Bli kjent med Finder på Mac

Det første steget mot å finne og organisere dokumenter, medier, mapper og andre filer, er å lære seg å bruke Finder.

Finder er det første du ser når Macen har startet. Det åpner seg automatisk og forblir åpent mens du bruker andre apper. Det inkluderer Finder-menylinjen øverst på skjermen og skrivebordet under. Det bruker vinduer og symboler til å vise deg innholdet på Macen, iCloud Drive og andre lagringsenheter. Det heter Finder fordi det hjelper deg med å finne og organisere filene dine.

Åpne vinduer og filer

Hvis du vil åpne et vindu og se filene på Macen, bytter du til Finder ved å klikke på Finder-symbolet (avbildet ovenfor) i Dock. Ved å bytte til Finder avdekker du også eventuelle Finder-vinduer som kan være skjult bak vinduene til andre apper. Du kan dra for å endre størrelse på vinduer og bruke knappene til å lukke , minimere  eller maksimere  vinduer. Finn ut mer om administrering av vinduer.

Når du ser et dokument, en app eller en annen fil du vil åpne, er det bare å dobbeltklikke på den.

Endre hvordan filer vises

Hvis du vil endre hvordan filer vises i Finder-vinduer, bruker du Vis meny i menylinjen eller knapperaden øverst i Finder-vinduet. Du kan vise filer som symboler , i en liste , i kolonner eller i et galleri . Og for hver visning oppgir Vis-menyen alternativer for å endre hvordan symboler sorteres og arrangeres, for eksempel etter type, dato eller størrelse. Finn ut mer om tilpassing av visninger.

Når du viser filer i et galleri, kan du bla gjennom filene visuelt med store forhåndsvisninger, slik at det er lettere å identifisere bilder, videoer og alle typer dokumenter. Med Gallerivisning i macOS Mojave kan du til og med spille av videoer og rulle gjennom dokumenter på flere sider. Eldre versjoner av macOS har en lignende, men mindre kraftfull gallerivisning kalt Cover Flow.

Gallerivisning i macOS Mojave viser sidepanelet til venstre og forhåndsvisningsfanen til høyre.

Bruk forhåndsvisningsfanen

Forhåndsvisningsfanen er tilgjengelig i alle visninger ved å velge Vis> Vis forhåndsvisning på menylinjen. Eller trykk på Shift-Kommando (⌘)-P for rask å vise eller skjule forhåndsvisningsfanen.

macOS Mojave forbedrer forhåndsvisningsfanen på flere måter:

• Du kan vise mer informasjon, inkludert detaljert metadata, for hver fil. Dette er spesielt nyttig når du arbeider med bilder og medier, da viktige EXIF-data, herunder kameramodell og blenderverdi, er enkle å finne. Velg Vis > Alternativer for forhåndsvisning for å kontrollere hvilken informasjon forhåndsvisningsfanen kan vise for den filen som er valgt.
  • Med hurtighandlinger kan du enkelt administrere eller redigere den valgte filen.

Bruk hurtighandlinger i forhåndsvisningsfanen

Med hurtighandlinger i macOS Mojave kan du utføre handlinger i en fil uten å åpne en app. Hurtighandlinger vises nederst på forhåndsvisningsfanen og varierer avhengig av hvilken type fil som er valgt.

• Roter et bilde
  • Marker et bilde eller en PDF
  • Samle bilder og PDF-filer i én PDF-fil
  • Klipp lyd- og videofiler

Klikk på Mer og velg Tilpass for å administrere hurtighandlinger. macOS Mojave har et standard sett med hurtighandlinger, men hurtighandlinger installert av tredjepartsapper kan også vises her. Du kan til og med opprette dine egne hurtighandlinger med Automator.

Bruk stabler på skrivebordet

Med macOS Mojave får du stabler, som lar deg automatisk ordne filene dine i ryddige stabler på skrivebordet, slik at det er enkelt å holde skrivebordet ryddig – og finne det du leter etter. Finn ut mer om stabler.

Slette filer

Hvis du vil flytte en fil til papirkurven, drar du filen til papirkurven i Dock. Eller så kan du markere én eller flere filer og velge Fil > Flytt til papirkurven (Kommando–Slett).

Hvis du vil fjerne en fil fra papirkurven, klikker du på papirkurven for å åpne den, og så drar du filen ut av papirkurven. Eller så kan du markere filen og velge Fil > Legg tilbake.

Hvis du vil slette filene i papirkurven, velger du Fil > Tøm papirkurv. Lagringsplassen som brukes av disse filene blir da tilgjengelig til andre filer. I macOS Sierra kan du konfigurere Macen til å tømme papirkurven automatisk.