Hvis et blinkende spørsmålstegn vises når du starter Mac-maskinen

Hvis du ser et blinkende spørsmålstegn på skjermen når du starter Mac-maskinen, betyr det at Mac-maskinen ikke finner systemprogramvaren.

Hvis spørsmålstegnet bare vises i noen sekunder

Hvis Mac-maskinen viser et blinkende spørsmålstegn i bare et øyeblikk før den starter, må du kanskje markere startdisken på nytt i Systemvalg.

1. Velg Systemvalg fra Apple-menyen () og klikk på Startdisk.
  2. Klikk på symbolet til disken som du vanligvis bruker til å starte datamaskinen. Den heter vanligvis Macintosh HD.
  3. Lukk Systemvalg-vinduet.

Mac-maskinen skal nå starte uten det blinkende spørsmålstegnet.

Hvis Mac-maskinen ikke starter

Hvis Mac-maskinen starter opp med et blinkende spørsmålstegn, men ikke fortsetter å starte, prøver du følgende framgangsmåte.

1. Slå Mac-maskinen av ved å trykke på og holde på/av-knappen i noen sekunder.
  2. Trykk én gang på på/av-knappen for å slå Mac-maskinen på igjen. Trykk og hold Kommando- og R-tastene på tastaturet umiddelbart for å starte Mac-maskinen fra macOS-gjenoppretting. Hold disse tastene til du ser en Apple-logo eller en klode.
  3. Hvis du blir bedt om det, velger du et Wi-Fi-nettverk for å koble til Internett som en del av oppstarten.
  4. Når macOS-verktøyvinduet vises, velger du Startdisk fra Apple-menyen.
  5. Velg startdisken og klikk på Omstart.

Hvis startdisken ikke vises i Startdisk-vinduet, lukker du vinduet og forsøker de neste avsnittene i denne artikkelen.

Hvis du ikke ser startdisken

Hvis du ikke ser startdisken i Startdisk-vinduet, følger du denne fremgangsmåten for å sjekke om startdisken trenger en katalogreparasjon.

1. Åpne Diskverktøy fra macOS-verktøyvinduet.
  2. Velg startdisken (kalles vanligvis «Macintosh HD») til venstre i Diskverktøy-vinduet.

3. Klikk på Førstehjelp-fanen.
  4. Klikk på Reparer disk-knappen for å finne og reparere eventuelle problemer med startdisken.
  5. Avslutt Diskverktøy når disken er blitt reparert.
  6. Velg Startdisk fra Apple-menyen. Velg startdisken og klikk på Omstart. Hvis du fremdeles ikke ser startdisken, forsøker du å installere macOS på nytt på startdisken.

Hvis du ikke ser den innebygde startdisken i Diskverktøy-vinduet, eller hvis Diskverktøy indikerer at det er et maskinvareproblem, må du kanskje reparere Mac-maskinen. Gjør en avtale med en Apple Genius eller en Apple-autorisert tjenesteleverandør for å få mer hjelp.

Hvis Diskverktøy ikke kan reparere startdisken

Hvis Diskverktøy finner problemer på startdisken som verktøyet ikke kan reparere, må du kanskje omformatere den. Du bør sikkerhetskopiere viktige data på startdisken før du sletter den. Sletting av startdisken sletter alt som er lagret på disken, inkludert ting i Hjem-mappen som dokumenter og ting på skrivebordet.

Hvis du ikke har en nylig sikkerhetskopi av personlig data som er lagret på startdisken, kan du følge denne fremgangsmåten for å forsøke å sikkerhetskopiere dataene til en ekstern harddisk:

1. Koble til en ekstern USB-, Thunderbolt- eller FireWire-harddisk til Mac-maskinen. Stasjonen må være like stor som eller større enn startdisken du bruker nå. Den må også være en stasjon du kan slette.
  2. Bruk macOS-gjenoppretting til å slette den eksterne stasjonen og installere macOS på den eksterne stasjonen. Sørg for at du velger den eksterne disken som den du vil slette. Ikke velg den innebygde startdisken din (den har vanligvis navnet Macintosh HD).
  3. Når installeringen er fullført, omstarter Mac-maskinen automatisk fra den eksterne stasjonen. Når Oppsettassistent vises, velger du alternativet for å overføre data fra en annen stasjon. Velg den innebygde startdisken som kilden som dataene skal overføres fra.
  4. Når overføringen er ferdig, fullfører du trinnene i oppsettassistenten. Når skrivebordet vises igjen, sjekker du at dataene dine finnes på den eksterne stasjonen.

Nå som du har tatt en sikkerhetskopi til en ekstern stasjon, kan du følge denne fremgangsmåten:

1. Bruk macOS-gjenoppretting til å slette den innebygde startdisken og installere macOS på nytt. Velg den innebygde startdisken som den du vil slette, og ikke den eksterne stasjonen. Når installeringen er ferdig, omstarter Mac-maskinen automatisk fra den innebygde startdisken.
  2. Etter at du har slettet startdisken og installert macOS på nytt, omstarter Mac-maskinen automatisk og oppsettassistenten vises. Kopier den personlige informasjonen din tilbake til startdisken ved å velge oppsettassistentens alternativ for å overføre data fra en eksisterende Time Machine-sikkerhetskopi eller en annen stasjon. Velg den eksterne stasjonen som kilden som dataene skal overføres fra.

Hvis du ikke kan slette startdisken eller installere macOS på nytt, må du kanskje reparere Mac-maskinen. Gjør en avtale med en Apple Genius eller en Apple-autorisert tjenesteleverandør for å få mer hjelp.