Slik frigjør du lagringsplass på Macen

Spar plass på maskinen ved å lagre innholdet ditt i iCloud, eller ved å bruke innebygde verktøy til å finne og fjerne store eller unødvendige filer.

Optimalisert lagring hjelper deg med å spare plass ved å lagre innholdet ditt i iCloud og gjøre det tilgjengelig når du trenger det:

• Når du trenger mer lagringsplass, lagres filer, bilder, filmer e-postvedlegg og andre filer du sjelden bruker, automatisk i iCloud.
  • Hver fil ligger der du lagret den, og lastes ned når du åpner den.
  • Filer som du har brukt nylig, blir alltid liggende på Macen din sammen med optimaliserte versjoner av bildene dine.

Hvis du ennå ikke har oppgradert til macOS Sierra eller nyere, kan du lese om andre måter å frigjøre lagringsplass på.

Finn ut hvor mye tilgjengelig lagringsplass du har på Macen din

Velg Apple-menyen () > Om denne maskinen, og klikk på Lagring. Hvert segment av stolpen er et anslag for lagringsplassen som brukes av en filkategori. Flytt pekeren over hvert segment for å se mer informasjon.

Om denne maskinen: Lagring

Klikk på Administrer-knappen for å åpne Lagring-vinduet som er avbildet nedenfor.

Administrer lagringsplassen på Macen din

Lagring-vinduet gir anbefalinger for optimalisering av lagringsplassen din. Hvis enkelte løsninger allerede er aktivert, får du se færre anbefalinger.

Lagring-vinduet med anbefalinger

iCloud-symbolet

Lagre i iCloud

Klikk på Lagre i iCloud-knappen og velg blant følgende alternativer:

• Skrivebord og Dokumenter. Lagre alle filene fra disse to plasseringene i iCloud Drive. Når du trenger mer lagringsplass, beholdes bare filene du nylig har brukt på Macen din, slik at du enkelt kan jobbe uten internett-tilkobling. Filer som bare er lagret i iCloud, har et nedlastingssymbol  , som du kan dobbeltklikke på for å laste ned den originale filen. Finn ut mer om denne funksjonen.
  • Bilder. Lagre alle originale bilder og videoer med full oppløsning i iCloud-bilder. Når du trenger lagringsplass, beholdes bare plassbesparende (optimaliserte) versjoner av bilder på Macen din. Hvis du vil laste ned opprinnelige bilder eller videoer, åpner du bare det aktuelle bildet eller den aktuelle videoen.
  • Meldinger. Lagre alle meldinger og vedlegg i iCloud. Når du trenger mer lagringsplass, beholdes bare meldingene og vedleggene du nylig har brukt, på Macen din. Finn ut mer om Meldinger i iCloud.

Lagring av filer i iCloud bruker lagringsplassen i iCloud-lagringsabonnementet ditt. Hvis du når eller overskrider lagringsgrensen i iCloud, kan du enten kjøpe mer iCloud-lagring eller frigjøre lagringsplass i iCloud. iCloud-lagring starter fra 50 GB for 0,99 USD per måned, og du kan kjøpe mer lagringsplass direkte fra Apple-enheten din. Finn ut mer om priser der du bor.

symbol for stasjon i macOS

Optimaliser lagring

Klikk på Optimaliser-knappen for å spare plass ved å automatisk fjerne filmer og TV-programmer du har sett. Når du trenger ekstra lagringsplass, fjernes filmer og TV-serier du har kjøpt fra Apple og allerede sett, automatisk fra Macen. Klikk på nedlastingssymbolet  ved siden av en film eller TV-serie for å laste den ned på nytt.

Macen vil også spare plass ved å beholde kun nylige e-postvedlegg på denne Macen når det er behov for lagringsplass. Du kan laste ned vedlegg manuelt ved å åpne den aktuelle e-posten eller vedlegget, eller ved å lagre vedlegget på Macen.

Optimalisering av lagringsplass for filmer, TV-programmer og e-postvedlegg krever ikke iCloud-lagringsplass.

symbol for papirkurv i macOS

Tøm papirkurven automatisk

Tøm papirkurven automatisk sletter filer som har vært i papirkurven i mer enn 30 dager permanent.

symbol for Dokumenter i macOS

Rydd opp

Rydd opp hjelper deg med å identifisere store filer og filer du kanskje ikke trenger lenger. Klikk på Se gjennom filer-knappen og velg blant filkategoriene i sidepanelet, for eksempel Programmer, Dokumenter, Musikkskaping eller Papirkurv.

I enkelte kategorier kan du slette filene direkte. Andre kategorier viser den samlede lagringsplassen som brukes av filene i hvert program. Du kan åpne programmet og velge om du vil slette filer fra programmet.

Finn ut hvordan du laster ned apper, musikk, filmer, TV-programmer og bøker på nytt.

