Mac-tips for tidligere Windows-brukere

Les om hvordan du kan utføre noen vanlige oppgaver på den nye Macen din.

Høyreklikk

Klikk med høyre hjørne av Apple-musen, eller klikk med to fingre på Apple-styreflaten. Du kan endre dette i Mus-valgene og Styreflate-valgene

Rull, sveip og klikk

Innstillinger for rulleretning, sveipebevegelser og knappetilordninger finnes også under Mus- og Styreflate-valgene.

Lukk og endre størrelse på vinduer

Knapper for å lukke, minimere og maksimere et vindu er i øvre venstre hjørne av vinduet.

Endre lydvolum

Bruk volumkontrollen i menylinjen, eller bruk volumtastene på Apple-tastaturet.

Endre Mac-innstillinger

Ser du etter Kontrollpanel? Bruk Systemvalg i stedet.

Åpne apper

Du kan også bruke Launchpad og Dock til å åpne apper (programmer).

Finn filer

Bruk Spotlight for å finne og åpne apper, dokumenter og andre filer raskt.

Bla gjennom etter filer

Ser du etter Windows Filutforsker? Finn ut mer om Finder.

Kast filer

Ser du etter søppelkurven? Bruk papirkurven, som er i Dock.

Gi filer nytt navn

Klikk én gang på filen for å velge den, og trykk deretter på returtasten og angi et nytt navn. Trykk på returtasten når du er ferdig.

Forhåndsvis filer

Du kan forhåndsvise de fleste filer på Mac med Hurtigvisning. Klikk én gang på filen for å velge den, og trykk deretter på mellomromstasten.

Sikkerhetskopier filer

Time Machine tar vare på en kopi av alle filene dine og husker hvordan systemet så ut på en gitt dato.

Tastatursnarveier

Mange tastaturkombinasjoner på Mac bruker Kommando (⌘)-tasten. Les mer om taster og tastatursnarveier

Apple Magic Keyboard med numerisk tastatur

Klipp ut

Kommando-X

Kopier

Kommando-C

Lim inn

Kommando-V

Angre

Kommando-Z

Utskrift

Kommando-P

Lukk vindu

Kommando-W

Bytte mellom apper

Kommando-tabulator

Avslutt app

Kommando-Q

Slett fremover

Fn-Delete eller

Finne filer

Kommando–mellomromstast

Tvinge avslutning av en app

Tilvalg-Kommando-Esc

Ta skjermbilde

Les mer

• Du kan bruke Hjelp-menyen i menylinjen i Finder til hjelp for å bli kjent med Macen.
  • Hva heter det på Mac-maskinen? inkluderer flere Windows- og Mac-uttrykk.

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.