Slik sletter du en disk på Mac

Bruk Diskverktøy til å slette (formatere) harddisker, flash-stasjoner eller andre lagringsenheter på Mac.

Årsaker for sletting av disker

Du kan slette en disk (eller et volum på den aktuelle disken) når som helst, inkludert i følgende tilfeller:

• Du ønsker å slette alt innholdet på Macen din på en rask og enkel måte, for så å gjenopprette den til fabrikkinnstillingene. F.eks. hvis du selger eller gir bort Macen din.
  • Du endrer formatet på disken, f.eks. fra et PC-format (FAT, ExFAT eller NTFS) til et Mac-format (APFS eller Mac OS Extended).
  • Du har fått en melding om at disken din ikke kan leses av denne datamaskinen.
  • Du prøver å løse et diskproblem som Diskverktøy ikke kan reparere.
  • macOS-installereren ser ikke disken din eller kan ikke installeres på den. Installereren kan for eksempel si at disken ikke er formatert på riktig måte, ikke bruker et GUID-partisjonssystem, inneholder en nyere versjon av operativsystemet eller ikke kan brukes til å starte datamaskinen din.
  • macOS-installereren sier at du ikke kan installere på dette volumet fordi det er del av Apple RAID.

Slik sletter du disker

Macen din inkluderer Diskverktøy, en app som kan slette disker, legge til volumer, kontrollere disker for feil og mer.

Hvis du sletter en disk eller et volum, blir alle filene på disken eller volumet slettet permanent. Før du fortsetter, må du påse at du har sikkerhetskopiert eventuelle filer du vil beholde.

1. Hvis du sletter disken som ble brukt til å starte Macen, må du starte opp maskinen fra macOS-gjenoppretting før du fortsetter. Eventuelt kan du starte opp fra en annen disk.
  2. Åpne Diskverktøy fra macOS-verktøy-vinduet. Appen er også tilgjengelig i Verktøy-mappen i Programmer-mappen.
  3. Velg Vis > Vis alle enheter i menylinjen.
  4. Velg disken eller volumet du vil slette i sidepanelet i Diskverktøy.
    For de fleste årsakene for sletting bør du slette disken, noe som også sletter alle volumene på den aktuelle disken.
  5. Klikk på Slett-knappen eller -fanen og fyll ut følgende felt:
    • Navn: Angi navnet på disken eller volumet, f.eks. «Macintosh HD».
    • Format: Velg enten APFS eller Mac OS Extended (journalført) for å formatere som Mac-volum. Diskverktøy viser et kompatibelt format som standard.
    • System (hvis vist): Velg GUID-partisjonskart.
  6. Klikk på Slett for å starte slettingen.
  7. Avslutt Diskverktøy når du er ferdig. Nå kan du installere macOS på disken eller volumet hvis du vil starte opp Macen fra den/det.

I følgende eksempel er APPLE SSD disken, Beholderdisk1 er en beholder på den aktuelle disken og Macintosh HD er et volum i beholderen. (Bare APFS-formaterte disker viser beholdere.)

Hvis disken din ikke vises i Diskverktøy, må du koble alle unødvendige enheter fra Macen. Hvis disken er ekstern, må du ha den koblet til, men påse at den er slått på og koblet direkte til Macen med en kabel i god stand. Deretter starter du Macen på nytt og prøver igjen. Hvis disken fortsatt ikke vises, er det kanskje nødvendig med service på disken eller Macen.

Hvilket format du bør bruke: APFS eller Mac OS Extended

Diskverktøy i macOS High Sierra eller nyere kan slette de fleste disker og volumer med både det nyere APFS (Apple File System)-formatet og det eldre Mac OS Extended-formatet, og velger automatisk et kompatibelt format for deg. Hvis du vil endre formatet, ber vi deg svare på følgende spørsmål:

Formaterer du den innebygde disken som Macen ble levert med?
Hvis den innebygde disken ble levert med APFS-formatering, må du ikke endre den til Mac OS Extended.

Skal du installere macOS High Sierra eller nyere på disken?
Hvis du trenger å slette disken før du installerer High Sierra eller nyere for første gang, velger du Mac OS Extended (journalført). Under installasjonen avgjør macOS-installereren om disken automatisk skal konverteres til APFS – uten at filene dine slettes:

• macOS Mojave: Installereren konverterer fra Mac OS Extended til APFS.
  • macOS High Sierra: Installereren konverterer fra Mac OS Extended til APFS hvis volumet er på en SSD eller en annen type flash-lagringsenhet. Fusion Drive og tradisjonelle harddisk-stasjoner (HDD-er) konverteres ikke.

Klargjør du en Time Machine-sikkerhetskopidisk eller en oppstartbar installerer?
Velg Mac OS Extended (journalført) for disker du planlegger å bruke med Time Machine eller som oppstartbar installerer.

Skal du bruke disken med en annen Mac?
Hvis den andre Macen ikke bruker High Sierra eller nyere, må du velge Mac OS Extended (journalført). Tidligere versjoner av macOS kan ikke aktivere APFS-formaterte volumer.

Diskverktøy prøver å gjenkjenne lagringstypen du formaterer, for så å vise det relevante formatet i Format-menyen. Hvis lagringstypen ikke gjenkjennes, brukes Mac OS Extended, som fungerer med alle versjoner av macOS.

Hvis du vil se hvilket format som er i bruk, kan du bruke følgende metoder:

• Velg volumet i Diskverktøy-sidepanelet, og se informasjonen til høyre. Hvis du vil ha mer informasjon, velger du Fil > Vis info i Diskverktøy-menyfeltet.
  • Åpne Systeminformasjon og velg Lagring i sidepanelet. Filsystem-kolonnen til høyre viser formatet for hvert volum.
  • Velg volumet i Finder, og velg deretter Fil > Vis info i menyfeltet. Vis info-vinduet viser formatet for det aktuelle volumet.