Om Lockdown-modus

Sikringsmodus beskytter enheter mot ekstremt sjeldne og svært sofistikerte cyberangrep.

Hva er Lockdown-modus?

Lockdown-modus er en valgfri, ekstrem beskyttelse som er designet for de svært få personene som kan bli utsatt for målrettede personlige angrep på grunn av hvem de er eller hva de jobber med fra sofistikerte digitale trusler. Folk flest utsettes aldri for angrep av denne typen.

Når Lockdown-modus er aktivert, fungerer ikke enheten din som vanlig. For å redusere angrepsoverflaten som potensielt kan utnyttes av svært målrettet spionprogramvare, iverksettes strenge begrensninger for sikkerhet for enkelte apper, nettsteder og funksjoner. Enkelte funksjoner kan også være helt utilgjengelige.

Sikringsmodus er tilgjengelig i iOS 16 eller nyere, iPadOS 16 eller nyere, watchOS 10 eller nyere og macOS Ventura eller nyere. Ytterligere beskyttelse er tilgjengelig i iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 og macOS Sonoma. Hvis du vil ha et komplett sett med beskyttelse, må du oppdatere enhetene dine til den nyeste programvaren før du slår på Sikringsmodus.

Slik beskytter Sikringsmodus enheten din

Når Lockdown-modus er aktivert, endres funksjonaliteten til enkelte apper og funksjoner, herunder:

• Meldinger – de fleste typer meldingsvedlegg blokkeres, med unntak fra bestemte bilde-, video- og lydvedlegg. Enkelte funksjoner, som koblinger og forhåndsvisninger av koblinger, er utilgjengelige.

• Nettsurfing – enkelte komplekse netteknologier blokkeres, noe som kan føre til at enkelte nettsteder lastes inn saktere eller ikke fungerer som de skal. I tillegg kan det hende at nettfonter ikke vises, og bilder kan erstattes med et bilde mangler-symbol.

• FaceTime – innkommende FaceTime-anrop blokkeres med mindre du tidligere har ringt den aktuelle personen eller kontakten. Funksjoner som SharePlay og Live Photos er ikke tilgjengelige.

• Apple-tjenester – innkommende invitasjoner til Apple-tjenester, for eksempel invitasjoner til å administrere et hjem i Hjem-appen, blokkeres med mindre du tidligere har invitert den aktuelle personen. Game Center deaktiveres også.

• Bilder – når du deler bilder, ekskluderes stedsinformasjon. Delte albumer fjernes fra Bilder-appen, og nye invitasjoner til Delte albumer blokkeres. Du kan fortsatt se disse delte albumene på andre enheter der Lockdown-modus ikke er aktivert.

• Enhetstilkoblinger – enheten må låses opp for å koble iPhone eller iPad til et tilbehør eller en annen datamaskin. Hvis du vil koble en Mac med Apple-chip til et tilbehør, må Macen låses opp og gis uttrykkelig godkjenning.

• Trådløs tilkobling – enheten kobler seg ikke automatisk til ikke-sikre Wi-Fi-nettverk, og den kobler seg fra et ikke-sikkert Wi-Fi-nettverk når du slår på Sikringsmodus. 2G-mobilstøtte er slått av.

• Konfigurasjonsprofiler – konfigurasjonsprofiler kan ikke installeres, og enheten kan ikke registreres i administrering av mobile enheter (MDM) eller enhetstilsyn mens den er i Lockdown-modus.

Telefonsamtaler og vanlige tekstmeldinger fungerer som normalt mens Lockdown-modus er aktivert. Nødfunksjoner, for eksempel nødanrop (SOS), påvirkes ikke.

Slik slår du på Sikringsmodus

For et komplett sett med beskyttelse bør du oppdatere alle enhetene dine til den nyeste programvaren og slå på Sikringsmodus for alle enhetene dine.

• Sikringsmodus må slås på enkeltvis for iPhone, iPad og Mac.

• Når du slår på Sikringsmodus for iPhone, slås funksjonen automatisk på for en sammenkoblet Apple Watch.

• Når du slår på Sikringsmodus for en av enhetene dine, får du spørsmål om å slå funksjonen på for de andre støttede Apple-enhetene dine.

