Slik sletter du programmer på Mac

Når du sletter et program, fjernes det fra Macens harddisk, og lagringsplassen det brukte, blir tilgjengelig for andre objekter. Du kan slette programmer fra Launchpad eller Finder.

Bruke Launchpad til å slette et program

Med Launchpad kan du på en enkel måte slette programmer som er lastet ned fra App Store.

1. For å åpne Launchpad klikker du på det i Dock eller åpner det fra Programmer-mappen. Du kan også knipe sammen med tommelen og tre fingre på styreflaten.
  2. Hvis du ikke ser programmet i Launchpad, skriver du navnet i søkefeltet øverst på skjermen. Eller du kan sveipe til høyre eller venstre med to fingre på styreflaten for å vise neste eller forrige side.
  3. Trykk og hold på Tilvalg-tasten (⌥), eller klikk og hold på et hvilket som helst program til programmene rister.
  4. Klikk på X-knappen ved siden av programmet du vil slette, og klikk deretter på Slett for å bekrefte. Programmet slettes umiddelbart. Programmer som ikke har en X-knapp, kommer ikke fra App Store, eller så er de påkrevd av Macen. For å slette et program som ikke kom fra App Store, bruker du Finder i stedet.

Når du sletter et program, avsluttes ikke eventuelle abonnementer du har kjøpt med det programmet. Les om hvordan du sier opp abonnementer for programmer som er lastet ned fra App Store.

Bruke Finder til å slette et program

1. Finn programmet i Finder. De fleste programmene ligger i Programmer-mappen, som du finner ved å klikke på Programmer i sidepanelet i et Finder-vindu. Eller du kan bruke Spotlight til å finne programmet, og deretter trykke på og holde inne Kommando-tasten (⌘) samtidig som du dobbeltklikker på programmet i Spotlight.
  2. Dra programmet til papirkurven, eller velg programmet og velg Fil > Flytt til papirkurv.
    Dock med papirkurvsymbolet til høyre
  3. Hvis du blir spurt om brukernavn og passord, skriver du inn navnet og passordet til en administratorkonto på Macen. Dette er sannsynligvis navnet og passordet du bruker til å logge på Macen.
  4. For å slette programmet velger du Finder > Tøm papirkurv.

Les mer

Hvis du vil bruke et program igjen etter at du har slettet det, må du enten installere det på nytt eller gjenopprette det fra en sikkerhetskopi

Les om hvordan du sletter apper på iPhone, iPad og iPod touch.

Finn ut hva du kan gjøre hvis Dock inneholder et symbol med et spørsmålstegn.