Slik frigjør du lagringsplass på Mac

macOS Sierra og nyere kan spare plass ved å lagre innholdet ditt i skyen. I tillegg er det enkelt å finne og fjerne store eller unødvendige filer takket være de nye verktøyene.

Optimalisert lagring i macOS Sierra og nyere kan spare plass ved å lagre innholdet ditt i skyen og gjøre det tilgjengelig når du trenger det. Når du trenger lagringsplass, lagres filer, bilder, e-postvedlegg og andre filer du sjeldent bruker automatisk i nettskyen. Hver fil ligger der du lagret den, og lastes ned når du åpner den. Filer som du har brukt nylig, blir alltid liggende på Mac-maskinen din sammen med optimaliserte versjoner av bildene dine.

Hvis du ikke har oppgradert til Sierra enda, kan du lese om andre måter å frigjøre lagringsplass på.

For å begynne velger du Om denne maskinen fra Apple-menyen () og klikker på Lagring. Du får se en oversikt over den tilgjengelige lagringsplassen din, delt inn i forskjellige filkategorier, herunder programmer, dokumenter og bilder:

Klikk på Administrer-knappen for å se anbefalinger for optimalisering av lagringsplassen din. Hvis enkelte løsninger er aktivert, får du se færre alternativer.

Lagre i iCloud

Klikk på Lagre i iCloud-knappen og velg blant følgende alternativer:

• Filer fra Skrivebord og Dokumenter i iCloud Drive. Lagre alle filene i disse to plasseringene i iCloud Drive. Når du trenger mer lagringsplass, beholdes bare filene du nylig har brukt på Mac-maskinen din, slik at du enkelt kan jobbe uten Internett-tilkobling. Filer som bare er lagret i nettskyen har et nedlastingssymbol , som du kan dobbeltklikke på for å laste ned den originale filen. Finn ut mer om denne funksjonen.
  • Bilder og videoer i iCloud-bildebibliotek. Alle opprinnelige bilder og videoer lagres i iCloud-bildebibliotek i full oppløsning. Når du trenger lagringsplass, beholdes bare plassbesparende (optimaliserte) versjoner av bilder på Mac-maskinen din. Hvis du vil laste ned opprinnelige bilder eller videoer, åpner du bare det aktuelle bildet eller den aktuelle videoen.

Lagring av filer i iCloud bruker lagringsplassen i iCloud-lagringsabonnementet ditt. Hvis du trenger mer iCloud-lagringsplass, kan du kjøpe mer direkte fra Apple-enheten din. Prisene starter fra 50 GB for 0,99 USD per måned. Finn ut mer om priser i regionen din.

Optimaliser lagring

Klikk på Optimaliser-knappen og velg blant følgende alternativer.

• Fjern iTunes-filmer og TV-programmer du har sett automatisk. Når du trenger lagringsplass, fjernes iTunes-filmer og -TV-programmer du har sett fra Mac-maskinen din. Klikk på nedlastingssymbolet  ved siden av en film eller TV-serie for å laste den ned på nytt.
  • Last ned bare nylige vedlegg. Mail laster automatisk bare ned vedlegg du nylig har mottatt. Du kan laste ned vedlegg manuelt ved å åpne den aktuelle e-posten eller vedlegget, eller ved å lagre vedlegget på Mac-maskinen.
  • Ikke last ned noen vedlegg automatisk. Mail laster bare ned vedlegg når du åpner e-posten eller vedlegget, eller lagrer vedlegget på Mac-maskinen din.

Optimalisering av lagringsplass for filmer, TV-programmer og e-postvedlegg krever ikke iCloud-lagringsplass.

Tøm papirkurven automatisk

Tøm papirkurven automatisk sletter filer som har vært i papirkurven i mer enn 30 dager permanent.

Rydd opp

Rydd opp hjelper deg med å identifisere store filer og filer du kanskje ikke trenger lenger. Klikk på Se gjennom filer-knappen og velg blant filkategoriene i sidepanelet, f.eks. Programmer, Dokumenter, GarageBand, iOS-filer, iTunes eller Papirkurven.

• I enkelte kategorier kan du slette filene direkte. Flytt markøren over filnavnet og klikk på x-knappen for å øyeblikkelig slette filen. Hvis du kjøpte filen fra Mac App Store, iBooks Store, eller iTunes Store, kan det hende du kan laste den ned på nytt.
  • Andre kategorier viser den samlede lagringsplassen som brukes av filene i hvert program. Du kan åpne programmet og velge om du vil slette filer fra programmet.

Slik finner du innstillingene for hver funksjon

Lagre i iCloud:

• Velg Apple-menyen () > Systemvalg, klikk på iCloud, og klikk deretter på Valg-knappen ved siden av iCloud Drive. Lagre i iCloud velger Skrivebord og dokumenter og Optimalisert Mac-lagring. Hvis du vil slå av iCloud Drive fullstendig, fjerner du avmerkingen for iCloud Drive.
  • I Bilder velger du Bilder > Valg og klikker på iCloud. Lagre i iCloud velger iCloud-bildebibliotek og Optimaliser Mac-lagring.

Optimaliser lagring:

• I iTunes velger du iTunes > Valg og klikker på Avansert. Optimaliser lagring velger «Slett filmer og TV-programmer som er sett automatisk».
  • I Mail velger du Mail > Valg og klikker så på Kontoer. I Kontoinformasjon-delen for e-postkontoen din, angir Optimaliser lagring innstillingen for Last ned vedlegg til enten Nylig eller Ingen.

Tøm papirkurven automatisk: Gå til Finder, velg Finder > Valg og klikk på Avansert. Tøm papirkurven automatisk velger «Fjern objekter fra papirkurven etter 30 dager».

Andre måter macOS hjelper deg med å spare lagringsplass automatisk

macOS Sierra og nyere gjennomfører i tillegg automatisk disse tiltakene for å spare lagringsplass:

• Oppdager dupliserte nedlastinger i Safari, og beholder bare den nyeste versjonen av nedlastingen
  • Minner deg på å slette programinstallerere du har brukt
  • Fjerner gamle fonter, språk og ordbøker som ikke brukes
  • Tømmer buffere, logger og andre unødvendige data når du trenger lagringsplass

Slik frigjør du lagringsplass manuelt

Selv hvis du ikke bruker funksjonene for Optimalisert Lagring i Sierra eller nyere, kan du gjennomføre andre tiltak for å gjøre mer lagringsplass tilgjengelig:

• Slett filer du ikke lenger trenger ved å flytte dem til papirkurven og deretter tømme papirkurven. Nedlastinger-mappen er et bra sted å se etter filer du kanskje ikke trenger lenger.
  • Flytt filer til en ekstern stasjon.
  • Komprimer filer.
  • Slett E-post du ikke trenger: I Mail-programmet velger du Postkasse > Slett søppelpost. Hvis du ikke lenger trenger E-posten i postkassen med søppelpost, velger du Postkasse > Fjern slettede objekter.

Les mer

• Når du dupliserer en fil på et APFS-formatert volum, bruker ikke den filen ekstra lagringsplass på volumet. Når du sletter et duplikat, frigjør du kun plassen som brukes av eventuelle data du har lagt til duplikatet. Hvis du ikke lenger trenger noen eksemplarer av filen, kan du få tilbake all lagringsplassen ved å slette både duplikatet og den opprinnelige filen.
  • Hvis du bruker et profesjonelt program og Optimaliser Mac-lagring, kan du lese her om hvordan du kan sørge for at prosjektene dine alltid er på Mac-maskinen, og at du alltid har tilgang til filene i dem.