Hvis Mac-maskinen spontant omstarter eller viser en melding om at den omstartet eller slo seg av på grunn av et problem

I sjeldne tilfeller kan Mac-maskinen spontant omstarte, ikke svare, slår seg av, vise en melding om at datamaskinen omstartet på grunn av et problem, eller vise en melding om at du slo av maskinen på grunn av et problem.

Om uventede omstarter

I sjeldne tilfeller kan Mac støte på et ugjenopprettelig problem som påvirker alle åpne programmer. Når dette skjer, må du starte Mac på nytt. Noen ganger skyldes dette det som kalles «kjernepanikk», fordi en underliggende del av operativsystemet («kjernen») har fastslått at det finnes et problem som krever at maskinen startes på nytt.

Hvis det oppstår kjernepanikk i maskinen din, kan det vises en melding i noen få sekunder som forklarer at datamaskinen har blitt startet på nytt: «Maskinen startet på nytt på grunn av et problem. Trykk på en tast eller vent noen sekunder for å fortsette oppstarten.» Etter en liten stund fortsetter maskinen oppstarten.

Hindre uventede omstarter

I de fleste tilfeller skyldes ikke kjernepanikk av et problem med selve Mac-maskinen. Kjernepanikk skyldes vanligvis av programvare som er installert, eller et problem med tilkoblet maskinvare.

For å bidra til å unngå kjernepanikk kan du installere alle tilgjengelige programvareoppdateringer helt til programvareoppdatering rapporterer at programvaren allerede er oppdatert. OS X-oppdateringer hjelper Mac-maskinen med å håndtere problemene som kan forårsake kjernepanikk, som feilformede nettverkspakker eller problemer i programvare fra tredjepart. For de fleste kjernepanikker trenger du ikke å gjøre annet enn å oppdatere programvaren.

Når datamaskinen omstarter

Når Mac-maskinen har startet igjen, vises varselmeldingen «Du slo av maskinen fordi det oppsto et problem».

Klikk på Åpne for å åpne programmer som var aktive før omstarten. Hvis du mener at problemet skyldtes et av programmene du brukte, kan du i stedet klikke på Avbryt. Hvis du ikke klikker på noe i løpet av 60 sekunder, vil OS X fortsette automatisk som om du hadde klikket på Åpne.

Merk: Hvis datamaskinen ikke kan gjenopprettes fra problemet, kan den omstarte gjentatte ganger og så slå seg av. Hvis dette skjer, eller hvis du ofte ser meldingen «Maskinen startet på nytt på grunn av et problem», kan du se under Tilleggsinformasjon i denne artikkelen.

Rapporter problemet til Apple

Når du logger deg på, viser OS X meldingen «Maskinen startet på nytt på grunn av et problem».

Klikk på «Rapporter…» hvis du vil se detaljer relatert til problemet. Du kan også sende denne informasjonen til Apple. Hvis du sender disse rapportene til Apple, hjelper du oss å undersøke problemene som fører til disse panikkene. Hvis du viser rapporten, kan du også gi oss flere hint til hva som forårsaket problemet.

Merk: Hvis du finner begrepet «Machine Check»i feltet «Problemdetaljer og systemkonfigurasjon» i denne rapporten, kan det indikere et maskinvarerelatert problem. Se Mer informasjon-delen i denne artikkelen for mer hjelp.

Klikk på OK for å sende rapporten til Apple, eller lukk vinduet for å fjerne rapporten. Hvis problemet ikke oppstår igjen i løpet av de neste ukene, er problemet mest sannsynlig løst.

Programvare som er kjent for å forårsake kjernepanikk

OS X Mavericks hjelper deg med å løse kjernepanikker som er relatert til programvare du kan ha installert. Hvis årsaken til kjernepanikken er kjent, tilbyr Mavericks å hjelpe med å deaktivere den relaterte programvaren:

• Hvis «Mer info…» vises, klikker du på det for å se flere detaljer om problemet, inkludert mulige løsninger.
  • Hvis du velger alternativet for å «Ignorer», endres ikke programvaren som kan være relatert til problemet.
  • «Flytt til papirkurv» flytter programvare som sannsynligvis er relatert til problemet, til papirkurven, men papirkurven blir ikke automatisk tømt. Når du velger dette alternativet, vises en ekstra melding:

1. Klikk på «Omstart» for å deaktivere programvaren som kan ha forårsaket problemet.
  2. Skriv inn et administratornavn og passord når du blir bedt om det.
  3. Klikk på «Flytt til papirkurv».
  4. Etter omstart er den relaterte programvaren i papirkurven.
    Klikk på papirkurvsymbolet i Dock for å se hvilken programvare som ble fjernet.
    Kontakt utvikleren av programvaren for å finne ut om en oppdatering eller mer informasjon er tilgjengelig.
  5. Tøm papirkurven hvis du vil slette tredjeparts-programvaren permanent.