Lagring-vinduet med Dokumenter valgt, som viser store filer

Slik finner du innstillingene for hver funksjon

Knappen for hver anbefaling i Lagring-vinduet påvirker én eller flere innstillinger i andre apper. Du kan også kontrollere disse innstillingene i hver enkelt app.

Lagre i iCloud

• Hvis du bruker macOS Catalina eller nyere, velger du Apple-menyen  > Systemvalg. Klikk på Apple-ID og velg iCloud i sidepanelet: Lagre i iCloud slår på innstillingen Optimaliser Mac-lagring til høyre. Hvis du vil slå av iCloud Drive fullstendig, fjerner du avmerkingen for iCloud Drive.
  • Hvis du bruker macOS Mojave eller eldre, velger du Apple-menyen > Systemvalg. Klikk på iCloud og klikk på Valg ved siden av iCloud Drive. Lagre i iCloud slår på mappene Skrivebord og Dokumenter og innstillingene for Optimaliser Mac-lagring.
  • I Bilder velger du Bilder > Valg og klikker på iCloud. Lagre i iCloud velger iCloud-bilder og Optimaliser Mac-lagring.
  • I Meldinger velger du Meldinger > Valg, og klikk på iMessage. Lagre i iCloud velger Aktiver meldinger i iCloud.

Optimaliser lagring

• Hvis du bruker macOS Catalina, åpner du Apple TV-appen, velger TV > Valg fra menylinjen og klikker på Filer. Optimaliser lagring velger «Fjern filmer og TV-programmer du har sett automatisk».
  • I macOS Mojave eller eldre åpner du iTunes, velger iTunes > Valg fra menylinjen og klikker på Avansert. Optimaliser lagring velger «Slett sette filmer og TV-programmer automatisk».
  • I Mail velger du Mail > Valg fra menylinjen og klikker på Kontoer. Optimaliser lagring setter Last ned vedlegg-menyen til enten Nylige eller Ingen i Kontoinformasjon-seksjonen på høyre side.

Tøm papirkurven automatisk: Fra Finder velger du Finder > Valg og klikker på Avansert. Tøm papirkurven automatisk velger «Fjern objekter fra papirkurven etter 30 dager».

Andre måter macOS hjelper deg med å spare lagringsplass automatisk

I macOS Sierra eller nyere vil Macen automatisk gjennomføre disse tiltakene for å spare lagringsplass:

• Oppdager dupliserte nedlastinger i Safari, og beholder bare den nyeste versjonen av nedlastingen
  • Minner deg på å slette programinstallerere du har brukt
  • Fjerner gamle fonter, språk og ordbøker som ikke brukes
  • Tømmer buffere, logger og andre unødvendige data når du trenger lagringsplass

Slik frigjør du lagringsplass manuelt

Selv hvis du ikke bruker funksjonene for Optimalisert lagring som er beskrevet i denne artikkelen, kan du gjennomføre andre tiltak for å gjøre mer lagringsplass tilgjengelig:

• Musikk, filmer og andre mediefiler kan ta opp mye lagringsplass. Finn ut hvordan du sletter musikk, filmer og TV-programmer fra enheten din.
  • Slett andre filer du ikke lenger har bruk for, ved å flytte dem til Papirkurven og deretter tømme Papirkurven. Nedlastinger-mappen er et bra sted å se etter filer du kanskje ikke trenger lenger.
  • Flytt filer til en ekstern lagringsenhet.
  • Komprimer filer.
  • Slett e-post du ikke trenger: I Mail-programmet velger du Postkasse > Slett søppelpost. Hvis du ikke lenger trenger e-posten i postkassen med søppelpost, velger du Postkasse > Fjern slettede objekter.

Les mer

• Lagring-panelet i Om denne maskinen er den beste måten å finne ut hvor mye lagringsplass du har på Macen. Diskverktøy og andre programmer kan vise lagringskategorier som Ikke aktivert, VM, Gjenoppretting, Andre volumer, Ledig eller Kan frigis. Ikke stol på disse kategoriene for å forstå hvordan du kan frigjøre lagringsplass, eller hvor mye lagringsplass som er tilgjengelig for dataene dine.
  • Når du dupliserer en fil på et APFS-formatert volum, bruker ikke den filen ekstra lagringsplass på volumet. Når du sletter et duplikat, frigjør du kun plassen som brukes av eventuelle data du har lagt til duplikatet. Hvis du ikke lenger trenger noen eksemplarer av filen, kan du få tilbake all lagringsplassen ved å slette både duplikatet og den opprinnelige filen.
  • Hvis du bruker et profesjonelt program og Optimaliser Mac-lagring, kan du lese her om hvordan du kan sørge for at prosjektene dine alltid er på Macen, og at du alltid har tilgang til filene i dem.