Slik deler du albumer i Bilder på iPhone, iPad og Mac

Med delte albumer kan du dele bilder og videoer med dem du selv velger – og de kan legge til sine egne bilder, videoer og kommentarer.

Før du begynner

1. Oppdater iPhone, iPad eller iPod touch til den nyeste iOS- eller iPadOS-versjonen, Macen til den nyeste macOS-versjon og Apple TV 4K eller Apple TV HD til den nyeste tvOS-versjonen. Hvis du har en Windows-PC, må du oppdatere til Windows 7 eller nyere og laste ned iCloud for Windows.
  2. Konfigurer iCloud på alle enhetene dine.
  3. Sørg for at du er logget på iCloud med samme Apple-ID på alle enhetene der du vil bruke Delte albumer.

Slå på Delte albumer

• På iPhone, iPad eller iPod touch går du til Innstillinger > [navnet ditt] > iCloud > Bilder og slår på Delte albumer.
  • Hvis du bruker en Mac, åpner du Bilder-appen. Velg Bilder > Valg fra menylinjen øverst på skjermen. Klikk på iCloud-fanen, og velg deretter Delte albumer.
  • På Apple TV går du til Innstillinger > Brukere og kontoer > iCloud og slår på Delte albumer.
  • På en Windows-PC åpner du iCloud for Windows og velger Bilder. Klikk på Valg-knappen for å kontrollere at Delte albumer er på, og klikk deretter på Bruk. Finn ut mer om deling av albumer med iCloud for Windows.

Hvis du bruker eldre versjoner av iOS, iCloud for Windows, iPhoto eller Aperture, kan du likevel opprette og se Delte albumer. I tidligere versjoner av iOS, macOS, tvOS og iCloud for Windows ble Delte albumer kalt iCloud-bildedeling.

Bruk Delte albumer på iPhone, iPad og iPod touch

Opprett et nytt delt album

1. Gå til Albumer-fanen, og trykk på Legg til-knappen .
  2. Trykk på Nytt delt album.
  3. Gi det delte albumet et navn, og trykk på Neste.
  4. Velg dem du ønsker å invitere fra kontaktene dine, eller skriv inn en e-postadresse eller et iMessage-telefonnummer.
  5. Trykk på Opprett.

Slett et delt album

1. Åpne det delte albumet.
  2. Gå til Personer-fanen.
  3. Trykk på Slett delt album.

Hvis du ser på listen over delte albumer, kan du også trykke på Rediger og deretter på Slett-knappen  for å slette et delt album.

Når du sletter et delt album, blir det automatisk fjernet fra alle enhetene dine og fra enhetene til abonnentene. Hvis Offentlig nettsted var aktivert, blir det delte albumet også fjernet fra internett. Når du sletter et delt album, slettes alle bildene i albumet permanent. Før du fortsetter, må du sørge for at du lagrer alle bilder du vil beholde.

Inviter flere personer

1. I Albumer velger du et delt album du har opprettet.
  2. Gå til Personer-fanen.
  3. Trykk på Inviter personer.
  4. Skriv inn navnene til dem du vil dele dette albumet med.
  5. Trykk på Legg til.

Du kan også dele albumer med venner og familie som ikke bruker iCloud. Bare åpne et delt album du har opprettet, gå til Personer-fanen, og slå på Offentlig nettsted. På denne måten publiseres bildene til et nettsted som alle kan se i en oppdatert nettleser.

Fjern en abonnent

1. Åpne det delte albumet.
  2. Gå til Personer-fanen.
  3. Velg abonnenten du vil fjerne.
  4. Trykk på Fjern abonnent nederst på skjermen.

Når du har opprettet et delt album, kan du kontrollere tilgangen til det. Du kan når som helst fjerne abonnenter eller slette albumet.

Legg til bilder og videoer

1. Trykk på Velg på Bilder-fanen eller i et album, og velg bildene og videoene du vil dele.
  2. Trykk på Del-knappen , og trykk deretter på Legg til i delt album .
  3. Velg albumet der du vil dele bildene. Trykk deretter på Legg ut.

Hvis du har et delt album åpent, kan du også trykke på Legg til-knappen det blå plusstegnet for å velge bilder og videoer du vil legge til.

Når du legger til nye bilder, blir personene du deler albumet med, varslet automatisk. Sørg for at Abonnenter kan publisere er slått på, slik at de også kan legge til bilder og videoer. Bare gå til Personer-fanen i det delte albumet.

Slett fra et delt album

1. Åpne det delte albumet.
  2. Trykk på bildet eller videoen.
  3. Trykk på papirkurvknappen .
  4. Trykk på Slett bilde.

Hvis du er eieren av et delt album, kan du slette alle bilder, videoer eller kommentarer fra alle andre. Abonnenter kan slette alt som de personlig har lagt inn. Alt du sletter, blir automatisk slettet fra albumet på alle enhetene dine og på enhetene til abonnenter.

Bilder du lagrer eller laster ned fra et delt album til Bilder-biblioteket, blir værende i biblioteket selv om det delte albumet slettes, eller personen som opprettet albumet, slutter å dele det.

Lagre bilder og videoer fra et delt album

Når du deler bilder og videoer med noen, kan de lagre de delte elementene i sine egne biblioteker.