Tilleggsinformasjon

Les informasjonen nedenfor for å lære mer om diagnostisering og løsing av problemer med tilbakevendende kjernepanikk.

Løsing av problemer med tilbakevendende kjernepanikk

Det kan være vanskelig å diagnostisere tilbakevendende kjernepanikk. Hvis du trenger hjelp til denne prosessen, kan du vurdere å ta med Mac-maskinen din til en Genius hos en Apple Store-butikk eller en Apple-autorisert tjenesteleverandør for å få hjelp.  Hvis du vil besøke en Apple Store-butikk, kan du avtale tid (tilgjengelig bare i enkelte land og regioner).

Tips: Som en hjelp til å diagnostisere kjernepanikk kan du registrere dato og klokkeslett når kjernepanikk oppstår, i tillegg til eventuell informasjon som vises sammen med kjernepanikkmeldingen.

• Holdt datamaskinen på å starte opp, slå seg av eller utføre en spesifikk oppgave når kjernepanikken oppsto?
  • Oppstår kjernepanikken av og til, eller oppstår den hver gang du gjør en bestemt ting? For eksempel, spilte du et bestemt spill eller skrev du ut noe?
  • Oppstår det kun når en spesifikk ekstern enhet er tilkoblet eller en enhet er koblet til en spesifikk port?

Isolere maskinvare eller programvare som årsak til problemet

Hvis du vil prøve å finne ut om problemet er relatert til programvare eller maskinvare, bruker du maskinen med en ny installasjon av OS X på en ekstern stasjon.

1. Start Mac-maskinen fra OS X-gjenoppretting.
    Hvis kjernepanikk fortsatt oppstår når du starter fra Gjenopprettingsmodus, er det mest sannsynlig et problem med maskinvaren. Se avsnittet «Løse problemer med maskinvare» nedenfor for å finne mer informasjon.
  2. Åpne Diskverktøy og bruk «Reparer disk» på Mac-maskinens interne harddisk (har som standard navnet Macintosh HD).

Viktig: Hvis Diskverktøy ikke kan reparere den interne driveren, må du sikkerhetskopiere de viktige dataene dine med en gang og, hvis det er mulig, omformatere driveren. Vurder å ta med Mac-maskinen til en Genius hos en Apple Store eller en Apple-autorisert tjenesteleverandør for videre diagnostikk. Pass på å be om at de kontakter deg hvis stasjonen må omformateres eller byttes ut, slik at dere kan avtale om saken skal eskaleres til en spesiell datagjenopprettingstjeneste. Hvis du planlegger å besøke en Apple Store-butikk, kan du avtale tid (tilgjengelig bare i enkelte land og regioner).

3. Koble til en ekstern stasjon med minst 10 GB ledig plass. Merk: Sørg for at den eksterne driveren ikke fører til kjernepanikk, og er den eneste enheten på USB-, FireWire- eller Thunderbolt-porten. Hvis du kobler den eksterne enheten og de tilhørende kablene til en annen Mac-maskin, kan det hjelpe til å minske kjernepanikkene på driveren.
  4. Installer OS X på den eksterne stasjonen.
  5. Start opp fra den eksterne stasjonen.
  6. Bruk programvareoppdatering til å installere alle oppdateringer til det rapporterer at programvaren allerede er oppdatert.
  7. Ikke installer annen programvare på den eksterne stasjonen, men bruk i stedet Apple-programmene til å surfe på nettet, vise QuickTime-filmer, sende e-post, skrive ut, skanne og/eller andre aktiviteter. Fortsett å bruke Mac-maskinen så lenge som det vanligvis tar til kjernepanikken oppstår.
  8. Hvis det oppstår kjernepanikk, velger du avsnittet «Løse problemer med maskinvare» nedenfor for å diagnostisere problemet videre.
    Hvis det ikke oppstår kjernepanikk, velger du avsnittet «Løse problemer med programvare» nedenfor for å diagnostisere problemet videre.

Løse problemer med maskinvare

Koble fra den eksterne stasjonen som ble brukt i testen ovenfor, for å finne ut om kjernepanikken skyldes et maskinvareproblem.

Sjekk tilleggsenheten først

Gå til neste del hvis du ikke har noen enheter koblet til Mac-maskinen din.

