Twee-factor-authenticatie voor Apple ID

Twee-factor-authenticatie is ontworpen om ervoor te zorgen dat jij de enige persoon bent die toegang heeft tot jouw account. Lees hier hoe het werkt en hoe je twee-factor-authenticatie inschakelt.

Twee-factor-authenticatie is een extra beveiligingslaag voor je Apple ID die is ontworpen om ervoor te zorgen dat jij de enige persoon bent die toegang heeft tot jouw account, zelfs als iemand anders je wachtwoord weet. Wanneer je voor het eerst met je Apple ID inlogt op een nieuw apparaat of op internet, heb je zowel je wachtwoord als de zescijferige verificatiecode nodig die automatisch wordt weergegeven op je vertrouwde apparaten. Met twee-factor-authenticatie is je wachtwoord alleen niet voldoende om toegang te krijgen tot je account, waardoor de beveiliging van je Apple ID en de gegevens die je bij Apple bewaart, aanzienlijk wordt verbeterd.

Twee-factor-authenticatie is de standaard beveiligingsmethode voor de meeste Apple ID's. Voor bepaalde Apple voorzieningen en functies, zoals Apple Pay en 'Log in met Apple', is twee-factor-authenticatie vereist. Wij raden je aan om twee-factor-authenticatie te gebruiken en je apparaat te beschermen met een toegangscode (of een inlogwachtwoord op Mac) en Face ID of Touch ID, als je apparaat dat ondersteunt.

Twee-factor-authenticatie vereist iOS 9 of nieuwer, OS X El Capitan of nieuwer, of iCloud voor Windows 5 of nieuwer. Ontdek waar twee-factor-authenticatie beschikbaar is.

Twee-factor-authenticatie voor een Apple ID inschakelen

Als je nog geen twee-factor-authenticatie gebruikt voor je Apple ID, kun je dat rechtstreeks op je apparaat of op internet inschakelen:

• Op een iPhone, iPad of iPod touch: Ga naar 'Instellingen' > [je naam] > 'Wachtwoord en beveiliging'. Tik op 'Zet twee-factor-authenticatie aan'. Tik vervolgens op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm.

• Op je Mac: Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren') en klik vervolgens op je naam (of op 'Apple ID'). Klik op 'Wachtwoord en beveiliging'. Klik naast 'Twee-factor-authenticatie' op 'Schakel in' en volg de instructies op het scherm.

• Op internet: Ga naar appleid.apple.com en log in met je Apple ID. Beantwoord je beveiligingsvragen en tik op 'Ga door'. Tik op 'Ga door' wanneer je wordt gevraagd of je je accountbeveiliging wilt upgraden. Tik vervolgens op 'Werk accountbeveiliging bij' en volg de instructies op het scherm.

Als je al twee-factor-authenticatie gebruikt voor je Apple ID, kun je dat niet uitschakelen. Als je per ongeluk bent overgestapt op twee-factor-authenticatie, kun je dat binnen twee weken na aanmelding nog uitschakelen. Als je dat doet, is je account minder veilig en kun je geen functies gebruiken waarvoor een hoger beveiligingsniveau vereist is.

De eerste keer dat je inlogt met je Apple ID op een nieuw apparaat

Wanneer je voor de eerste keer inlogt op een nieuw apparaat of op internet met de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Apple ID, ontvang je op je vertrouwde apparaten een melding dat iemand probeert in te loggen met jouw Apple ID. De melding kan een kaart bevatten van de geschatte locatie van de inlogpoging. Deze locatie is gebaseerd op het IP-adres van het nieuwe apparaat en weerspiegelt mogelijk het netwerk waarmee het is verbonden, in plaats van de exacte fysieke locatie. Als je weet dat jij de persoon bent die probeert in te loggen, maar de locatie niet herkent, kun je toch op 'Sta toe' tikken en de verificatiecode bekijken. Als jij niet degene bent die probeert in te loggen, tik je op 'Sta niet toe' om de inlogpoging te blokkeren.

Wanneer je de verificatiecode invoert op je nieuwe apparaat of op internet, bevestig je dat je het apparaat waarop je je aanmeldt, vertrouwt. Mogelijk wordt je ook gevraagd om de toegangscode van een van je apparaten in te voeren om toegang te krijgen tot end-to-end versleutelde inhoud die in iCloud wordt bewaard.

Nadat je bent ingelogd, wordt je op dat apparaat niet opnieuw om een verificatiecode gevraagd, tenzij je je volledig afmeldt, het apparaat wist of om veiligheidsredenen je wachtwoord moet wijzigen. Wanneer je inlogt op internet, kun je ervoor kiezen je browser te vertrouwen, zodat je op die computer 30 dagen lang niet opnieuw om een verificatiecode wordt gevraagd.

Als je geen vertrouwd apparaat bij de hand hebt

Als je probeert in te loggen en geen vertrouwd apparaat bij de hand hebt waarop verificatiecodes kunnen worden weergeven, tik je in het inlogscherm op 'Geen code ontvangen'. Je kunt dan een code naar een van je vertrouwde telefoonnummers laten sturen. Dit sms-bericht kan een aanvullende domeinvalidatieregel bevatten met het @-symbool, de naam van de website en je code (bijvoorbeeld @icloud.com #123456 %apple.com). Je kunt ook rechtstreeks een code ophalen via Instellingen op een vertrouwd apparaat.

Lees hoe je een verificatiecode krijgt

Over vertrouwde telefoonnummers en vertrouwde apparaten

Met twee-factor-authenticatie helpt een vertrouwd apparaat of vertrouwd telefoonnummer je identiteit te controleren wanneer je inlogt op een nieuw apparaat of in een nieuwe browser.

Wat is een vertrouwd telefoonnummer?

Om twee-factor-authenticatie te kunnen gebruiken, heb je ten minste één geregistreerd vertrouwd telefoonnummer nodig waarop je verificatiecodes kunt ontvangen. Als je een telefoonnummer hebt dat niet is gekoppeld aan je vertrouwde apparaat, kan het verstandig zijn om dat op te geven als extra vertrouwd telefoonnummer. Als je iPhone je enige vertrouwde apparaat is en je raakt hem kwijt of hij raakt beschadigd, kun je geen verificatiecodes ontvangen die nodig zijn om toegang te krijgen tot je account.

Vertrouwde telefoonnummers bekijken, toevoegen of wijzigen:

• Op een iPhone, iPad of iPod touch: Ga naar 'Instellingen' > [je naam] > 'Wachtwoord en beveiliging'. Tik naast 'Vertrouwd telefoonnummer' op 'Wijzig'.

• Op je Mac: Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren') en klik vervolgens op je naam (of op 'Apple ID'). Klik op 'Wachtwoord en beveiliging' en voeg vervolgens een vertrouwd telefoonnummer toe of verwijder het.

• Ga naar het gedeelte Accountbeveiliging op appleid.apple.com.

Wat is een vertrouwd apparaat?

Een vertrouwd apparaat is een iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch of Mac waarop je al bent ingelogd met twee-factor-authenticatie. Het is een apparaat waarvan wij weten dat het van jou is en dat kan worden gebruikt om je identiteit te controleren door een verificatiecode van Apple weer te geven wanneer je inlogt op een ander apparaat of in een andere browser.

Lees hoe je je vertrouwde apparaten kunt bekijken en beheren

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.