Når Sikringsmodus er slått på, kan du motta varslinger når en app eller funksjon er begrenset. Et banner i Safari indikerer at Sikringsmodus er på.

Slik slår du på Sikringsmodus på iPhone eller iPad

1. Åpne Innstillinger-appen.

2. Trykk på Personvern og sikkerhet.

3. Rull ned, trykk på Sikringsmodus, og trykk deretter på Slå på Sikringsmodus.

Gå til Innstillinger > Personvern og sikkerhet på iPhone, og slå på Sikringsmodus.
  4. Trykk på Turn On Lockdown Mode (Slå på Lockdown-modus).

5. Trykk på Turn On & Restart (Slå på og start på nytt). Deretter skriver du inn enhetskoden.

Slik slår du på Sikringsmodus på Mac

1. Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger.

2. I sidepanelet klikker du på Personvern og sikkerhet.

3. Rull ned, klikk på Sikringsmodus, og klikk deretter på Slå på.

4. Klikk på Slå på Sikringsmodus. Du må kanskje skrive inn brukerpassordet.

5. Klikk Slå på og start på nytt.

Slik ekskluderer du apper eller nettsteder fra Sikringsmodus

Mens enheten er i Sikringsmodus, kan du ekskludere en app eller et nettsted i Safari fra å bli påvirket og begrenset av WebKit-restriksjoner. Du må bare ekskludere pålitelige apper og nettsteder, og bare hvis det er nødvendig.

På iPhone eller iPad

Slik ekskluderer du et nettsted mens du surfer: Trykk på Sideinnstillinger-knappenNo alt supplied for Image, og deretter på Nettstedsinnstillinger. Slå deretter av Sikringsmodus.

Hvis du er sikker, kan du ekskludere bestemte nettsteder fra å bli påvirket av Sikringsmodus.

Slik ekskluderer du en app eller redigerer de ekskluderte nettstedene dine:

1. Åpne Innstillinger-appen.

2. Trykk på Personvern og sikkerhet.

3. Under Sikkerhet trykker du på Lockdown Mode (Lockdown-modus).

4. Trykk på Configure Web Browsing (Konfigurer nettsurfing).

Du kan ekskludere apper fra å bli påvirket av WebKit-restriksjoner.

Hvis du vil ekskludere en app, slår du av den aktuelle appen i menyen. Denne listen inneholder kun apper med begrenset funksjonalitet som du har åpnet siden Lockdown-modus ble aktivert.

Hvis du vil redigere de ekskluderte nettstedene, trykker du på Ekskluderte Safari-nettsteder > Rediger.

På Mac

Slik ekskluderer du et nettsted mens du surfer: Velg Safari-menyen > Innstillinger for [nettsted]. Deretter fjerner du markeringen i avmerkingsboksen for Aktiver Sikringsmodus. For å inkludere nettstedet igjen, velg avmerkingsboksen på nytt.

Slik redigerer du de ekskluderte nettstedene dine:

1. Fra menylinjen i Safari velger du Safari-menyen > Innstillinger.

2. Klikk på Nettsteder.

3. Rull ned og klikk på Sikringsmodus i sidepanelet.

4. Slå Sikringsmodus på eller av fra menyen ved siden av et konfigurert nettsted.

Konfigurasjonsprofiler og administrerte enheter

Hvis en enhet er i Lockdown-modus, er det ikke mulig å installere nye konfigurasjonsprofiler. Enheten kan heller ikke registreres i administrering av mobile enheter (MDM) eller enhetstilsyn. Hvis en bruker ønsker å installere en konfigurasjonsprofil eller administrasjonsprofil, må vedkommende slå av Lockdown-modus, installere profilen og deretter aktivere Lockdown-modus på nytt om nødvendig. Disse begrensningene sørger for at angripere ikke kan forsøke å installere skadelige profiler.

En enhet som er registrert i administrering av mobile enheter (MDM) før Lockdown-modus er aktivert, forblir administrert. Systemadministratorer kan installere og fjerne konfigurasjonsprofiler på denne enheten.

Systemadministratorer kan ikke konfigurere Lockdown-modus via administrering av mobile enheter (MDM). Dette er fordi funksjonen er designet for et fåtall av individuelle brukere som kan bli utsatt for ekstreme cyberangrep.