1. Slå av Mac-maskinen.
  2. Koble fra alle eksterne enheter. Hvis du har en stasjonær Mac, må du sørge for at alt som er tilkoblet, er en skjerm og et Apple-tastatur med Apple-mus eller -styreflate.
  3. Slå på Mac-maskinen.
  4. Bruk Mac-maskinen så lenge som det vanligvis tar før en kjernepanikk oppstår.
  5. Hvis det oppstår en kjernepanikk: Fortsett til neste del for å sjekke internt minne og tredjeparts maskinvare.
    Hvis en kjernepanikk ikke oppstår: Slå av Mac-maskinen og koble til én tilleggsenhet av gangen til kjernepanikken oppstår.
    • Merk: Årsaken til kjernepanikken kan være en kombinasjon av eksterne enheter. Koble fra én ekstern enhet om gangen for å se om den alene forårsaker kjernepanikk. Hvis det ikke oppstår kjernepanikk, fortsetter du å legge til enheter til du finner den andre eksterne enheten som trengs for å skape kjernepanikk.

Kontrollere internt minne og maskinvare fra tredjepart

1. Slå av Mac-maskinen.
  2. Sett på plass Apple-minne og fjern minne og intern maskinvare fra tredjepart.  Hvis du ikke har Apple-minne som fulgte med systemet, setter du på plass tredjeparts-minne.
  3. Slå på Mac-maskinen.
  4. Bruk Mac-maskinen så lenge som det vanligvis tar før en kjernepanikk oppstår.
  5. Hvis det ikke oppstår kjernepanikk: Det kan hende at tredjeparts minne eller den interne tredjeparts maskinvaren må byttes.
    Hvis det oppstår kjernepanikk: Ta med Mac-maskinen til en Apple Store-butikk eller en Apple-autorisert tjenesteleverandør for å få service og kundestøtte. Pass på å be om at de kontakter deg hvis stasjonen må omformateres eller byttes ut, slik at dere kan avtale om saken skal eskaleres til en spesiell datagjenopprettingstjeneste. Hvis du vil besøke en Apple Store-butikk, kan du avtale tid (tilgjengelig bare i enkelte land og regioner).

Løse problemer med programvaren

Koble fra den eksterne stasjonen som ble brukt i testen ovenfor, for å finne ut om kjernepanikken skyldes et programvareproblem.

1. Start Mac-maskinen fra OS X-gjenoppretting, og installer OS X på nytt på maskinen.
  2. Start opp fra installasjonen av OS X som du akkurat opprettet.
  3. Bruk programvareoppdatering til å installere alle oppdateringer til det rapporterer at programvaren allerede er oppdatert.
  4. Last ned og installer eventuelle programvareoppdateringer fra tredjepart før du installerer programvare fra tredjepart på nytt, spesielt drivere og kjerneutvidelser.
         Noen eksempler:
    • Virtualiseringsprogramvare
    • Drivere for tilleggsskjermkort fra tredjepart
    • Antivirusprogramvare
    • Nettverksprogramvare (spesielt programvare som aktiverer nettverksenheter fra tredjepart)
    • Tilleggsprogrammer for filsystemstøtte, for eksempel programvare som lar deg skrive til NTFS-formaterte medier.

Hvis problemet vedvarer, må du slette og installere OS X slik:

1. Start Mac-maskinen fra OS X-gjenoppretting.
  2. Foreta en diskfilsikkerhetskopiering av den interne stasjonen, via Diskverktøy, til en ekstern stasjon med tilstrekkelig ledig plass.
  3. Slett den interne stasjonen med Diskverktøy.
  4. Installer OS X.
  5. Start fra den interne stasjonen.
  6. Bruk programvareoppdatering til å installere alle oppdateringer til det rapporterer at programvaren allerede er oppdatert.
  7. Installer alle programmer fra tredjepart på nytt, og kopier brukerdataene dine fra diskfilsikkerhetskopien du opprettet i trinn 2.
    Merk: Unngå å kopiere data fra /Library- og /System-mappene i sikkerhetskopidiskfilen.

Avansert informasjon om kjernepanikk og panikklogger

Du finner mer informasjon i loggene for kjernepanikk. Teksten om kjernepanikken legges til i loggen når du har startet datamaskinen på nytt, forutsatt at du ikke tilbakestilte PRAM (kjernepanikkteksten lagres i PRAM til du starter på nytt). I Mac OS X v10.6 eller nyere ligger loggene i /Library/Logs/DiagnosticReports.

Det kan finnes informasjon i loggen som kan hjelpe utviklere når et programvareproblem skal undersøkes. Informasjonen kan også gi flere hint til hva som kan ha forårsaket kjernepanikken.

Forstå og feilsøk kjernepanikker – denne veiledningen ser på kjernepanikker: hva de er og hvordan man leser panikklogger, og hvordan man feilsøker koden som forårsaket panikken.

Kjernedumper – denne veiledningen forteller hvordan du kan aktivere eksterne kjernedumper som brukes til å samle data om kjernepanikk.

Merk: Hvis du er programvareutvikler, kan oppstartsinnstillinger og feilsøkingsflagg forårsake andre symptomer på kjernepanikk.

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.