macOS High Sierra

Manieren om webpagina's te bekijken

Je kunt op verschillende manieren webpagina's bekijken en navigeren op webpagina's.

Opmerking: "VO" staat voor de speciale VoiceOver-toets.

Om op bepaalde webpagina's soepeler te kunnen navigeren, kan het zijn dat VoiceOver automatisch een groep activeert. Als je niet wilt dat dit gebeurt, druk je op VO + Shift + Pijl-rechts of VO + Shift + Pijl-links. Als snelnavigatie is ingeschakeld, druk je op Shift + Pijl-rechts of Shift + Pijl-links.

Op sommige websites worden specifieke toetsenbordcommando's gebruikt, bijvoorbeeld een pijltoets om naar een ander onderdeel te gaan. In dat geval kunnen die commando's niet worden gebruikt om door de tekst op de website te navigeren. Om in te stellen dat je altijd met toetsenbordcommando's door tekst wilt navigeren, open je VoiceOver-programma (druk op VO + F8 als VoiceOver is ingeschakeld), klik je op 'Web' en klik je vervolgens op 'Navigatie'.

Ontwikkelaars van webpagina's kunnen toetscombinaties (sneltoetsen) toewijzen aan onderdelen op een webpagina (zoals koppelingen en knoppen), om het voor gebruikers gemakkelijker te maken om met deze onderdelen te werken. Desgewenst kan worden gemeld wanneer er sneltoetsen zijn aangetroffen. In dat geval hoor je bijvoorbeeld "beschikbare sneltoets: s" voor een koppeling en kun je de koppeling openen door op Control + S te drukken. Om een melding te krijgen voor sneltoetsen, open je VoiceOver-programma (druk op VO + F8 als VoiceOver is ingeschakeld), klik je op de categorie 'Detailniveau' en klik je vervolgens op 'Hints'.