Slik bruker du delte albumer i Bilder på Mac
Med Delte iCloud-albumer kan du dele bilder og videoer med bare dem du velger – og de kan legge til sine egne bilder, videoer og kommentarer. Les om hvordan du slår på delte iCloud-albumer, administrerer et delt album og lagrer bilder fra et delt album på Mac.
Slå på Delte albumer
Oppdater Macen til nyeste versjon av macOS.
Logg på iCloud med samme Apple-konto på alle enhetene du vil bruke Delte albumer på.
Åpne Bilder-programmet på Macen.
Velg Bilder fra menylinjen øverst på skjermen, og velg deretter Innstillinger. I macOS Monterey eller eldre velger du Bilder og deretter Valg.
Klikk på iCloud-fanen, og velg deretter Delte albumer.
I macOS 27 eller nyere må du kontrollere at iCloud-bilder er slått på.
Finn ut hvordan du konfigurerer og bruker delte albumer på iPhone eller iPad og de andre enhetene dine.
Hvis du bruker eldre versjoner av iOS, iCloud for Windows, iPhoto eller Aperture, kan du likevel opprette og se Delte albumer.
Opprett et nytt delt album
Med Delte albumer kan du opprette albumer for å dele bilder og videoer med andre – og de kan legge til sine egne bilder, videoer og kommentarer som alle kan se.
Fra og med iOS 27, iPadOS 27 og macOS 27 får Delte albumer støtte for deling i full oppløsning, nye filtre og sorteringsalternativer, emojireaksjoner og nye måter å invitere andre til å samarbeide i et album på. Venner og familie kan bli med og bidra med sine egne bilder på nettet, selv hvis de ikke har en Apple-konto eller Apple-enhet.
I macOS 27 eller nyere
Under Deling i sidepanelet klikker du på ved siden av delte albumer.
Gi det delte albumet et navn.

Velg om du vil invitere og godkjenne deltakere, eller dele albumet med en lenke.
For åopprette et midlertidig delt album slår du på Gjør albumet midlertidig.
Klikk på Opprett.
I macOS 26 eller eldre
Under Deling i sidepanelet klikker du på ved siden av delte albumer.
Skriv inn et navn på det delte albumet og e-postadressene til personene du vil dele albumet med. Klikk på for å velge kontakter fra iCloud.
Klikk på Opprett.
Slett et delt album
Når du sletter et delt album, blir det automatisk fjernet fra alle enhetene dine og fra enhetene til abonnentene. Hvis du har slått på Offentlig nettside, fjernes det delte albumet også fra nettet. Når du sletter et delt album, slettes alle bildene i albumet permanent. Før du fortsetter, må du sørge for å lagre bildene du vil beholde.
I macOS 27 eller nyere
Åpne det delte albumet.
Klikk på .
Klikk på Slett delt album.
Klikk på Slett for å bekrefte. Du kan velge Gjør album midlertidig. Da blir det delte albumet midlertidig og slettes om 30 dager.
I macOS 26 eller eldre
Åpne det delte albumet.
Klikk på på verktøylinjen.
Klikk på Slett delt album.
Inviter flere personer
Du kan invitere andre til å se eller legge til bilder i det delte albumet.
I macOS 27 eller nyere
Åpne det delte albumet.
Klikk på .