1. Trykk på bildet eller videoen.
  2. Trykk på Del-knappen .
  3. Trykk på Lagre bilde eller Lagre video.

Bruk Delte albumer på Mac

Opprett et nytt delt album

1. I sidepanelet klikker du på Legg til-knappen  ved siden av Delte albumer.
  2. Skriv inn e-postadressene til dem du vil dele albumet med. Klikk på Legg til-knappen  for å velge kontakter fra iCloud.
  3. Klikk på Opprett.

Slett et delt album

1. Åpne det delte albumet.
  2. Klikk på Personer-knappen  på verktøylinjen.
  3. Klikk på Slett delt album.

Når du sletter et delt album, blir det automatisk fjernet fra alle enhetene dine og fra enhetene til abonnentene. Hvis Offentlig nettsted var aktivert, blir det delte albumet også fjernet fra nettet. Når du sletter et delt album, slettes alle bildene i albumet permanent. Før du fortsetter, må du sørge for at du lagrer alle bildene du vil beholde.

Inviter flere personer

1. Velg et delt album du har opprettet, under Delt i sidepanelet.
  2. Klikk på Personer-knappen  på verktøylinjen.
  3. I Inviter personer-feltet skriver du inn e-postadressene til dem du vil dele dette albumet med. Klikk på Legg til-knappen  for å velge de du vil invitere fra kontaktene dine.

Du kan også dele albumer med venner og familie som ikke bruker iCloud. Bare åpne det delte albumet du opprettet, klikk på Personer-knappen  på verktøylinjen, og slå på Offentlig nettsted. På denne måten publiseres bildene på et nettsted som alle kan se i en oppdatert nettleser.

Fjern en abonnent

1. Åpne det delte albumet.
  2. Klikk på Personer-knappen  på verktøylinjen.
  3. Velg abonnenten du vil fjerne.
  4. Klikk på Fjern abonnent.

Når du har opprettet et delt album, kan du kontrollere tilgangen til det. Du kan når som helst fjerne abonnenter eller slette albumet.

Legg til bilder og videoer

1. Marker bildene og videoene som du vil dele.
  2. Klikk på Del-knappen  på verktøylinjen, og velg deretter Delte albumer.
  3. Velg albumet der du vil dele bildene.

Hvis du har et delt album åpent, kan du også klikke på «Legg til bilder og videoer» for å velge bildene og videoene du vil legge til. Du kan også bare dra bildene fra biblioteket direkte inn i det delte albumet i sidepanelet.

Når du legger til nye bilder, blir personene du deler albumet med, varslet automatisk. Åpne det delte albumet, klikk på Personer-knappen  på verktøylinjen, og sørg for at Abonnenter kan publisere er slått på, slik at de også kan legge til bilder og videoer.

Slett fra et delt album

1. Åpne det delte albumet.
  2. Velg bildet eller videoen.
  3. Kontroll-klikk, og klikk deretter på Slett bilde. Klikk på Slett.

Hvis du har et delt album åpent, kan du også velge et bilde og trykke på Slett-knappen for å slette det fra det delte albumet.

Hvis du er eieren av et delt album, kan du slette alle bilder, videoer eller kommentarer fra alle andre. Abonnenter kan slette alt som de personlig har lagt inn. Alt du sletter, blir automatisk slettet fra albumet på alle enhetene dine og på enhetene til abonnenter.

Bilder du lagrer eller laster ned fra et delt album til Bilder-biblioteket, blir værende i biblioteket selv om det delte albumet slettes, og selv om personen som opprettet albumet, slutter å dele det.

Lagre bilder og videoer fra et delt album

Når du deler bilder og videoer med noen, kan de lagre de delte objektene til sine egne biblioteker.

1. Velg bildet og videoen du vil lagre.
  2. Kontroll-klikk, og klikk deretter på Importer.

Filtyper som kan brukes i Delte albumer

Delte albumer støtter følgende bildeformater:

• HEIF
  • JPEG
  • RAW*
  • PNG
  • GIF
  • TIFF

Delte albumer støtter også spesialformater som du kan ta opp med iPhone, herunder sakte film, tidsforløp, Live Photos og Minne-videoer. Når bilder deles, reduseres langsiden til 2048 piksler, med unntak av panoramabilder, som kan ha en bredde på opptil 5400 piksler. Du kan dele GIF-filer på opptil 100 MB.

Delte albumer støtter følgende videofiltyper og -formater:

• HEVC
  • MP4
  • QuickTime
  • H.264
  • MPEG-4

Videoer kan være på opptil 15 minutter og leveres med en oppløsning på opptil 720p.

* Du kan ikke laste opp RAW-bilder til Delte albumer fra en Windows-PC.

Delte albumer laster opp en kopi av dataene dine. Det er ikke sikkert at nedlastet innhold inneholder den samme informasjonen som originalen.

Grenser for lagringsplass for Delte albumer

Et delt album kan inneholde opptil 5000 bilder og videoer. Hvis du når grensen for et delt album, må du slette noen bilder eller videoer før du kan legge til nye. Bildene og videoene du deler (og kommentarer og «liker» som er knyttet til disse bildene), blir værende i iCloud til du eller bidragsyteren sletter dem manuelt, eller til du sletter hele albumet som deles.

Bildene og videoene i de delte albumene dine beholdes i iCloud, men de teller ikke mot grensen for lagringsplass i iCloud.

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.