Bruke FileVault til å kryptere startdisken på Mac-maskinen

Full FileVault-diskkryptering (FileVault 2) bruker XTS-AES-128-kryptering med en 256-bit nøkkel for å hjelpe til med å forhindre uautorisert tilgang til informasjon på startdisken.

Slå på og konfigurere FileVault

FileVault 2 er tilgjengelig i OS X Lion eller nyere. Når FileVault er slått på, krever Mac-maskinen alltid at du logger på med kontopassordet ditt.

1. Velg Apple-menyen () > Systemvalg og klikk på Sikkerhet og personvern.
  2. Klikk på FileVault-fanen.
  3. Klikk på Låst og skriv inn administratornavnet og -passordet.
  4. Klikk på Slå på FileVault.

Hvis andre brukere har kontoer på Mac-maskinen din, kan du se en melding om at hver bruker må skrive inn passordet sitt før de kan låse opp disken. Klikk på Aktiver bruker-knappen og skriv inn passordet for hver bruker. Brukerkontoer som du legger til etter at FileVault er slått på, aktiveres automatisk.

Velg hvordan du vil låse opp disken og tilbakestille passordet, i tilfelle du noen gang glemmer passordet ditt:

• Hvis du bruker OS X Yosemite eller nyere, kan du velge å bruke iCloud-kontoen din til å låse opp disken og tilbakestille passordet.*
  • Hvis du bruker OS X Mavericks, kan du velge å lagre en FileVault-gjenopprettingsnøkkel hos Apple ved å oppgi spørsmålene og svarene til tre sikkerhetsspørsmål. Velg svar som du er sikker at du vil huske.*
  • Hvis du ikke vil bruke FileVault-gjenoppretting med iCloud, kan du opprette en lokal gjenopprettingsnøkkel. Oppbevar bokstavene og tallene til nøkkelen på et trygt sted – et annet sted enn på den krypterte startdisken.

Hvis du mister både kontopassordet ditt og FileVault-gjenopprettingsnøkkelen, kan du ikke logge på Mac-maskinen eller få tilgang til dataene på startdisken.

Krypteringen foregår i bakgrunnen når du bruker Mac, når den er våken og koblet til strøm. Du kan kontrollere fremdriften i FileVault-delen under Sikkerhet og personvern-valgene. Eventuelle nye filer du oppretter, blir automatisk kryptert når de arkiveres på startdisken.

Når FileVault-oppsettet er fullført og du starter Mac på nytt, bruker du kontopassordet til å låse opp disken og tillate Mac til å fullføre oppstarten. FileVault krever at du logger på hver gang Mac-maskinen starter, og det er ingen kontoer som blir logget på automatisk.

Tilbakestille passord eller endre FileVault-gjenopprettingsnøkkel

Hvis du glemmer kontopassordet ditt eller det ikke virker, kan du kanskje klare å tilbakestille passordet.

Hvis du vil endre gjenopprettingsnøkkelen som er brukt til å kryptere startdisken, må du slå av FileVault under Sikkerhet og personvern-valgene. Deretter kan du slå det på igjen for å generere en ny nøkkel og deaktivere alle tidligere nøkler.

Slå av FileVault

Hvis du ikke lenger ønsker å kryptere startdisken, kan du slå av FileVault:

1. Velg Apple-menyen > Systemvalg og klikk på Sikkerhet og personvern.
  2. Klikk på FileVault-fanen.
  3. Klikk på Låst og skriv inn administratornavnet og -passordet.
  4. Klikk på Slå av FileVault.

Dekrypteringen foregår i bakgrunnen når du bruker Mac, når den er våken og koblet til strøm. Du kan kontrollere fremdriften i FileVault-delen under Sikkerhet og personvern-valgene.

Les mer

• Les hvordan du oppretter og distribuerer en FileVault-gjenopprettingsnøkkel for Mac-maskiner i bedriften, på skolen eller i andre institusjoner.
  • Hvis du bruker FileVault i Mac OS X Snow Leopard, kan du oppgradere til FileVault 2 ved å oppgradere til OS X Lion eller nyere. Når du har oppgradert OS X, åpner du FileVault-valgene og følger instruksjonene på skjermen for å oppgradere FileVault.
  • RAID-partisjoner eller ikke-standard Boot Camp-partisjoner på startdisken kan hindre OS X i å installere et lokalt gjenopprettingssystem. Uten et gjenopprettingssystem kan ikke FileVault kryptere startdisken. Les mer.

* Hvis du lagrer gjenopprettingsnøkkelen hos Apple eller i iCloud-kontoen din, er det ingen garanti for at Apple kan gi deg nøkkelen hvis du mister den eller glemmer den. AppleCare eller iCloud tilbys ikke på alle språk eller i alle områder, og det er ikke alle områder som tilbyr AppleCare som har støtte på alle språk. Hvis du konfigurerer Mac-maskinen din for et språk som AppleCare ikke støtter, må du slå på FileVault og lagre nøkkelen hos Apple (bare OS X Mavericks). Sikkerhetsspørsmål og -svar kan være på et språk som AppleCare ikke støtter.

Publiseringsdato: Wed Jan 03 05:18:18 GMT 2018