Slik bruker du tilgjengelighetsfunksjoner med Touch Bar på MacBook Pro

Alle Mac-maskiner kommer som standard med hjelpeteknologier som kan hjelpe deg med å bruke macOS. Finn ut mer om innebygde tilgjengelighetsfunksjoner i Touch Bar på MacBook Pro.

MacBook Pro (15-tommers, 2016) og nyere og MacBook Pro (13-tommers, 2016, fire Thunderbolt 3-porter) og nyere har tilgjengelighetsfunksjoner som hjelper brukere som er blinde eller svaksynte med å bruke Touch Bar-funksjonene.

Bruk VoiceOver med Touch Bar

VoiceOver forteller deg hva som er på skjermen, og veileder deg gjennom handlinger som å velge et menyvalg eller aktivere en knapp ved hjelp av tastaturet eller styreflaten. Funksjonen forteller deg også hva som er på Touch Bar.

For å slå VoiceOver av eller på holder du inne Kommando-tasten og trykker tre ganger på Touch ID-knappen – du finner knappen til høyre for Touch Bar øverst på tastaturet:

Når du har slått på VoiceOver, kan du bruke disse bevegelsene med Touch Bar:

• Flytt en finger over Touch Bar for å endre Touch Bar-fokuset og få VoiceOver til å annonsere objektet under fingeren.
  • Sveip til venstre eller høyre med en finger for å flytte Touch Bar-fokuset til det forrige eller neste Touch Bar-objektet.
  • Dobbelttrykk hvor som helst på Touch Bar for å aktivere objektet under Touch Bar-fokuset.
  • Bruk oppdelt trykk (trykk på et objekt med én finger, og deretter trykker du på Touch Bar med en annen finger) for å aktivere objektet under den første fingeren du bruker.
  • Dobbelttrykk og hold inne for å aktivere berøringsmodus for objektet under Touch Bar-fokuset. Dette gjør at du kan justere skyveknapper.

Bruk Touch Bar-zoom

Hvis du bruker zoom-funksjonen på Mac-maskinen din, kan du også slå på Touch Bar-zoom.

Velg Apple-menyen () > Systemvalg. Deretter klikker du på Tilgjengelighet, velger Zoom og slår på Aktiver Touch Bar-zoom.

Dette kan du gjøre når du har slått på Touch Bar-zoom:

• Trykk og dra med én finger på Touch Bar for å se en zoomet visning av Touch Bar på skjermen.
  • Endre forstørrelsesnivået ved å holde inne Kommando-tasten og utføre en klypebevegelse med to fingre.
  • Mens du panorerer med én finger, trykker du raskt med en annen finger for å syntetisere et trykk der den første fingeren er plassert. Hold inne den andre fingeren og flytt begge fingrene sammen for å syntetisere en trykk og dra-bevegelse der den første fingeren er plassert.
  • Hold fingeren i ro på ett sted for å aktivere direkte berøring-modus, noe som gjør at du kan samhandle direkte med kontrollen under fingeren.

Bruk Bryterkontroll med Touch Bar

Du kan bruke Bryterkontroll til å vise Touch Bar på MacBook Pro-skjermen din. Hvis du gjør dette, får du tilgang til Touch Bar-objekter med standard pekerkontroller.

Først slår du på Bryterkontroll:

1. Velg Apple-menyen > Systemvalg, og klikk på Tilgjengelighet og deretter på Bryterkontroll.
  2. Klikk på Generelt-fanen, og velg Slå på Bryterkontroll. Hjem-panelet for Bryterkontroll vises på skjermen.

Så slår du av eller på Touch Bar:

1. Klikk på System i Hjem-panelet for Bryterkontroll.
  2. Klikk på Slå av eller på Touch Bar for å vise eller skjule Touch Bar.

Finn ut mer om bruk av pekerkontroller.

Bruk Tilgjengelighetsvalg til å slå på andre funksjoner

macOS kommer med et Tilgjengelighetsvalg-vindu du kan bruke til å raskt slå av eller på vanlige funksjoner som Zoom, VoiceOver, Trege taster med flere.

For å åpne dette vinduet på MacBook Pro-maskinen din trykker du tre ganger på Touch ID-knappen.