Mac-tips for tidligere Windows-brukere

Les om hvordan du kan utføre noen vanlige oppgaver på den nye Mac-maskinen din.

Høyreklikk

Klikk med høyre hjørne av Apple-musen, eller klikk med to fingre på Apple-styreflaten. Du kan endre dette under Mus-valgene og Styreflate-valgene

Rulle, sveipe, klikke

Innstillinger for rulleretning, sveipebevegelser og knappetilordninger finnes også under Mus- og Styreflate-valgene.

Lukke og endre størrelse på vinduer

Knapper for å lukke, minimere og maksimere et vindu finnes øverst til venstre i vinduet.

Endre lydvolum

Bruk volumkontrolleren   i menylinjen, eller bruk volumknappene på Apple-tastaturet.

Finne filer

Bruk Spotlight for å finne og åpne apper, dokumenter og andre filer på en rask måte.

Åpne apper

Du kan også bruke Launchpad og Dock til å åpne apper (programmer).

Bla gjennom etter filer

Ser du etter Windows Filutforsker? Finn ut mer om Finder.

Kaste filer

Ser du etter søppelkurven? Bruk papirkurven, som er i Dock.

Gi filer nytt navn

Klikk én gang på filen for å velge den, og trykk deretter på returtasten og angi et nytt navn. Trykk på returtasten når du er ferdig.

Forhåndsvise filer

Du kan forhåndsvise de fleste filer på Mac med Hurtigvisning. Klikk én gang på filen for å velge den, og trykk deretter på mellomromstasten.

Sikkerhetskopiere filer

Time Machine tar vare på en kopi av alle filene dine og husker hvordan systemet så ut på en gitt dato.

Endre Mac-innstillinger

Ser du etter Kontrollpanel? Bruk Systemvalg i stedet.

Mange tastaturkombinasjoner på Mac bruker Kommando (⌘)-tasten. Les mer om taster og tastatursnarveier.

Klipp ut

Kommando-X

Kopier

Kommando-C

Lim inn

Kommando-V

Angre

Kommando-Z

Utskrift

Kommando-P

Lukk vindu

Kommando-W

Bytte mellom apper

Kommando-tabulator

Avslutt app

Kommando-Q

Slett framover

Fn-slettetast eller   Slett framover-symbolet

Finne filer

Kommando–Mellomromstast

Tvinge avslutning av en app

Tilvalg-Kommando-Esc

Ta skjermbilde

Skift-Kommando-3

Les mer

• Du kan bruke Hjelp-menyen i menylinjen i Finder til hjelp for å bli kjent med Mac-maskinen.
  • Hva heter det på Mac-maskinen? inkluderer flere Windows- og Mac-uttrykk.

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.