Bli kjent med Finder på Mac

Hvis du er ny på Mac, er det å lære seg å bruke Finder det første steget mot å finne og organisere dokumenter, media, mapper og andre filer.

Finder er det første du ser når Mac-maskinen har startet. Det åpner seg automatisk og forblir åpent mens du bruker andre apper. Det inkluderer Finder-menylinjen øverst på skjermen og skrivebordet under. Det bruker vinduer og symboler til å vise deg innholdet på Mac-maskinen, iCloud Drive, og andre lagringsenheter. Det heter Finder fordi det hjelper deg med å finne og organisere filene dine.

Åpne vinduer og filer

For å åpne et vindu og se filene på Mac-maskinen, bytter du til Finder ved å klikke på Finder-symbolet (avbildet over) i Dock. Ved å bytte til Finder avdekker du også eventuelle Finder-vinduer som kan være skjult bak vinduene til andre apper. Les mer om vindushandlinger, inkludert hvordan man endrer størrelse på, lukker , minimerer  eller maksimerer  et vindu.

Når du ser et dokument, en app eller en annen fil du vil åpne, er det bare å dobbeltklikke på den.

Endre hvordan filer vises i vinduer

Hvis du foretrekker å vise filer som en alfabetisk liste i stedet for som symboler, velger du Vis > som Liste i Finder-menylinjen, eller bruker Vis-knappene øverst i vinduet. Du kan også vise filer i kolonner eller ved å bruke Cover Flow. Les mer om måtene du kan vise filene dine på.

Bruke sidepanel i vinduer

Sidepanelet i Finder-vinduer inneholder snarveier til AirDrop, ofte brukte mapper, iCloud Drive, enheter som harddisker, med mer. Akkurat som elementer i Dock, åpnes elementer i sidepanelet med bare ett klikk.

For å endre elementene i sidepanelet, velger du Finder > Valg i Finder-menylinjen, og så klikker du på Sidepanel øverst i valgvinduet. Du kan også dra filer inn i eller ut av sidepanelet. Les mer om egentilpasning av sidepanelet.

Bruk mapper

Slik oppretter du en mappe:

1. Klikk der du vil at mappen skal være, som på skrivebordet eller i et annet vindu.
  2. Velg Fil > Ny Mappe fra menylinjen i Finder.
    Dette fungerer for mapper, men ikke for dokumenter. For å opprette et dokument som skal brukes i en bestemt app, må du åpne appen, og deretter bruke Fil-menyen i appen for å opprette et nytt dokument.

Slik flytter du en mappe eller en fil til en annen mappe:

• Dra elementet til den lukkede mappen.
  • Eller dobbeltklikk på mappen for å åpne den, og deretter dra elementet inn i mappevinduet.

Slik endrer du navn på en mappe:

1. Klikk én gang på mappen for å velge den.
  2. Trykk på Returtasten på tastaturet, angi et nytt navn og trykk deretter på Returtasten igjen.

Noen mapper kan ikke gis nytt navn, inkludert følgende:

• Applikasjoner: Appene (programmene) dine befinner seg i denne mappen.
  • Skrivebord: Skrivebord-mappen og skrivebordet gir deg to måter å vise de samme filene på, så alt du legger i Skrivebord-mappen vil også vises på skrivebordet.
  • Dokumenter: Når du bruker en app til å opprette og lagre et nytt dokument, kan appen lagret dokumentet ditt her. Du kan lagre dokumenter hvor du vil, eller flytte dem til andre mapper etter at du har lagret dem.
  • Nedlastinger: Safari og andre apper lagrer nedlastede filer i denne mappen.
  • Musikk, Bilder og Filmer: Noen apper lagrer bibliotekene sine som inneholder musikk, bilder eller annen media i disse mappene, selv om elementene i et bibliotek bare er tilgjengelige i den tilhørende appen. For å se for eksempel bilder eller filmer du har importert til Bilder, må du åpne Bilder-appen.
  • Andre mapper som følger med Mac-maskinen

Søke etter filer

For å søke med Spotlight, klikker du på forstørrelsesglasset  i menylinjen, eller så kan du trykke på Kommando (⌘)–mellomromstasten. Spotlight ligner på Hurtigsøk på iPhone eller iPad. Les mer om Spotlight.

For å søke fra et Finder-vindu, bruker du søkefeltet i hjørnet av vinduet:

Marker et søkeresultat for å se filens plassering nederst i vinduet. For å komme til denne visningen fra Spotlight, velger du det siste elementet i Spotlight-søkeresultatene: «Vis alle i Finder.»

I både Spotlight og Finder kan du bruke avanserte søk for å snevre inn søket.

Slette filer

For å flytte en fil til papirkurven, drar du filen til papirkurven i Dock. Eller så kan du markere én eller flere filer og velge Fil > Flytt til papirkurven (Kommando–Slett).

For å fjerne en fil fra papirkurven, klikker du på papirkurven for å åpne den, og så drar du filen ut av papirkurven. Eller så kan du markere filen og velge Fil > Legg tilbake.

For å slette filene i papirkurven, velger du Fil > Tøm papirkurv. Lagringsplassen som brukes av de filene blir da tilgjengelig til andre filer. I macOS Sierra kan du konfigurere Mac-maskinen til å tømme papirkurven automatisk.