Frigjøre lagringsplass på en Mac

Finn ut hva du kan gjøre hvis Mac-startdisken nesten er full eller du ikke har nok lagringsplass til å laste ned, installere eller kopiere.

Se hvor mye lagringsplass som er tilgjengelig

Macen kan vise hvor mye lagringsplass som brukes av forskjellige filkategorier, samt hvor mye lagringsplass som er tilgjengelig for nye filer. Når du følger fremgangsmåten i denne artikkelen for å frigjøre lagringsplass, oppdateres denne lagringsinformasjonen automatisk.

• macOS Ventura eller nyere: Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger, klikk på Generelt i sidepanelet, og klikk på Lagring til høyre.
  • Tidligere versjoner av macOS: Velg Apple-menyen  > Om denne Macen, og klikk på Lagring.

Optimaliser lagringsplass

Macen kan optimalisere lagringsplass ved å bruke iCloud til å automatisk gjøre lagringsplass tilgjengelig ved behov.* La Macen frigjøre lagringsplass for deg. Du kan også bruke innebygde verktøy til å raskt finne og slette filer, apper, bøker, filmer og andre elementer som tar opp plass, og deretter slette elementer du ikke trenger mer.

Flytt eller slett filer

Hvis du har en annen lagringsenhet, for eksempel en ekstern harddisk som er koblet til Macen, kan du flytte filene til denne enheten. Mediefiler som bilder og videoer kan bruke store mengder lagringsplass. Du kan frigjøre plass ved å gjøre følgende:

Du kan også slette filer du ikke trenger lenger. Eksempel:

• Slett musikkfilmerpodkaster eller andre medier. Spesielt hvis det er medier du kan strømme eller laste ned på nytt ved behov.
  • Slett filer i Nedlastinger-mappen. Du kan åpne mappen fra Dock eller ved å velge Gå > Nedlastinger fra menylinjen i Finder.
  • Hvis du bruker Mail-programmet for e-post, velger du Postkasse > Slett uønsket e-post i menylinjen i Mail. Du må også velge Postkasse > Fjern slettede objekter.
  • Hvis du bruker Macen til å sikkerhetskopiere iPhone eller iPad, kan du slette gamle sikkerhetskopier.
  • Avinstaller programmer som du ikke lenger bruker.
  • Hvis Macen er konfigurert for flere brukere, kan du slette brukere som ikke lenger trenger tilgang til Macen. Eventuelt kan du be vedkommende om å logge på brukerkontoen sin, og deretter følge fremgangsmåten i denne artikkelen. Sjekk også Brukere-mappen på Macintosh HD for eventuelle uslettede data som tilhører brukere du har slettet.
  • Sjekk Brukere-mappen på Macintosh HD for eventuelle delte filer som du ikke lenger trenger å dele.

Hvis du vil beholde enkelte av filene, kan du kanskje komprimere dem for å bruke mindre lagringsplass. Deretter kan du pakke ut filene når du trenger dem.

Har du tømt papirkurven? Når du flytter en fil til papirkurven, blir ikke lagringsplassen tilgjengelig før du tømmer papirkurven.

* Lagring av filer i iCloud bruker lagringsplassen i iCloud-lagringsabonnementet ditt. Hvis du når lagringsgrensen i iCloud, kan du kjøpe mer iCloud-lagringsplass, eller du kan frigjøre lagringsplass i iCloud. iCloud-lagring koster fra 50 GB for 0,99 USD per måned, og du kan kjøpe mer lagringsplass direkte fra Apple-enheten din. Finn ut mer om priser der du bor.