Diskverktøy for å gå tilbake til verktøyvinduet.
  10. Hvis du vil starte opp igjen fra harddisken du renset, velger du Installer macOS på nytt i verktøyvinduet før du klikker på Fortsett og følger instruksjonene på skjermen for å installere macOS på nytt.

Hvis du ikke ser Macintosh HD i Diskverktøy

Den innebygde oppstartsdisken din skal være oppført øverst i Diskverktøy-sidepanelet. Med mindre du har endret navnet, heter disken Macintosh HD. Hvis denne harddisken ikke er oppført i sidepanelet, velger du Apple-menyen  > Slå av og kobler fra alle enheter du ikke er avhengig av å bruke, fra Macen. Gjør deretter et nytt forsøk.

Hvis disken fortsatt ikke vises i Diskverktøy, eller hvis Diskverktøy rapporterer at slettingen mislyktes, trenger Macen kanskje service. Hvis du trenger hjelp, kan du kontakte Apple-kundestøtte.

Du finner mer informasjon om hvordan du bruker diskverktøy, i brukerhåndboken for diskverktøy.