Klikk på Inviter deltakere. Velg en app du vil bruke til å dele lenken til det delte albumet. Du kan også klikke på Kopier albumlenke for å kopiere lenken, slik at du kan sende den eller legge den ut.
Godta eller avslå tilgangsforespørsler
Når du slår på Tilgangsforespørsler i delingsvalgene for et album, kan flere personer med lenken til det delte albumet be om tilgang som du må godkjenne. Slik godtar eller avslår du en tilgangsforespørsel:
Klikk på Aktivitet under Deling i sidepanelet.
Klikk på Godkjenn eller Avvis.
I macOS 26 eller eldre
Åpne det delte albumet.
Klikk på på verktøylinjen.
I feltet Inviter personer klikker du på for å åpne kontaktpanelet, og velger deretter personer du vil invitere fra kontaktene dine.
Slik deler du albumer med venner og familie som ikke bruker iCloud:
Åpne et delt album du har opprettet.
Klikk på på verktøylinjen.
Slå på Offentlig nettsted. På denne måten publiseres bildene til et nettsted som alle kan se i en oppdatert nettleser.
Delta i et delt album
Du delta i et delt album som noen har opprettet i macOS 27 eller nyere ved å åpne lenken til albumet på en Apple-enhet eller annen enhet. Deltakere med enheter som ikke kjører den nyeste programvaren, må oppdatere enhetene eller åpne albumet på iCloud.com.
I albumets delingsvalg kan eieren velge om bare personer som er invitert eller godkjent, skal ha tilgang, eller om alle som har lenken, kan bli med uten godkjenning. Eieren kan også velge om andre som har lenken, må be om tilgang.
Be om tilgang til et delt album
Åpne lenken du har mottatt til et delt album.
Trykk eller klikk på «Send forespørsel» hvis du blir bedt om det.
Du blir varslet når albumet deles med deg.
Fjern en abonnent
Når du har opprettet et delt album, kan du kontrollere tilgangen til det. Du kan fjerne abonnenter når som helst.
I macOS 27 eller nyere
Åpne det delte albumet.
Klikk på .
Klikk på ved siden av deltakeren du vil fjerne.
Klikk på Fjern deltaker, klikk deretter på Fjern.
I macOS 26 eller eldre
Åpne det delte albumet.
Klikk på på verktøylinjen.
Velg abonnenten du vil fjerne.
Klikk på pilen ved siden av vedkommendes navn, og deretter på Fjern abonnent.
Legg til bilder og videoer i et delt album
Marker bildene og videoene som du vil dele.
Klikk på på verktøylinjen, og velg deretter Delte albumer.
Velg albumet der du vil dele bildene. Når du legger til nye bilder, mottar abonnenter av delte albumer et varsel.
Klikk på Legg til.

Hvis du har et delt album åpent, kan du også klikke på eller «Legg til bilder og videoer» for å velge bilder og videoer du vil legge til. Du kan også dra bildene fra biblioteket direkte inn i det delte albumet i sidepanelet.
Hvis en abonnent ikke kan legge til bilder eller videoer i et delt album
Hvis du har lagt til noen som deltaker, men vedkommende ikke kan legge til bilder eller videoer i det delte albumet, bør du kontrollere personens tillatelsesinnstillinger.
I macOS 27 eller nyere
Åpne det delte albumet.
Klikk på .
Klikk på ved siden av deltakeren.
Klikk på «Kan legge til bilder».
Hvis deltakeren ikke får åpnet albumlenken, kan du kontrollere om du har en ventende tilgangsforespørsel fra vedkommende. Hvis det er tilfellet, godtar du tilgangsforespørselen.
I macOS 26 eller eldre
Åpne det delte albumet.
Klikk på på verktøylinjen.
Sørg for at du har slått på Abonnenter kan publisere.
Slett bilder og videoer fra et delt album
Åpne det delte albumet.
Velg bildet eller videoen.
Kontroll-klikk, og klikk deretter på Slett fra delt album. Klikk på Slett fra alle enheter eller Slett.
Hvis du har et delt album åpent, kan du også velge et bilde og trykke på Slett-knappen for å slette det fra det delte albumet.
Hvis du er eieren av et delt album, kan du slette alle bilder, videoer eller kommentarer fra alle andre. Abonnenter kan slette alt som de personlig har lagt inn. Alt du sletter, blir automatisk slettet fra albumet på alle enhetene dine og på enhetene til abonnenter.
Bilder du arkiverer eller laster ned fra et delt album til Bilder-biblioteket, blir værende i biblioteket selv om det delte albumet slettes eller personen som opprettet albumet, slutter å dele det.
Lagre bilder og videoer fra et delt album
Når du deler bilder og videoer med noen, kan de lagre de delte objektene til sine egne biblioteker.
Velg bildet og videoen du vil lagre.
Kontroll-klikk, og klikk deretter på Lagre i bibliotek eller Importer.